Υποχρέωση Συμβολαίου Αστικής Ευθύνης για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Του Γιάννη Βερμισσώ

Αντιμέτωποι με την υποχρέωσή τους να διαθέτουν συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης Επαγγέλματος βρίσκονται οι χιλιάδες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές οι οποίοι θα κληθούν να το προσκομίσουν κατά την ανανέωση της άδειάς τους στα Επιμελητήρια.

Η λειτουργία του Μητρώου Διαμεσολαβούντων και η εγγραφή σε αυτό των επαγγελματιών του κλάδου επιτάσσουν πλέον την αυστηρή τήρηση από πλευρά των διαμεσολαβούντων όλων των απαραίτητων διαδικασιών που σχετίζονται με την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Η έως σήμερα πρακτική υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων που ενδεχομένως και σε κάποιο βαθμό να εξυπηρέτησε δεν αναιρεί την υποχρέωση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών οι οποίοι θα χρειαστεί να έχουν στα στοιχεία που υποβάλουν στο Επιμελητήριο και το συμβόλαιο αστικής ευθύνης επικαιροποιημένο προκειμένου να τηρηθεί αυστηρά η διαδικασία ανανέωσης της άδειάς τους.

Το ΕΕΑ καλεί τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και να είναι έτοιμοι να υποβάλλουν το συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης όταν χρειαστεί, πιθανόν και σε δειγματοληπτικό έλεγχο, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον νόμο, το Επιμελητήριο,  και τους πελάτες τους.

Ήδη, για λόγους διευκόλυνσης  των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έχει εφαρμοστεί η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αντιγράφου του συμβολαίου  αστικής ευθύνης.

Η προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου αποτελεί υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο και ταυτόχρονα έχει καθοριστική σημασία για τον κάθε διαμεσολαβούντα καθώς τον προστατεύει στο πλαίσιο των όσων μπορεί να συμβούν κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Να σημειωθεί ότι η έλλειψη του συμβολαίου αστικής ευθύνης θεωρείται ποινικό αδίκημα ενώ από τα έως σήμερα στατιστικά δεδομένα αυτός είναι και ο κυρίαρχος λόγος για τον οποίο έχουν διαγραφεί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από τα κατά τόπους Επιμελητήρια όπου ανήκουν.

Πηγή: insurance-eea.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]