Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της Εθνικής Ασφαλιστικής – Μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι οι Κινέζοι της Fosun

Δεδομένου όμως ότι η Exin έχει χάσει όλες τις προθεσμίες που έχει ζητήσει να λάβει, η Τράπεζα είναι πολύ πιθανό να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες.

Η Exin έχει δώσει την υπόσχεση ότι μέχρι σήμερα θα έχει αποστείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία του μετοχολογίου για την εταιρεία που θα εξαγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς και τη δομή της συναλλαγής.

Το τελευταίο διάστημα, ο Matt Fairfield συζητά με private equity funds, προκειμένου να μπουν στο σχήμα βασικών χρηματοδοτών για την εξαγορά έναντι 718,5 εκατ. ευρώ της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής.

Οι συζητήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πηγές της Exin, με αποτέλεσμα εντός της εβδομάδας να αποσταλούν στην TτE τα σχετικά στοιχεία. Με δεδομένη, όμως, την αναξιοπιστία που συνοδεύει πλέον την Exin, μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η επισήμανση των ίδιων πηγών ότι για τα ονόματα των private equity funds και την πρόοδο των συζητήσεων είναι ενήμερη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Η Εθνική είναι η μόνη αρμόδια να δώσει ή όχι παράταση στο προβλεπόμενο 9μηνο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Πάντως αν κόντρα σε όλες τις προβλέψεις η Exin παρουσιάσει αξιόπιστους επενδυτές και μια δομή που να ικανοποιεί το περίγραμμα που έχει θέσει η TτE, η Εθνική θα δώσει παράταση για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Στην Εθνική Τράπεζα πάντως έχουν ξεκινήσει σειρά συσκέψεων με επίπεδο κορυφής για τον σχεδιασμός της επόμενης ημέρας, χωρίς την Exin. Μάλιστα προετοιμάζονται για το νομικό κομμάτι της υπόθεσης το οποίο προβλέπει ρητά την καταγγελία της συμφωνίας με την Exin και την έγερση νομικών αξιώσεων.

Τυπικά, η Εθνική δύναται, βάσει νομικής ερμηνείας, να απευθυνθεί στη Fosun, ως τον επενδυτή με τη δεύτερη καλύτερη προσφορά. Στην τράπεζα, όμως, εμφανίζονται απαισιόδοξοι, για το αν ο κινεζικός όμιλος θα μπορούσε να μπει σε μια σύντομη διαπραγμάτευση, βελτιώνοντας μάλιστα τα επίπεδα της δεσμευτικής προσφοράς του.

Ως εκ τούτου, η τράπεζα έχει προσανατολιστεί στην επόμενη ημέρα, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής θα επιδιώξει να πείσει την DG Comp, αφενός, να δώσει χρόνο ως την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, αφετέρου, να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της.

Με βάση το υφιστάμενο πλάνο αναδιάρθρωσης, η Εθνική δεσμεύεται να πουλήσει τουλάχιστον το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η τράπεζα θα προσπαθήσει να πείσει την DG Comp να αλλάξει η παραπάνω δέσμευση και να διατηρήσει υψηλότερο ποσοστό μειοψηφίας.

Κάποιοι πιστεύουν ότι αν βγει προς πώληση, την επόμενη φορά, ένα μικρότερο ποσοστό και την ίδια στιγμή διενεργηθεί IPO για ένα επίσης σημαντικό τμήμα των μετοχών, θα εκδηλωθεί ισχυρότερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι έτσι θα αποφευχθούν οι συγκρίσεις με το τίμημα των 718,5 εκατ. ευρώ, που προσέφερε η Exin.

Με δεδομένο, πάντως, ότι τα παραπάνω επιχειρήματα αναπτύχθηκαν στην DG Comp πριν από ένα περίπου χρόνο από Εθνική Τράπεζα, υπουργείο Οικονομικών και πρόεδρο της Βουλής χωρίς αποτέλεσμα, δεν αναμένεται η Διεύθυνση Ανταγωνισμού να κάνει πίσω όσον αφορά στην υλοποίηση της δέσμευσης πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σημειώνεται ότι η Exin αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφέροντας για το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου και μια 15ετή σύμβαση bancassurance 718,5 εκατ. ευρώ. Εδώ, όμως, και οκτώ μήνες αδυνατεί να κλείσει το σχήμα των βασικών χρηματοδοτών του deal.

Η προσπάθεια έγινε ακόμη πιο δύσκολη, όταν τον περασμένο Νοέμβριο η Calamos Family Partners ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να περιλαμβάνεται πλέον μεταξύ των βασικών επενδυτών, ενώ ακολούθησε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων σε δικαστήριο του Ιλινόι, με αίτημα έκδοσης διαταγής πληρωμής εις βάρος της Exin Financial για ληξιπρόθεσμη απαίτηση 41 εκατ. δολαρίων συν τους τόκους.

Του Θανάση Παπαδή

Πηγή: newsit.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]