Το πρωταπριλιάτικο ψέμα του insuranceforum.gr – Εξονυχιστική έρευνα με DRONES για τα ανασφάλιστα. Παγκόσμια πρωτοτυπία του Δήμου Τρικκαίων.

Παραδοσιακά κάθε χρόνο την 1η του Απρίλη στο insuranceforum.gr σας μεταδίδουμε μία ψευδή…είδηση! Μπορεί να είναι ψευδής ακόμα για το 2019, αλλά αρκετά πιστευτή αν κρίνουμε από την απήχηση του άρθρου. Η εποχή που τα Drones θα εξυπηρετούν ανάγκες της καθημερινότητας δεν είναι τόσο μακριά!

Διαβάστε παρακάτω για όσους δεν το πήραν χαμπάρι… για τα DRONES που κυνηγούν τα ανασφάλιστα οχήματα στην πόλη των Τρικάλων!

Μετά από μία σειρά προσπαθειών να εξαλείψει το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων, που μόνο πρόσκαιρα μειώνονται, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εναποθέτει την ύστατη ελπίδα της στην Τεχνολογία. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, που φημίζεται για τις καινοτόμες υποδομές του, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε αγορά 20 μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων, τα γνωστά Drones, από την DJI ENTERPRISE κορυφαία εταιρεία σε κατασκευή τηλεχειριζόμενων Drones. Τα Drones θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες αιφνιδιαστικό έλεγχο για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, που σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή ανέρχονται σε 300.000. Τα Drones θα πραγματοποιούν πτήσεις καθημερινά στους δρόμους σε υψόμετρο πάνω από είκοσι μέτρων, για να μην ενοχλούν την καθημερινότητα των πολιτών και να μην προκαλούν ατυχήματα. Θα φωτογραφίζουν τις πινακίδες των οχημάτων και μέσω του λογισμικού Drone Deploy pro θα έρχονται σε επικοινωνία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα πραγματοποιεί ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων και απομακρυσμένο, αλλά άμεσο έλεγχο.

Σε περίπτωση που το όχημα είναι ανασφάλιστο, εφόσον έχει παρέλθει και η προθεσμία δήλωσής τους, θα αποστέλλεται αυτόματα ένα τυποποιημένο μήνυμα στο Taxisnet, το οποίο θα ενημερώνει τους παραβάτες ότι εντοπίστηκαν ως κάτοχοι πιθανών ανασφάλιστων οχημάτων και θα τους βεβαιώνει επί τόπου πρόστιμο.

Στους πολίτες, που θα εντοπιστούν να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστα οχήματα, θα δοθεί προθεσμία 8 ημερών, προκειμένου να προχωρήσουν στην ασφάλιση του οχήματός τους. Η ασφάλιση όμως, θα είναι εφικτή μόνο εφόσον καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο – παράβολο, το οποίο θα χρεωθεί στη μερίδα τους στο Taxisnet.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, με τον τρόπο αυτό δε θα μείνει κανένα κενό στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, αφού άμεσα θα γίνεται επί τόπου διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων, τα οποία θα διαθέτουν τα Drones, οι ΔΟΥ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Στόχος είναι να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων να κληθούν να τα ασφαλίσουν. Η προηγούμενη διασταύρωση αποκάλυψε 436.653 ανασφάλιστα οχήματα και πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2018 δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο πριν, ενώ η διάταξη αναφέρει πως οι διασταυρώσεις θα γίνονται δύο φορές το χρόνο.

Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει αποκλειστικά στο Δήμο των Τρικκαίων και σύντομα θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουν παραγγελθεί άλλα 50 Drones εξοπλισμένα με τα απαραίτητα λογισμικά, αλλά και με το τελευταίας τεχνολογίας φωτογραφικό και βιντεοληπτικό σύστημα της σειράς Mavic της DJI ENTERPRISE.

Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής δήλωσε: «Η θεσσαλική πόλη κατέχει επάξια, ήδη από το 2008, τα σκήπτρα της πρώτης ψηφιακής πόλης στην Ελλάδα, αφού παρέχει σ΄ όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ. Επίσης, στα Τρίκαλα συνέβη και η πιο επιτυχημένη στον κόσμο πιλοτική χρήση αστικών λεωφορείων χωρίς οδηγό! Τώρα έρχονται τα Drones στον ουρανό της πόλης να ελέγξουν και να εντοπίσουν όλους τους παραβάτες που οδηγούν με ανασφάλιστο όχημα. Το πρόγραμμα αυτό σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ θα συνεισφέρει στην ανάδειξη για ακόμη μία φορά της πόλης και του δήμου μας».

Και τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις πρόστιμα είναι τσουχτερά:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
  • 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω.
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..
  • 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

Για την πληρωμή του οφειλόμενου παραβόλου έχει δημιουργηθεί παράβολο από την ΑΑΔΕ για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

Ειδικότερα η νομοθεσία προβλέπει:

  • Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
  • Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
  • Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
  • Ωστόσο, δεν πρέπει να παραληφθεί να ειπωθεί το γεγονός ότι συγκεκριμένες περιπτώσεις σαν κι αυτές των ανασφάλιστων αυτοκινήτων προκαλούν διαφεύγοντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει ανάγκη να αυξήσει τα έσοδά του.

Δημοσιογραφικό Τμήμα

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]