Μαρία Δημητριάδη: Οι ασφαλιστικοί πράκτορες της Αττικής να πλαισιώσουν τον ΣΠΑΤΕ

Την πρόταση του Συλλόγου Ασφαλιστικών πρακτόρων Νομού Αττικής, ΣΠΑΤΕ, για το πώς μπορεί να εκπροσωπηθεί συνδικαλιστικά πληρέστερα η ασφαλιστική διαμεσολάβηση καταθέτει με συνέντευξή της στο Nextdeal η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Δημητριάδη, ενώ στηλιτεύει την τάση από ορισμένους «να δημιουργήσουν και νέες κατηγορίες μελών…»

Παράλληλα, η κα. Δημητριάδη υπογραμμίζει την ανάγκη παρέμβασης από τους συλλόγους ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και επιπλέον, αναφερόμενη στο ρόλο του ΣΠΑΤΕ καλεί τους ασφαλιστικούς πράκτορες να πλαισιώσουν τον σύλλογο.

Η συνέντευξη της κας Δημητριάδη έχει ως εξής:

Πρόσφατα εκδώσατε ανακοίνωση για μια καταχώρηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ουσιαστικά είναι και αυτή εταιρεία διαμεσολάβησης. Με ποιο σκεπτικό το κάνατε, τι σας ενόχλησε στην διαφήμιση;

Απ: Είναι αλήθεια ότι η αντίδραση μας έναντι στη συγκεκριμένη διαφήμιση ήταν ακαριαία και συγκεκριμένη. Στόχος μας ήταν στο Δελτίο Τύπου να αποτυπωθεί ξεκάθαρα το σκεπτικό μας σχετικά με την αναπαραγωγή του σλόγκαν «Σε έπιασαν κότσο στην ασφάλεια σου», το οποίο επιχειρεί να μεταφέρει υποσυνείδητα στους καταναλωτές, το διόλου κολακευτικό μήνυμα, ότι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απάτης από τους «ασφαλιστές» που συνεργάζονται, παραπέμποντας σε εποχές που έχουν προ πολλού παρέλθει για το επάγγελμα μας. Διαφημιστικά μηνύματα σαν αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά και ειδικά όταν προέρχονται από εταιρείες Ασφαλιστικής Πρακτόρευσης. Όχι μόνο δεν εξυπηρετούν το Θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης, αλλά μειώνουν τις προσπάθειες όλων μας για την καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης και καθιστούν τους καταναλωτές φοβικούς και καχύποπτους απέναντι στο κοινωνικό αγαθό που προσφέρει ο Κλάδος μας.

Ωστόσο πόσο σίγουρος μπορεί να είναι ο ασφαλισμένος ότι όντως δεν θα πέσει θύμα ενός «καπάτσου» ασφαλιστή;

Απ: Με την παραδοχή ότι σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν επαγγελματίες και ΜΗ, οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος στη θέση του θύματος είναι υπαρκτές σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Όσον αφορά στον Ασφαλιστικό κλάδο, οι Επαγγελματίες Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές οφείλουν να χαρακτηρίζονται πρωτίστως από συνέπεια και ήθος. Θα αναρωτηθείτε μόνο στον δικό μας κλάδο; η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Ιδιαίτερα όμως στον κλάδο που δραστηριοποιούμαστε, ο πελάτης όχι μόνο μας τιμά με την εμπιστοσύνη του αλλά αποδέχεται την συμβουλή μας για την ΑΣΦΑΛΙΣΗ των αναγκών του προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα πολυτιμότερα αγαθά, ΖΩΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι αλλαγές που επιβλήθηκαν με το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, θέτουν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες για την επαγγελματική πιστοποίηση, την καταλληλόλητα και την αξιοπιστία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ανεξαρτήτου ιδιότητας. Αυτούς τους κανόνες οφείλουμε να τηρούμε στο ακέραιο σεβόμενοι την ιδιότητα μας, τον ασφαλισμένο και τον συνάδελφο μας.

Οι σύλλογοι, τα σωματεία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στον ασφαλιστή και πως;

Απ: Φυσικά και όχι μόνο μπορούν , αλλά επιβάλλεται να έχουν και αυτόν τον ρόλο. Η Εμπιστοσύνη ξέρετε δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται. Και κερδίζεται όταν ο Επαγγελματίας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής διαθέτει τρία βασικά  χαρακτηριστικά Ήθος, Σεβασμό και Γνώση. Είναι υποχρέωση όλων των Φορέων να προσφέρουν στα Μέλη τους υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με κύριο στόχο την προσωπική τους εξέλιξη, και την δια βίου εκπαίδευση.

Από την άλλη μεριά, οφείλουμε να είμαστε πάντα σε εγρήγορση καταγγέλλοντας φαινόμενα Αθέμιτων Πρακτικών και Ανταγωνισμού από όπου και αν προέρχονται, προστατεύοντας τα Δικαιώματα του Ασφαλισμένου και των Συναδέλφων μας.

Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την Κοινωνική μας Ευθύνη, είναι ανάγκη να είμαστε παρόντες και δίπλα, στους πληγέντες συνάνθρωπους μας και μέσα από κοινωνικές δράσεις να βοηθάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πείτε μας, λίγα λόγια για τον ΣΠΑΤΕ, πότε ιδρύθηκε, ποιο το έργο του, οι παρεμβάσεις του, τα σχέδια για το μέλλον;

Απ: Τον Ιούλιο του 1982, συγκεντρώθηκαν οι πρώτοι 27 Ασφαλιστικοί Πράκτορες για να υπογράψουν την ίδρυση του “Συλλόγου Πρακτόρων Ασφαλιστικών Τραπεζικών Εταιρειών”. Τον Μάρτιο του 2004 ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε Σύλλογο Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής διατηρώντας τον ιστορικό του διακριτικό τίτλο Σ.Π.Α.Τ.Ε. Εκπροσωπούμενος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) συμμετέχει ενεργά για την καλύτερη προώθηση των θεσμικών αιτημάτων.

Ένας από τους στόχους που έχουμε θέση ως νέο Δ.Σ. για την θητεία 2019-2021, είναι η ενδυνάμωση του επαγγέλματος του Ασφαλιστικού Πράκτορα με απλά λόγια, η δυνατότητα του να λειτουργεί ως αυτόνομη μονάδα παραγωγής, ξέρετε η Αγορά μας δεν έχει ανάγκη από «Επιχειρηματίες» αλλά από Επαγγελματίες Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με δύο τρόπους:

  • Αντικειμενική Ενημέρωση & Εκπαίδευση, Πρόσβαση & Υιοθέτηση των κατάλληλων Εργαλείων Ανάπτυξης και το κυριότερο Δίκαιη Φορολογική και Οικονομική – αντιμετώπιση από την Πολιτεία
  • Συνέργειες με τους λοιπούς Φορείς της Διαμεσολάβησης, για την γνωστοποίηση των προβλημάτων, την εστίαση σε συγκεκριμένα θέματα και το κυριότερο την από κοινού δράσεις για την Επίλυση τους

Στα πλαίσια των δράσεων και παρεμβάσεων μας, συμμετείχαμε ενεργά στην διεκδίκηση της ένταξης των ΚΑΔ της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στις πληγείσες επιχειρήσεις, μέσω της ΠΟΑΔ, για την παράταση προθεσμίας υποβολής Ανανέωσης της Άδειας καθώς και την κατάθεση των 75 ωρών Επαναπιστοποίησης.

Κρατικού Συστήματος Υγείας καθώς επίσης και πλήθος άλλων ενεργειών.

Γενικότερα ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης λόγω και των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, βρίσκεται σε μια διαδικασία αλλαγών αναφορικά και με την συνδικαλιστική του εκπροσώπηση. Δεν υπάρχει πλέον η έννοια του ασφαλιστικού συμβούλου, ενώ αντιθέτως διευρύνθηκε η έννοια του ασφαλιστικού πράκτορα κ.λπ. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, ποια η δική σας άποψη επί του θέματος;

Απ: Πιστεύω πως ναι, φοβάμαι όμως πως δεν είναι εύκολο. Ξέρετε κύριε Καραγεώργο δυστυχώς υπάρχει κάτι που κρατάει πίσω όλες αυτές τις αλλαγές και είναι λυπηρό σημαντικές προσπάθειες και κυρίως θέματα που βρίσκουν λύσεις με ενέργειες Πρωτοβάθμιων Σωματείων και με την στήριξη της Ομοσπονδίας, ΠΟΑΔ, να μην προβάλλονται όπως θα έπρεπε.

Σημειώνω δε, ότι οφείλουν όλοι, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν με αφορμή τις αλλαγές των κατηγοριών της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των Σωματείων, επιχειρούν να δημιουργήσουν και νέες κατηγορίες μελών…

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ορισμός της έννοιας «πραγματική ενότητα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης», πιθανόν να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Πώς μπορεί να ενισχυθεί η ενότητα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης; Υπάρχει ρόλος για τα σωματεία και πως μπορούν να διευρύνουν την παρέμβαση τους και να προσελκύσουν περισσότερα μέλη;

Απ: Πρόταση μας ως ΣΠΑΤΕ, είναι η διατήρηση της Ομοσπονδίας και η ενίσχυση της με την εγγραφή όλων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων άλλωστε βάσει του Καταστατικού της προβλέπεται η διεξαγωγή εκλογών και με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, 9μελές Δ.Σ. και κάλλιστα μπορούν να δημιουργηθούν Επιτροπές για κάθε κατηγορία Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.

Όσον αφορά τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, οι ιδιότητες όπως και οι ρόλοι των Μελών που εγγράφονται, είναι διακριτοί και αποτυπώνονται, αποκλειστικά και ΜΟΝΟ στον τελευταίο ισχύοντα Ασφαλιστικό Νόμο.

Τι κάνει ο ΣΠΑΤΕ προς αυτή την κατεύθυνση;

Απ: Καταρχήν ο ΣΠΑΤΕ επιδιώκει να βρίσκεται πάντοτε σε συνεχή διάλογο με όλους τους Συναδέλφους των άλλων Πρωτοβάθμιων Σωματείων αλλά και με το ΕΕΑ μεταφέροντας τα μηνύματα της αγοράς για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Συμμετέχουμε ενεργά στην Ομοσπονδία, όπως γνωρίζετε εκπροσωπώ τον ΣΠΑΤΕ και την ΠΟΑΔ από την θέση της Γενικής Γραμματέως στην ΠΟΑΔ, για δεύτερη συνεχή θητεία.

Προσπαθούμε να ενημερώνουμε καθημερινά τους Συναδέλφους μας για θέματα που τους ενδιαφέρουν, για τις δράσεις μας ώστε να μας αξιολογούν, να μας εμπιστευτούν και εν τέλει να έρθουν κοντά στα Σωματεία της Περιφέρειας τους.

Και θα ήθελα να κλείσω με ένα κάλεσμα προς τους Συναδέλφους μου, Εγγραφείτε στα Σωματεία, Στηρίξτε την προσπάθεια μας που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση των δικών σας αιτημάτων και το κυριότερο θα ήθελα να απευθυνθώ στους Συναδέλφους μου, που δηλώνουν πολλές φορές με δυσαρέσκεια ή δεν είναι ικανοποιημένοι από τους Εκπροσώπους τους, Πλαισιώνω – Συμμετέχω – Αλλάζω.

Πηγή: nextdeal.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]