Τελευταία ευκαιρία για τα ανασφάλιστα οχήματα – Βαριά τα πρόστιμα σε αυτοκίνητα και μηχανές

Σήμερα Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου γίνεται ο τρίτος έλεγχος διασταύρωσης των ανασφάλιστων οχημάτων, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε να διαπιστωθεί ποια οχήματα έχουν παραμείνει ανασφάλιστα και ποια όχι. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, αποστέλλει τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν με ανασφάλιστα οχήματα στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή για την επιβολή προστίμων και κυρώσεων.

Όσοι από τους ιδιοκτήτες έχουν στα οχήματα τους ακόμα την άδεια κυκλοφορίας και τον αριθμό κυκλοφορίας, θα πρέπει να ενεργήσουν ως εξής:

Ή να καταθέσουν άμεσα, ακόμα και σήμερα, τις πινακίδες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.  ή θα πρέπει να το ασφαλίσουν, έτσι ώστε, να μην έχουν πρόβλημα κατά τον έλεγχο διασταύρωσης που θα γίνει και να μη χρειαστεί να πληρώσουν για άλλη μια φορά το παράβολο.

Το ΥΠΟΙΚ, για το σκοπό αυτό εξέδωσε προ ημερών σχετική απόφαση (ΠΟΛ. 1126/29.8.2017) προκειμένου να συμπληρώσει και να τροποποιήσει την αρχική ΠΟΛ. 1163/3.7.2013 που αφορά στο  ηλεκτρονικό παράβολο.

Στο μεταξύ, μετά και το κλείσιμο της τρίτης διασταύρωσης των στοιχείων που έχουν στα αρχεία τους τα συναρμόδια υπουργεία, η αστυνομία και η ασφαλιστική αγορά, θα κινηθεί η διαδικασία επιβολής προστίμων, τα οποία έχουν ως εξής:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά – 150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά
  • 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα

Όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί, εκτός από το χρηματικό πρόστιμο, απειλούνται με:

– Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
– Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
– Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
– Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Σημειώνεται ότι πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε ανασφάλιστους οδηγούς – κατοίκους περιοχών που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ η έως τώρα κινητοποίηση του ΥΠΟΙΚ είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων από το 1,1 εκατ. σε λιγότερα από 500.000.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα ασφαλίζονται πλέον και τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία και συγκεκριμένα, οχήματα που έχουν επάνω αριθμό κυκλοφορίας – άσχετα με το αν κυκλοφορούν στο δρόμο ή όχι.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Μπερτσιάς, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, είπε ότι στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες που θέτουν τα οχήματά τους σε ακινησία καταθέτουν υποχρεωτικά στις εφορίες τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος. Έτσι, δεν μπορούν να τα κυκλοφορήσουν αλλά και δεν είναι υποχρεωμένοι να τα ασφαλίζουν για αστική ευθύνη. Διαφορετικά, δεν νοείται ακινησία στην Ελλάδα, χωρίς κατάθεση πινακίδων και άρα υποχρέωση ασφάλισης.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]