Θ. Μητράκος (ΤτΕ): Μονόδρομος η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης

Μονόδρομο αποτελεί η ανάπτυξη του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, με τα δημοσιονομικά και κυρίως τα κοινωνικά οφέλη να είναι μετρήσιμα και αξιόλογα, τόνισε σήμερα, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θεόδωρος Μητράκος.

Όπως είπε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, σήμερα ατενίζουμε όλοι με μεγαλύτερη αισιοδοξία το αύριο της ασφαλιστικής αγοράς. Η συνεχής βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, οι προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και η θωράκιση του κλάδου χάρη στην  εφαρμογή του πλαισίου “Φερεγγυότητα ΙΙ” θα βοηθήσουν ώστε να αυξηθεί η διείσδυση των ασφαλιστικών προϊόντων στην ελληνική αγορά και η κατά κεφαλήν ασφαλιστική δαπάνη να προσεγγίσει σε βάθος χρόνου τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Μητράκος εκτίμησε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης της παραγωγής ασφαλίστρων τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στον τομέα των φυσικών καταστροφών, ενώ η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το δημόσιο πυλώνα ασφάλισης και να ενισχύσει τις παροχές των ασφαλισμένων.

Όπως είπε, στην ελληνική αγορά παρατηρείται το φαινόμενο αποφυγής ασφάλισης σε κλάδους υποχρεωτικής εκ του νόμου ασφάλισης, όπως η αστική ευθύνη οχημάτων. Στον τομέα αυτό, θετικό αποτέλεσμα αναμένεται να έχει η στενή συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του Υπουργείου Μεταφορών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

Επίσης, είναι χαρακτηριστική η χαμηλή διείσδυση των ασφαλιστικών προϊόντων σε κλάδους μη υποχρεωτικής ασφάλισης όπως είναι οι ασφαλίσεις πυρός, σεισμού και πλημμύρας. Η πρόσφατη εμπειρία από τις φυσικές καταστροφές έδειξε, με επώδυνο τρόπο, ότι η κατάσταση αυτή έχει δραματικές κοινωνικές συνέπειες, αλλά και δημοσιονομικές επιπτώσεις, στο βαθμό που η αποκατάσταση των ζημιών καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

“Είναι προφανές ότι όλοι μαζί πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τη δυνατότητα δημιουργίας προϋποθέσεων και κινήτρων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν να συμβάλουν πρωτοβουλίες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, με αρωγό την Τράπεζα της Ελλάδος και την Πολιτεία, για την απαλλαγή του κλάδου από εκκρεμότητες του παρελθόντος. Επιπροσθέτως, η Πολιτεία θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς με την παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή στην ασφαλιστική αγορά νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Η καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης απαιτεί την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πολιτείας, ασφαλιστικών επιχειρήσεων, επόπτη, αρχή προστασίας του καταναλωτή κ.ά.). Η Τράπεζα της Ελλάδος θα δίνει πάντα το δικό της “παρών” σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της αξιοπιστίας της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, μέσα από το τρίπτυχο: φερεγγυότητα, προστασία του καταναλωτή και εμπέδωση της ασφαλιστικής συνείδησης”, τόνισε ο κ. Μητράκος.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου “Φερεγγυότητα ΙΙ” και χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι  διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιριών, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης, της διαχείρισης κινδύνων, της κεφαλαιακής επάρκειας, του ανθρώπινου δυναμικού και της ποιότητας των υποδομών, ως βασικών παραγόντων για την αποτελεσματική λειτουργία του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.

Παρά την έως τώρα καλή πορεία, ωστόσο, ο υποδιοικητής της ΤτΕ επεσήμανε  ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Όπως είπε, ένας τομέας όπου επιβάλλεται εντατικότερη κινητοποίηση είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των βασικών λειτουργιών, ήτοι της αναλογιστικής, της διαχείρισης κινδύνου, της κανονιστικής συμμόρφωσης και του εσωτερικού ελέγχου. Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και η διασφάλιση ότι οι βασικές λειτουργίες δεν συγχέονται με άλλες λειτουργίες ενισχύουν την ποιότητα της πληροφόρησης που λαμβάνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οδηγούν σε ορθολογικότερες αποφάσεις τόσο για τους ασφαλισμένους και την εταιρία όσο και προσωπικά για τα μέλη του ΔΣ, τα οποία φέρουν πλέον στο ακέραιο την ευθύνη των αποφάσεων.

Ένας δεύτερος τομέας στον οποίο πρέπει να εστιάσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, αφορά τα ζητήματα της προστασίας του καταναλωτή, δηλαδή της προσφοράς στον καταναλωτή προϊόντων και υπηρεσιών που να καλύπτουν τις δικές του ασφαλιστικές ανάγκες στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του, με ταυτόχρονη παροχή της μέγιστης δυνατής προστασίας. Και αυτά όχι μόνο μέσω της ενίσχυσης  της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης και της δημοσίευσης στοιχείων σχετικά με τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, αλλά και μέσω του τρόπου προώθησης των προϊόντων και της πληροφόρησης που πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή ώστε αυτός να κατανοήσει τη φύση, τους κινδύνους και το κόστος των εναλλακτικών προϊόντων πριν λάβει την απόφασή του.

Ως προς την ενημέρωση του καταναλωτή, ο κ. Μητράκος ανέφερε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά στο ζήτημα του Εντύπου Βασικών Πληροφοριών, ώστε το περιεχόμενο του εντύπου να ανταποκρίνονται πλήρως στα οριζόμενα στον Κανονισμό για τα βασιζόμενα στην ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα. Με γνώμονα την επισήμανση αυτή, ο υποδιοικητής του ΤτΕ κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρίες  να επανεξετάσουν τα προϊόντα τους και, αν χρειαστεί, να αναβάλουν την προώθησή τους στην αγορά μέχρι να διασφαλιστεί η ακρίβεια των πληροφοριών και να περιοριστεί ο νομικός κίνδυνος. Υπενθύμισε δε ότι από τον προσεχή Οκτώβριο οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν ως οιονεί προσωπικοί σύμβουλοι των πελατών στη διαχείριση των ασφαλιστικών κινδύνων τους και σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για τα προϊόντα τους, χωρίς να μπορούν να μεταθέσουν μέρος της ευθύνης τους, επικαλούμενες για παράδειγμα τις συμβάσεις που έχουν συνάψει με τους διανομείς των προϊόντων τους.

Συνεπώς, οι επιχειρήσεις του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης σε συνεργασία με τον επόπτη καλούνται να συμβάλουν στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της διαμεσολάβησης στην παροχή ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να αποτρέπονται αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές και να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Στην κατεύθυνση αυτή θετικά θα συμβάλει η δημιουργία του ενιαίου μητρώου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στον ιστότοπο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Πηγή: capital.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]