Webinar… ”και μαζί και χώρια!”. Υπάρχει κάτι καλύτερο;

Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών δεν επιλέγουν τα webinars για την επιμόρφωσή τους. Και αρκετοί από αυτούς δείχνουν να τα φοβούνται. Γιατί άραγε; Πού οφείλεται ο φόβος τους αυτός;

Είναι δεδομένο ότι την τελευταία τριετία η πλειοψηφία των διαμεσολαβητών, ακόμα και αυτοί που δεν ήθελαν να προσαρμοστούν ή όσοι δεν το θεωρούσαν απαραίτητο, εξοικειώθηκαν πλήρως με την τεχνολογία, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην χρήση του διαδικτύου, στην επικοινωνία μέσω emails και στην ηλεκτρονική αρχειοθέτηση πληροφοριών και εγγράφων. Τους ανάγκασαν οι ίδιες οι εταιρείες με την παροχή πρόσβασης στις ηλεκτρονικές τους πλατφόρμες, τους ανάγκασε η εποπτική αρχή με την επιβολή υποχρεωτικής ανταλλαγής ηλεκτρονικών αρχείων με τις εταιρείες και τέλος προσαρμόστηκαν οι ίδιοι, ακόμα και από περιέργεια, επισκεπτόμενοι τα διάφορα sites και τις εφαρμογές πολυτιμολόγησης.

Γιατί λοιπόν ο φόβος ή έστω η άρνηση για τα webinars; Καταρχάς πιστεύω ακράδαντα ότι οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης και σωστής πληροφόρησης. Πολλοί πιστεύουν ότι θα δουν απλώς κάποιο video ή ότι θα διαβάζουν κάποια κείμενα στην οθόνη τους. Και αυτό δεν τους φθάνει. Ο διαμεσολαβητής είναι από την φύση του κοινωνικό άτομο και συνεπώς θέλει ζωντάνια, διάλογο, ανταλλαγή απόψεων, αντιπαράθεση. Θέλει επαφή. Και πιστεύει ότι με το webinar όλα αυτά δεν θα τα έχει.

Μεγάλο λάθος. Ας αποκωδικοποιήσουμε κάποια στοιχεία:

 • Το webinar είναι μια ζωντανή παρουσίαση μέσω διαδικτύου σε κάποια ορισμένη ώρα.
 • Ο εισηγητής-εκπαιδευτής “μεταφέρεται” από το γραφείο του στην οθόνη του κάθε υπολογιστή, όπως ακριβώς θα εμφανιζότανε από το βήμα σε μια αίθουσα.
 • Οι σημειώσεις “τρέχουν” στην οθόνη του κάθε υπολογιστή, όπως ακριβώς θα εμφανιζότανε στην οθόνη μιας αίθουσας.
 • Ο εισηγητής-εκπαιδευτής χειρίζεται τις σημειώσεις του μιλώντας και σχολιάζοντας ανάλογα με το ακροατήριό του, όπως ακριβώς θα έκανε σε μια αίθουσα.
 • Οι συμμετέχοντες μπορούν σε πραγματικό χρόνο να υποβάλλουν γραπτά το ερώτημά τους, το οποίο εμφανίζεται ταυτόχρονα στην οθόνη του εισηγητή αλλά και των υπόλοιπων που συμμετέχουν.
 • Ο εισηγητής-εκπαιδευτής απαντά ζωντανά στα ερωτήματα την στιγμή που υποβάλλονται ή τα κρατά για το τέλος της εισήγησης.
 • Σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα όποιος από τους συμμετέχοντες θέλει μπορεί να ζητήσει το λόγο για να μιλήσει και βέβαια τον ακούνε όλοι.
 • Σε όλους τους συμμετέχοντες αποστέλλονται οι σημειώσεις και το υλικό όπως ακριβώς θα το ελάμβαναν και από ένα παραδοσιακό σεμινάριο.

Ταυτόχρονα όμως:

 • Ο καθένας βρίσκεται όπου επιθυμεί, στο γραφείο του ή στο σπίτι του.
 • Δεν έχει μετακινηθεί ούτε σε άλλη πόλη, ούτε σε άλλο κτίριο, ούτε καν σε άλλο δωμάτιο. Παρακολουθεί από εκεί που βρίσκεται.
 • Δεν έχει σπαταλήσει οποιοδήποτε ποσό για μεταφορικά ή άλλα έξοδα.
 • Δεν έχει χάσει πολύτιμο χρόνο μεταφοράς ή χρόνο πριν και μετά το σεμινάριο.
 • Δεν χρειάζεται να αλλάξει το πρόγραμμα όλης της ημέρας του, αλλά μόνο να προγραμματίσει το συγκεκριμένο δίωρο ή τρίωρο.
 • Μπορεί να το αποφασίσει ακόμα και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν το σεμινάριο.

Ένα webinar συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα της ζωντανής παρουσίασης και την πολυτἐλεια του ιδιωτικού χώρου. Και το κυριότερο, μπορεί ένας διαμεσολαβητής να οργανώσει από μόνος του μια συστηματική εκπαίδευση μόνο σε αντικείμενα ή τομείς που τον ενδιαφέρουν, στο πλαίσιο μιας χρονικής περιόδου.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα webinars απευθύνονται μόνο στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές της περιφέρειας που αδυνατούν να μετακινούνται συνεχώς για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια που τους ενδιαφέρουν, είτε στην κοντινή πόλη ή στην Αθήνα. Και αυτό αποτελεί λάθος προσέγγιση. Τα οφέλη που πιο πάνω περιέγραψα τους αφορούν όλους. Κυρίως στην Αθήνα, όπου οι ρυθμοί της δουλειάς, το κόστος και οι εργατοώρες της μετακίνησης είναι επίσης σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες για αρκετούς.

Ένα webinar είναι η απόλυτη ενσάρκωση της έκφρασης…”και μαζί και χώρια!”. Υπάρχει κάτι καλύτερο;

Νίκος Κλήμης

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]