Τοπίο στην “ομίχλη” Exin για την Εθνική Ασφαλιστική

της Νένας Μαλλιάρα

Την απάντηση του Matt Fairfield για το ποιοι και με ποιες δεσμεύσεις θα είναι οι επενδυτές που θα καλύψουν τη συμμετοχή της Capital Partners (J. Calamos – J. Koudounis) για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναμένει μέσα στην εβδομάδα αυτή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Εν μέσω του κλίματος αναξιοπιστίας που έχει δημιουργήσει η διένεξη των τριών εταίρων με τη δικαστική προσφυγή της πλευράς Calamos Partners κατά του M. Fairfield, ο τελευταίος ζήτησε την προηγούμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, μέσω e – mail που απέστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος, διορία δύο εβδομάδων προκειμένου να συμπληρώσει τον φάκελο για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεσμεύτηκε στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να της γνωστοποιήσει μέσα στην εβδομάδα αυτή, τα ονόματα των νέων μετόχων που θα καλύψουν τη συμμετοχή των J. Calamos – J. Koudounis στο Exin Group, τα ποσά που θα καταβάλουν για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν και τον ρόλο που θα έχουν στο επενδυτικό σχήμα.

Τόσο στην Εθνική Τράπεζα, πάντως, όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται να κρατούν “μικρό καλάθι” έναντι του Matt Fairfield και της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το Exin Group. Κατόπιν αυτού, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τους συμβούλους, Goldman Sachs και Morgan Stanley, επεξεργάζονται τις επιλογές για την επομένη της 28ης Μαρτίου, οπότε λήγουν οι συμβατικές δεσμεύσεις της ΕΤΕ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της ΤτΕ κατατέθηκε πρόταση για επανάληψη του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτή είναι μία επιλογή, αν και χρονοβόρα, μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο της πώλησης στο Exin Group. Ωστόσο, τις αποφάσεις θα λάβει η Εθνική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζονται δύο ακόμη επιλογές: α) η προσφυγή στους δύο άλλους ενδιαφερόμενους που είχαν φτάσει στην τελική ευθεία του διαγωνισμού για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, τους κινεζικούς ομίλους Fosun και Gongbao, και β) η διενέργεια δημόσιας εγγραφής (προφανώς όχι μεμιάς για το σύνολο του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί διοικητικό συμβούλιο στην Εθνική Ασφαλιστική και το απόγευμα θα αποσταλούν στην ΤτΕ τα στοιχεία που ζήτησε η τελευταία για τους δείκτες φερεγγυότητας του δ΄ τριμήνου 2017. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΤτΕ ζήτησε να μην περιληφθούν στα αποτελέσματα της χρήσης 2017 τα κέρδη, ύψους 115 εκατ. ευρώ, από την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI στην οποία προχώρησε η ασφαλιστική τον περασμένο Νοέμβριο και να υποβληθούν νέες οικονομικές καταστάσεις. Η απαίτηση της ΤτΕ έρχεται μετά από σχετική απόφαση του SSM που θεωρεί το προϊόν της ανταλλαγής των ομολόγων του PSI συνέχεια του παλαιού ομολόγου και όχι νέο ομόλογο.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα οποία πρόκειται να οριστικοποιηθούν τον Μάιο, αναμένονται, κατά τις πληροφορίες, σε περίπου 74 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνουν τα κέρδη από την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI.

Μέσα σε όλες τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα υπό την σκιά των συνεχών διοριών που ζητά ο M. Fairfield για την εμφάνιση νέων εταίρων στο Exin Group, την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιούνται εκλογές στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής και το αίτημα για την μη πώληση της ασφαλιστικής θα επανέλθει δριμύτερο.

Αν και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι υποχρέωση που έχει επιβάλλει η DGComp και ο SSM στην Εθνική Τράπεζα μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, οι εργαζόμενοι της ασφαλιστικής εταιρείας ζητούν η Εθνική Ασφαλιστική να παραμείνει ελληνική και να ακυρωθεί η απόφαση για την πώλησή της.

Πηγή: capital.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]