Τα 9 μέτωπα της ασφαλιστικής αγοράς για το 2017 και το στοίχημα της ανάπτυξης

Το στοίχημα της ανάπτυξης θα κυνηγήσει η ασφαλιστική αγορά το 2017, επιδιώκοντας την παγίωση θετικού πρόσημου στα συνολικά μεγέθη της. Εφόσον, τελικά, επιβεβαιωθούν οι πλέον πρόσφατες προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη κατά το 2016, με μια άνοδο της παραγωγής 2,5%, ο κλάδος θα στοχεύσει σε ανάλογες επιδόσεις και το 2017, έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσει το αρνητικό πολιτικό κλίμα, τους νέους φόρους που στερούν εισόδημα από τους καταναλωτές, όπως και τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Οι προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς παραμένουν πολλές και το 2017. Οι βασικότερες αυτών έχουν ως εξής:

–          Να κλείσει ο πρώτος κύκλος εξαγορών με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θα ακολουθήσει την πρόσφατη και συνάμα περιπετειώδη πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική στην Ergo Ασφαλιστική. Όλα δείχνουν ότι τα πάντα θα ολοκληρωθούν σε άμεσο χρόνο. Οι διαδικασίες έχουν ήδη τρέξει σε μεγάλο βαθμό και δεν αποκλείεται μέσα στους δύο με τρεις μήνες να υπάρξουν νεώτερα για το νέο μέτοχο της εταιρείας, που σε κάθε περίπτωση θα αλλάξουν το τοπίο και τις ισορροπίες στον κλάδο.

–          Να κλείσει η πώληση του χαρτοφυλακίου Ζωής της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική.

–          Να δοθεί τέλος στο σίριαλ με τα ανασφάλιστα οχήματα. Πρόκειται για υπόθεση η οποία έχει πλέον χρονίσει και που μόνο προβλήματα προκαλεί στην αγορά και το δημόσιο, καθότι και οι δύο πλευρές χάνουν έσοδα, οι ασφαλιστικές ασφάλιστρα και το κράτος φόρους. Παραμονές εορτών το ΥΠΟΙΚ φερόταν να πραγματοποιεί τους τελευταίους ελέγχους στο σύστημα εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λανθασμένες κυρώσεις, εφόσον τελικά τεθεί σε ισχύ.

–          Να κλείσει η υπόθεση των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value: Ήδη οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων έχουν κινηθεί και πλέον μένει να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα που ανέκυψε με τα μη ασφαλιστικά συμβόλαια του ομίλου, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού δεν καλύπτονται από την εκκαθάριση, ούτε και από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής. Για το θέμα αυτό εκπρόσωποι των δικαιούχων αποζημιώσεων βρίσκονται σε άτυπη διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προωθηθεί σχετική ρύθμιση.

–          Να προωθηθεί ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την οικονομική στήριξη του Επικουρικού Κεφαλαίου κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων.

–          Να αρχίσει ο κύκλος των ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων: Ο κλάδος, τιμολογιακά, έχει πλέον φθάσει στα όριά του. Οι περισσότερες εταιρείες τιμολογούν με ζημιές και το πτωχευτικό ασφάλιστρο απειλεί την ευστάθεια του συστήματος.

–          Να ξεκαθαρίσει το πεδίο στο χώρο των συντάξεων: Βάσει των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το τρίτο μνημόνιο, κατά το 2017 θα πρέπει να ενοποιηθούν όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ θα αλλάξει εκ νέου ο υπολογισμός των περισσοτέρων συντάξεων. Η αδυναμία του κράτους να τηρήσει τις «υποσχέσεις» του έναντι των συνταξιούχων ανοίγει την πόρτα της ασφαλιστικής αγοράς να συμμετάσχει στην αναδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μετέχοντας ενεργά στο δεύτερο και τρίο πυλώνα ασφάλισης. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς των ανωτάτων στελεχών του κλάδου, αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

–          Να επιδιωχθεί νέα προσέγγιση στο χώρο της υγείας με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ κρατικών νοσοκομείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Πρόκειται για πάγιο αίτημα του κλάδου που μέχρι και σήμερα δεν έτυχε θετικής αποδοχής από τις τελευταίες κυβέρνησης. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο κλάδος θα καταθέσει τα όπλα του.

–          Να επιταχυνθεί η διαδικασία συγκέντρωσης στα δίκτυα διαμεσολάβησης: Η ασφαλιστική αγορά συγκεντρώνεται και, μοιραία, ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα γραφεία διαμεσολάβησης. Το κρίσιμο βέβαια για τους ιδιοκτήτες τους είναι να λάβουν τις αποφάσεις τους πριν να είναι αργά, ώστε να προλάβουν τις εξελίξεις.

Πηγή:  insuranceworld.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]