Το κείμενο του μνημονίου για πληρωμή φόρων σε δόσεις

του Σπύρου Δημητρέλη

Μόνο απορίες και προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει η χθεσινή αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μέσω “άτυπης ενημέρωσης” επιχείρησε να “διαψεύσει δημοσίευμα του capital.gr το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και δημοσίως από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ράνια Αντωνοπούλου.

Και γεννιούνται απορίες καθώς το κείμενο της συμφωνίας για την επικαιροποίηση του μνημονίου στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός του Ιανουαρίου προβλέπει ξεκάθαρη δέσμευση του οικονομικού επιτελείου για εξέταση της δυνατότητας να πληρώνονται οι φόροι των φυσικών προσώπων σε τακτικές μηνιαίες δόσεις.

Ας δούμε το κείμενο, όπως έχει ήδη διαρρεύσει. Αναφέρει επί λέξη: “Για να βελτιώσουν τις εισπράξεις από οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο οι (σ.σ. ελληνικές) αρχές θα εφαρμόσουν πλήρως την εθνική στρατηγική κρατικών εισπράξεων που έχει συμφωνηθεί. Αυτή περιλαμβάνει….την ολοκλήρωση έως το τέλος Ιανουαρίου 2018 μιας μελέτης για την πιθανότητα να εισαχθεί ένα σύστημα τακτικών μηνιαίων πληρωμών με αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά μέσα για τους φόρους που πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα”.

Το ερώτημα που προς το παρόν μένει αναπάντητο είναι για ποιό λόγο δεν γνωρίζουν στην οδό Νίκης ή αρνούνται τη σχετική δέσμευση που έχουν αναλάβει και η οποία -εν πάση περιπτώσει- θα διευκολύνει τους φορολογούμενους. Στην πράξη, τώρα, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει μια αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των φόρων για τους φορολογούμενους αλλά κυρίως για το δημόσιο ταμείο.

Από χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκαν ότι έχει γίνει συζήτηση για τους θεσμούς για το ενδεχόμενο να αλλάξει το ημερολόγιο πληρωμής των φόρων. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε με τους θεσμούς να πληρώνεται ο φόρος εισοδήματος αντί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις σε έξι μηνιαίες δόσεις. Αν και δεν θα άλλαζε ο χρόνος για την πληρωμή του φόρου, αυτός θα μοιραζόταν καλύτερα μέσα στο εξάμηνο προκειμένου να μην έρχονται μήνες στους οποίους οι πολίτες γονατίζουν οικονομικά.

Η πληρωμή των φόρων των φυσικών προσώπων σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις αποτελούσε και στο παρελθόν επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών. Οι πρώτες πληροφορίες προς αυτήν την κατεύθυνση εμφανίστηκαν από το 2013 που έκαναν λόγο για σύστημα “pay as you go” στους φόρους προκειμένου να μην έρχονται όλες οι επιβαρύνσεις με το εκκαθαριστικό.

Οι πληροφορίες εκείνες έκαναν λόγο για παρακράτηση του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα από ενοίκια μαζί με την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Τελικά αυτοί οι σχεδιασμοί παρέμειναν σχεδιασμοί.

Τη δεύτερη φορά που το σχέδιο για πληρωμή των φόρων σε πολλές δόσεις ήρθε στην επιφάνεια ήταν στις αρχές του 2016 με τις πληροφορίες από πηγές του ΥΠΟΙΚ να κάνουν λόγο για έναρξη της πληρωμής του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ από τον Απρίλιο προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν περισσότερους μήνες μπροστά τους για να εξοφλήσουν τους σχετικούς φόρους.

Η τρίτη φορά που εμφανίζονται οι σχετικοί σχεδιασμοί είναι η παρούσα με την αποτύπωσή τους στο υπό δημοσίευση κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου το οποίο έχει διαρρεύσει πρόσφατα. Πάντως, αυτό το οποίο πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η ιστορία των τελευταίων επτά ετών έχει δείξει ότι ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν υπουργοί, αυτό το οποίο εφαρμόζεται τελικά είναι αυτό που λέει το μνημόνιο…

Πηγή: capital.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]