«Ταφόπλακα» στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin

Άκαρπη παρήλθε χθες η διορία που είχε παράσχει η Τράπεζα της Ελλάδος στον όμιλο Exin προκειμένου να υποβάλει τη μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτό απλά σημαίνει πως η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ακυρώνεται και πως χάθηκαν επτά πολύτιμοι μήνες για την Εθνική Τράπεζα που ανέμενε κεφαλαιακά οφέλη από τη συναλλαγή.

Η συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής έδειξε πως ήταν σαθρή σε δομή όταν το fund Calamos υπαναχώρησε της αρχικής κεφαλαιακής συμβολής που είχε δεσμευθεί ότι θα είχε. Ακολούθως η αγωγή της Διοίκησης της Calamos έναντι της Exin έδειξε πως οδηγούμαστε σε παρόδια.

Ευθύνες για το γεγονός ότι δεν προειδοποιήθηκε εγκαίρως η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποδίδονται στους συμβούλους της Morgan Stanley και Goldman Sachs, οι οποίοι είχαν διαβεβαιώσει πως η σύμπραξη Calamos – Exin διέθετε τα λεφτά για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Δεδομένου ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί βασική παράμετρο του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι του SSM, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη Διοίκηση της Εθνικής.

Κατά κάποιες πληροφορίες  η Εθνική θα στραφεί στη δεύτερη λύση, δηλαδή στην κινεζική Fosun. Κατά άλλες θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ώστε να κρατήσει την Εθνική Ασφαλιστική.

Ο κινεζικός όμιλος Fosun -που είχε αναδειχθεί δεύτερος προτιμητέος επενδυτής κατά τη διαγωνιστική διαδικασία – αναμένει κατά κάποιες πληροφορίες να παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Μαρτίου που προβλέπει το προσύμφωνο με την Exin, ώστε να ξεκινήσει συζητήσεις με την Εθνική.

Η προσφορά της κινεζικής Fosun υπολειπόταν σε σχέση με αυτή της Exin και το τίμημα που είχε προσφέρει ανήρχετο περίπου στα 600 εκατ. ευρώ, έναντι 718,3 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Exin. Το ύψος του τιμήματος που είχε προσφέρει η Exin ήταν ιδιαίτερα υψηλό, καθώς αντιπροσώπευε πάνω από 16 φορές τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής (είχε αποτιμηθεί σε 950 εκατ. ευρώ).

Πηγή: cnn.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]