Δημοσιεύθηκε η Ετήσια Έκθεση της ΕΑΕΕ: Ποια θέματα απασχόλησαν την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2020;

Η Ετήσια Έκθεση της ΕΑΕΕ αναρτήθηκε πριν από λίγα λεπτά στην ιστοσελίδα της, παρουσιάζοντας το έργο και τις δράσεις της για το 2020. Πέραν των βασικών θεμάτων που απασχόλησαν την ΕΑΕΕ και την ελληνική ασφαλιστική αγορά το έτος που μας πέρασε, η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει στοιχεία για την ευρωπαϊκή και την ελληνική ασφαλιστική αγορά, την πορεία της οικονομίας, τη διαχείριση της πανδημίας και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τον ασφαλιστικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στο εισαγωγικό του σημείωμα υπογραμμίζει τις πρωτοφανείς συνθήκες που επέβαλε η είσοδος του Covid-19 στην καθημερινότητά μας, καθώς και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά. Ο ίδιος αναφέρει:

«Το 2020 ήταν μία χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Μια χρονιά που ανέτρεψε τη ροή των εξελίξεων και όλες τις προβλέψεις. Η ασφαλιστική αγορά είναι εξοικειωμένη με το απρόβλεπτο και απροσδόκητο και διαθέτει τη νοοτροπία, τους ανθρώπους, τις διαδικασίες και τα εργαλεία για να ανταποκριθεί στις αλλαγές. Και το απέδειξε.

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των περιορισμών για τον έλεγχο της εξάπλωσής της, η ελληνική οικονομία το 2020 παρουσίασε ύφεση που κινείται κοντά στο 10%. Την ίδια χρονιά η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα ναι μεν έκλεισε με μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων, όμως η μείωση αυτή (-3,7%) δεν ήταν δραματική. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν την αξία ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου και το διατηρούν παρά τις δυσκολίες.

Η ανταπόκριση της αγοράς στις προκλήσεις της πανδημίας ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα. Ενεργοποιώντας επιχειρησιακά σχέδια και εφαρμόζοντας την τηλεργασία με πολύ μεγάλο ποσοστό οι εταιρίες παρέμειναν σε πλήρη λειτουργία εξυπηρετώντας τους ασφαλισμένους. Κεντρικά, μέσω της ΕΑΕΕ ενισχύσαμε τον ΕΟΔΥ. Επιπλέον πολλά μέλη μας συνέβαλαν και μεμονωμένα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με χορηγίες, δωρεές κ.ά. Εξηγήσαμε τι καλύπτουν τα συμβόλαια στην πανδημία και καλύψαμε τους ασφαλισμένους μας. Προχωρήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό των εταιριών.

Παράλληλα, συνεχίσαμε να επιδιώκουμε με επιμονή και σθένος τους μακροπρόθεσμους στόχους μας, να συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία, διάφορους φορείς, ελληνικούς και ξένους και να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του αυστηρότατου θεσμικού πλαισίου και της εποπτείας. Και βέβαια να καταβάλλουμε αποζημιώσεις που φθάνουν τα €2,2 δισ.

Παρά το δύσκολο 2020 η ελληνική ασφαλιστική αγορά ξεκινά το 2021 πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη και πιο δυνατή από ποτέ. Είμαστε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με €17 δισ., μεγάλος εργοδότης και αξιόπιστος συνεργάτης της Πολιτείας. Είμαστε εδώ, μπορούμε και επιβάλλεται πλέον να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και να δώσουμε στους πολίτες και στο Κράτος λύσεις με έμφαση στους τομείς των συντάξεων, της υγείας και των φυσικών καταστροφών.»

Με τη σειρά της η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Μαργαρίτα Αντωνάκη χαιρετίζει στο εισαγωγικό της σημείωμα, τονίζοντας ότι οι συνθήκες οδήγησαν σε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ένωσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη τηλεργασία, αξιοποιώντας τα εργαλεία σύγχρονης τεχνολογίας. Όπως τονίζει:

«Μία από τις καθοριστικές αλλαγές που έφερε η πανδημία του Covid-19 ήταν στον τρόπο που εργαζόμαστε με την εφαρμογή της τηλεργασίας σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Και η ΕΑΕΕ φυσικά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Οι συνθήκες μας οδήγησαν να αλλάξουμε πολύ σύντομα τον τρόπο λειτουργίας μας. Με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού μας και βασικό στόχο να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την εξυπηρέτηση των μελών μας και την προώθηση των στόχων μας, ήδη από το πρώτο διάστημα περάσαμε σε καθεστώς τηλεργασίας και χρησιμοποιήσαμε τις δυνατότητες και τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας.

Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και την εδραίωση νέων καναλιών επικοινωνίας περάσαμε σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που λειτούργησε εξίσου αποτελεσματικά. Η ΕΑΕΕ παρά τις δύσκολες συνθήκες συνέχισε να αποτελεί φόρουμ διαλόγου και επικοινωνίας για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και ευελπιστούμε ότι τα μέλη μας συνέχισαν να λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών.

Το online περιβάλλον κυριάρχησε το 2020. Ατέλειωτες ώρες τηλεδιασκέψεων και συνεχής επικοινωνία με τα μέλη μας και εγχώριους φορείς με όλους του πιθανούς online τρόπους ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του έτους. Και βέβαια διαρκής επαφή με την ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ενώσεων, την Insurance Europe όπου βασικό θέμα ήταν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών για τη διαχείριση της πανδημίας και βέβαια όλες οι τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Στις επόμενες σελίδες ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί και το έργο της Ένωσης και τα βασικά θέματα που μας απασχόλησαν το 2020. Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά: η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, εργασιακά θέματα, φορολογία, εποπτικά ζητήματα, ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης σε βασικούς τομείς όπως οι συντάξεις, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές, η χρηματοοικονομική εκπαίδευση, η προώθηση της ασφαλιστικής συνείδησης με καμπάνιες, προγράμματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, webinars και πολλά άλλα.

Και βέβαια αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με το έργο και τις δράσεις της ΕΑΕΕ είναι πάντα διαθέσιμη στον ιστοχώρο μας www.eaee.gr ο οποίος ενημερώνεται τακτικά.»

Διαβάστε εδώ την Ετήσια Έκθεση 2020 της ΕΑΕΕ.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]