Τι συμβαίνει με την QATAR INSURANCE COMPANY;

Σε συνέχεια του άρθρου μας στις 11/7/2016 με τίτλο «Τι συμβαίνει με την Qatar Insurance Company» λάβαμε το εξής Δελτίο Τύπου το οποίο θεωρούμε πως αναφέρεται και στις δικές μας επισημάνσεις. 

Δελτίο Τύπου

Προς αντικειμενική ενημέρωση της ασφαλιστικής αγοράς και αποκατάσταση των όσων μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί τόσο σε ιστοσελίδες του ασφαλιστικού χώρου όσο και του επαγγελματικού επιμελητηρίου, αλλά και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης (facebook), oι εταιρείες NEQUS BROKERS Α.Ε. και QΒROKERS A.E. αναφέρουν τα εξής: Οι εταιρείες NEQUS BROKERS Α.Ε. και QΒROKERS A.E. πράγματι συνεργάζονται με τον Όμιλο της Qatar Insurance Company (QIC) με έδρα το Qatar, όπου και εγένοντο και οι σχετικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της συνεργασίας μας. Ο Όμιλος QIC δραστηριοποιείται στον Ευρωπαϊκό χώρο μέσω θυγατρικών εταιρειών, στις οποίες τυγχάνει αποκλειστικός μέτοχος.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Qatar Insurance Company Europe LTD (QEL), με έδρα την Μάλτα, στην οποία συμμετέχει κατά 100% η Qatar Insurance Company (QIC). Συνεπεία της ως άνω συμμετοχής η QEL αξιολογείται με βάση τα κεφάλαια της QIC, τα οποία είναι άνω των 5 δις δολλαρίων.

Εξ αυτού δε του λόγου, οι οίκοι αξιολόγησης STANDARD & POOR’S και A.M. Best, την έχουν αξιολογήσει, ο πρώτος με ‘Α’ (strong) και ο δεύτερος με ‘Α’ (excellent), δηλαδή με το ίδιο υψηλό επίπεδο κεφαλαιοποίησης και ασφαλιστικής ικανότητας, έχοντας την εγγύηση της μητρικής (parental guarantee) Qatar Insurance Company (QIC), με την οποία εγγύηση καλύπτονται όλες οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις της. Η QEL δραστηριοποιείται στην Ελλάδα παρέχουσα ασφαλιστικές υπηρεσίες, υπό το καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, έχοντας τηρήσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες (άρθρα 42α, 42β ν.δ. 400/70 όπως αντικαταστάθηκε με τα άρθρα 117, 118, 119 και 120 ν. 4364/2016 και την οδηγία 2009/138/ΕΚ), με ενημέρωση της ΤτΕ, έχει δε ορίσει στην Ελλάδα την Q-BROKERS ως ειδικό αντιπρόσωπο για τον κλάδο 10 – «Ασφάλιση αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα».

Σχετική ανάρτηση υπάρχει στο site της ΤτΕ. Θυγατρική της QIC, με συμμετοχή 100% στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι η αντασφαλιστική εταιρεία QRe, με έδρα τις Βερμούδες και υποκαταστήματα στη Σιγκαπούρη και τη Ζυρίχη, με τους ίδιους βαθμούς αξιολόγησης και η οποία έχει αναλάβει με σύμβαση (quota share) το 100% του ασφαλιστικού κινδύνου της Evolution Insurance LtD, με έδρα το Γιβραλτάρ, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα παρέχουσα ασφαλιστικές υπηρεσίες, υπό το καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, έχοντας τηρήσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες (άρθρα 42α, 42β ν.δ. 400/70 όπως αντικαταστάθηκε με τα άρθρα 117, 118, 119 και 120 ν. 4364/2016 και 

την οδηγία 2009/138/ΕΚ), με ενημέρωση της ΤτΕ, έχει δε ορίσει στην Ελλάδα την ΝΕQUS-BROKERS ως ειδικό αντιπρόσωπο για τον κλάδο 10 – «Ασφάλιση αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα».

Σχετική ανάρτηση υπάρχει στο site της ΤτΕ. Επιβεβαίωση των παραπάνω, αποτελεί η πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε την 28.6.2016 στην ιστοσελίδα Nextdeal.gr (www.nextdeal.gr) ο κ. Saacke Gunther, Διευθύνων Σύμβουλος της QRe, θυγατρικής της QIC, κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης παραμονής του στην Ελλάδα για την διεύρυνση των ασφαλιστικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο κ. Saacke Gunther επιπλέον ανήκει στην ηγετική διοικητική ομάδα του group Qatar Insurance Company (QIC), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του οποίου είναι ο Κhalifa A. Al Subaey.

Η πλήρης συνέντευξή του έχει αναρτηθεί στον παραπάνω ιστότοπο. Η κινδυνολογία που σκόπιμα δημιουργήθηκε από τις άνω δημοσιεύσεις, ότι δηλαδή, σε περίπτωση αφερεγγυότητος των αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιρειών το Επικουρικό Κεφάλαιο δήθεν θα επιβαρυνθεί για ποσά αποζημιώσεων άνω του 1% του τζίρου των ασφαλίσεων αυτοκινήτων της αγοράς εγκατάστασης, είναι προφανές ότι διενεργείται στα πλαίσια αθεμίτου ανταγωνισμού και αποτροπής ασφάλισης στις άνω ασφαλιστικές εταιρείες, και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Και τούτο διότι, αφενός μεν οι εταιρείες αυτές, για τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, είναι υποχρεωτικά μέλη του Επικουρικού Κεφαλαίου (άρθρ. 18 π.δ. 237/1986 που κωδικοποίησε τον νόμο 489/1976, και άρθρ. 120 §§ 1 και 2 ν. 4364/2016), αφετέρου καταβάλλουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 20 π.δ. 237/1986 εισφορές υπολογιζόμενες σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 54/4/15.11.2012 απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή 4, 2% επί του καθαρού τζίρου ασφαλίστρων, πλέον του δικαιώματος. Κίνδυνος αφερεγγυότητας των άνω ασφαλιστικών εταιρειών δεν υφίσταται, καθόσον την μεν QEL καλύπτει η εγγύηση (paternal guarantee) της QIC, τη δε Evolution καλύπτει η σύμβαση quota share με την QRe.

Πέραν δε τούτου, το Επικουρικό Κεφάλαιο, σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. δ΄ π.δ. 237/1986 έχει απευθείας δικαίωμα να αναζητήσει από τους αντασφαλιστές των ασφαλιστικών εταιρειών και εν προκειμένω από την Qatar Re (θυγατρική της QIC κατά 100%) τα ποσά των αποζημιώσεων που κατέβαλε από ατυχήματα που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα από οχήματα ασφαλισμένα στις άνω εταιρείες.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]