Συνέντευξη – Κωνσταντίνος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της Prudential Β. Marghios & Partners

Το μοναδικό ασφαλιστικό συνέδριο της Βορείου Ελλάδος διεξήχθη την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στο Porto Palace Hotel Thessaloniki με θερμή αποδοχή από τον κόσμο της ασφαλιστικής βιομηχανίας και όχι μόνο, που ενημερώθηκαν για όλες τις σημαντικές προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται στον κλάδο σε μία εποχή ολότελα ψηφιακή.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο “Οι ασφαλιστικοί κλάδοι που θα επικρατήσουν την επόμενη 10ετία” ο Κωνσταντίνος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της Prudential Β. Marghios & Partners ξεκαθάρισε πως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν οδηγεί πουθενά και ότι η ελληνική σύνταξη δεν αντέχει! Η κοινωνική ασφάλιση από την άλλη μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία πωλήσεων για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Στο πλαίσιο αυτής της συμμετοχής, ο κ. Νικολάου παραχώρησε συνέντευξη στο insuranceforum.gr.

Κύριε Νικολάου,

Ποιο είναι το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και ποιες είναι οι ευκαιρίες για τους διαμεσολαβητές;

ΚΝ: Δυστυχώς το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης δεν προβλέπεται ιδιαίτερα ευοίωνο, διότι εκτός του ότι κουβαλάμε τις αμαρτίες του παρελθόντος του ελληνικού συστήματος, το δημογραφικό θα είναι ένα έντονο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όσο καλά και να είναι σχεδιασμένο ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θα δεχτεί  ακόμα περισσότερες πιέσεις. Μέσα στο κακό υπάρχει όμως, και ένα καλό για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, ότι από τη στιγμή που η κοινωνική ασφάλιση δε θα μπορεί να δώσει το εισόδημα που απαιτείται προκειμένου να καλύπτουμε τις ανάγκες μας την εποχή της συνταξιοδότησης, πρέπει αυτό το κενό με κάποιο τρόπο να καλυφθεί. Άρα λοιπόν, η ιδιωτική ασφάλιση και τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό.

Τι είναι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και ποιες οι προοπτικές τους;

ΚΝ: Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι μια ακόμα νέα λύση για την Ελλάδα. Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά χρόνια. Είναι στη μέση ανάμεσα στην κοινωνική ασφάλιση και στην ιδιωτική ασφάλιση. Πρόκειται για τον δεύτερο πυλώνα. Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη οντότητα από τον κάθε φορέα που επιθυμεί να κάνει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και που μπορεί να διαχειριστεί ο ίδιος. Έρχονται να δώσουν λύσεις στο κομμάτι της σύνταξης και του εφάπαξ, καθώς επίσης, και σε άλλα κομμάτια, όπως η ασφάλιση αναπηρίας ή η ασφάλιση υγείας. Οι προοπτικές τους είναι αρκετά ενδιαφέρουσες για τα επόμενα χρόνια καθώς, όπως αναφέραμε προηγουμένως, όσο διευρύνεται το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης, ο κόσμος θα αναζητά άλλες λύσεις. Εκτός αυτού τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης παρέχουν σημαντικά κίνητρα φορολογικά στα μέλη τους και η διαφάνειά τους είναι ένα από τα βασικά τους χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα· διαφάνεια που κάνει τα μέλη να αναπτύσσουν περισσότερο την εμπιστοσύνη τους απέναντι σε αυτά, όσο τα γνωρίζουν.

Πώς μπορεί να συμπληρώσει ο 2ος πυλώνας μελλοντικό συνταξιοδοτικό εισόδημα;

ΚΝ: Η ερώτηση ίσως, θα έπρεπε να είναι αντίστροφη. Δηλαδή πόσο είναι το εισόδημα που μας λείπει προκειμένου να δούμε πως θα το συμπληρώσουμε. Θα πρέπει πρώτα -και είναι χρέος της πολιτείας και των φορέων που χειρίζονται τέτοιου είδους παροχές- να ενημερώνουν τον κόσμο για το τι παροχές αναμένεται να έχουν από την κοινωνική ασφάλιση, ώστε στη συνέχεια να δούνε πως πρέπει να συμπληρώσουν το ιδανικό εισόδημα. Η παγκόσμια πρακτική λέει ότι συνήθως, όταν βαίνουμε σε συνταξιοδότηση θέλουμε το 80% του εισοδήματος που είχαμε λίγο πριν συνταξιοδοτηθούμε. Άρα παίρνοντας αυτόν τον κανόνα, που αντιστοιχεί στην πλειοψηφία του μισθωτού πληθυσμού, θα μπορούσε το υπόλοιπο κομμάτι να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμπληρώσει αυτό το κενό.

Η PRUDENTIAL επενδύει στο κομμάτι της επαγγελματικής ασφάλισης καθώς θεωρεί ότι είναι ένα κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που πρόκειται να αναπτυχθεί πάρα πολύ και επίσης, ένα κομμάτι που προφέρει και θα προφέρει στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, η PRUDENTIAL επενδύει και στην εκπαίδευση των διαμεσολαβητών με σκοπό να δημιουργήσει μια νέα γενιά διαμεσολαβητών, οι οποίοι θα αντιλαμβάνονται με καλύτερο τρόπο τα συνταξιοδοτικά προβλήματα που υπάρχουν έτσι, ώστε να μπορέσουν να δώσουν λύσεις και στη δουλειά τους αλλά και στους πελάτες τους.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]