E.Ν. ΜΑΝΟΣ ΕΠΕ | 65 χρόνια συνολική αδιάλειπτη δραστηριότητα στην ασφαλιστική αγορά!

Ο Εμμανουήλ Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ν. Μάνος Ελλάδος και ο Ιωάννης Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ν. Μάνος στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων ενεργής παρουσίας στην Κυπριακή Ασφαλιστική Αγορά και συνολική αδιάλειπτη δραστηριότητα 65 χρόνων στον ελληνικό χώρο, παραχώρησαν μία κοινή συνέντευξη στο The Insurer και στον Αντώνη Αντωνόπουλο.

Κύριε Μάνο,

Διαθέτετε ένα από τα παλαιότερα γραφεία πραγματογνωμόνων στην Ελλάδα με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη & Κρήτη, ενώ ταυτόχρονα, διαθέτετε εταιρία και στη Κύπρο με γραφεία στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Μιλήστε μας για την εταιρεία σας και το εύρος των εργασιών σας.

Εμμανουήλ Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ν. Μάνος Ελλάδος.

Ε.Μ.: Η Ε.Ν. ΜΑΝΟΣ ΕΠΕ είναι η συνέχεια της οικογενειακής επιχειρηματικής πορείας και ενασχόλησής μας με την ασφαλιστική αγορά, η οποία ξεκινάει πολύ πριν το 1955, όπου και ιδρύθηκε η εταιρία πραγματογνωμόνων από τον παππού μου, Εμμανουήλ Ν. Μάνο.

Μέχρι σήμερα είμαστε το μοναδικό γραφείο Πραγματογνωμόνων – Εκτιμητών Ζημιών που διατηρεί οργανωμένο δίκτυο γραφείων σε Ελλάδα & Κύπρο, με 5 υποκαταστήματα. Η εταιρία μας απασχολεί στο σύνολο 40 μόνιμους πραγματογνώμονες, μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και οικονομολόγους–λογιστές, πλαισιωμένους από τους διαχειριστές και μετόχους, εμένα και τον Ιωάννη Θεοδοσίου, σε Ελλάδα & Κύπρο αντίστοιχα.

Η δομή της εταιρίας μας, επιτρέπει την άμεση επέμβαση & κάλυψη στο σύνολο των περιπτώσεων εκτίμησης ασφαλιστικών κινδύνων (ζημιών & επιθεωρήσεων-εκτιμήσεων), με βάση την επιστημονική κατάρτιση των στελεχών μας αλλά και τη διάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού μας σε Ελλάδα & Κύπρο.

Επιπλέον, η στελέχωση της εταιρίας μας με μόνιμους εξιδεικευμένους και έμπειρους πραγματογνώμονες έχει αποδειχτεί σημαντικό εργαλείο εξυπηρέτησης για τους πελάτες μας στην άμεση & ταυτόχρονη κάλυψη πολλών περιστατικών, ως συνέπεια μιας φυσικής καταστροφής σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και σε γειτονικές χώρες.

Η Ε.Ν. ΜΑΝΟΣ συμπλήρωσε τα 20 χρόνια ενεργής παρουσίας της στην Κυπριακή Ασφαλιστική Αγορά. Ποιες οι διαφορές στην αγορά της Κύπρου από αυτήν της Ελλάδος;

Ε.Μ.: Η συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας της εταιρίας μας στην Κύπρο αποτελεί τη δικαίωση του οράματος του αείμνηστου πατέρα μου και όλης της ομάδας μας, την αναγνώριση των ποιοτικών υπηρεσιών, που προσφέρουμε στην αγορά και τέλος, είναι η επιβράβευση των πελατών μας, που μας γεμίζει υπερηφάνεια και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να γινόμαστε καλύτεροι.

Η αγορά της Κύπρου έχει πολλά κοινά με την αγορά της Ελλάδας, αφού οι Αντασφαλιστές και οι Αντασφαλιστικοί πράκτορες την κατηγοριοποιούν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια ζώνη.

Η γενική φιλοσοφία της ασφαλιστικής αρχής δε διαφέρει. Παρόλα αυτά, η Κύπρος δεν παύει να έχει μεγάλη επιρροή από τη νομική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε και οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε περιπτώσεις νομικών διαδικασιών έχουν με την Ελλάδα τις ανάλογες διαφορές. Δηλαδή, διαδικασίες που μπορεί να απαιτούνται και να τηρούνται στην Ελλάδα ενδέχεται να διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό με τις αντίστοιχες διαδικασίες στην Κύπρο.

Μια άλλη σημαντική διαφορά, που σημειωτέoν τείνει να σμικρυνθεί, είναι ότι η προσέγγιση της αγοράς της Κύπρου ως προς τις απαιτήσεις είναι ο άμεσος διακανονισμός των ζημιών (κυρίως των μικρών) χωρίς παραστατικά, αλλά μόνο με την έκθεση του πραγματογνώμονα. Στην Ελλάδα οι απαιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται επίσημα μαζί με όλα τα υποστηρικτικά στοιχεία, κάτι που δημιουργεί καθυστερήσεις, συσσώρευση εκκρεμοτήτων και ενδεχομένως αυξημένων τελικών αποζημιώσεων. Ο άμεσος και αποτελεσματικός διακανονισμός των ζημιών είναι η καλύτερη διαφήμιση για την ασφαλιστική αγορά.

Ποιες νομίζετε πως πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά; Παράλληλα, περιγράψτε μας το όραμά σας για την ασφαλιστική αγορά του μέλλοντος μας.

Ε.Μ.: Η ασφαλιστική αγορά πρέπει να σπεύσει να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους καταναλωτές για τη σπουδαιότητά της. Ακόμη μια χρονιά τα αποτελέσματα από πλευράς τζίρου και μεγέθους αγοράς δε σημείωσαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρήση για τις εταιρείες του κλάδου, ενώ παρατηρήθηκε μικρή ανάπτυξη και μικρές μετατοπίσεις χαρτοφυλακίου. Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς πάνω από 4% διευρύνοντας τη διαφορά με την Ελλάδα και αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους, να τερματιστεί με πράξεις.

Αναγκαιότητα και βασική προτεραιότητα ολόκληρης της αγοράς θα πρέπει να είναι η επίτευξη της πολυπόθητης αύξησης του 2.2% της δαπάνης για ασφάλιστρα επί του ΑΕΠ, αλλά ο κυριότερος στόχος της ασφαλιστικής αγοράς παραμένει η διείσδυση στις συνειδήσεις των καταναλωτών, για να φτάσει κάποια στιγμή στη θέση που πραγματικά της αξίζει και στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, που λαμβάνουμε ως κριτήριο σύγκρισης.

Επιπλέον, πιστεύω ότι λόγω των σημαντικών ζημιών που έχουν προκληθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική επικράτεια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θα ήταν φρόνιμο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα πρόληψης, αντιμετώπισης και οικονομικής υποστήριξης των πληγέντων σε συνέχεια ενός φυσικού καταστροφικού γεγονότος στα πρότυπα άλλων χωρών.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι η τεχνολογική ανάπτυξη φέρνει μπροστά μας νέες προκλήσεις και πολλούς νέους κινδύνους, με τις ζημιές από κυβερνοεπιθέσεις να αυξάνουν ραγδαία σε πλήθος και σε κόστος. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Ε.Ν. ΜΑΝΟΣ ΕΠΕ προετοιμάζεται εντατικά, για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Κύριε Θεοδοσίου,

Πόσο έχει διευρυνθεί ο ρόλος του πραγματογνώμονα στην εποχή μας;

Ιωάννης Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ν. Μάνος στην Κύπρο

Ι.Θ.: Οι απαιτήσεις του κλάδου μας έχουν αυξηθεί ραγδαία. Απαιτείται ποιότητα, αμεσότητα, τεχνική & ασφαλιστική κατάρτιση και συνεχής αναβάθμιση του προϊόντος που παραδίδεται.

Η τεχνολογική αναβάθμιση είναι διαρκής απαίτηση και η ανάγκη για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων είναι το σημαντικότερο κριτήριο της αξιολόγησής μας από τους πελάτες μας. Η άμεση ενημέρωση, η εξειδίκευση, η εγκυρότητα και η ανταπόκριση στο περιβάλλον της αγοράς μας είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για όλες τις υποθέσεις ζημιών, επιθεωρήσεων & εκτιμήσεων που αναλαμβάνουμε.

Τέλος, έχει ξεκινήσει ο άμεσος διακανονισμός των μικρών ζημιών από ορισμένες εταιρίες σε Ελλάδα & Κύπρο και αυτό από μόνο του αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη αλλά και ενδυνάμωση του ρόλου του πραγματογνώμονα στην ασφαλιστική αγορά.

Με ποιον τρόπο μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι στους καταναλωτές, κυρίως τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες; Παρέχετε και συμβουλευτικές υπηρεσίες (π.χ. εκτιμήσεων ή ελέγχων) ή μόνο αναλαμβάνετε «φακέλους ζημιών»;

Ι.Θ.: Σίγουρα ο τομέας των εκτιμήσεων των προς ασφάλιση κεφαλαίων θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς επίσης, και ο τομέας των συμβουλευτικών υπηρεσιών τύπου Risk Management/Pre-Risk Surveys & Business Continuity Planning σε συνάρτηση και με το Cyber Risk.

Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσει η ασφαλιστική αγορά την τεχνογνωσία και την εμπειρία που συσσωρεύεται και με συνέργειες να την αξιοποιήσει αναλόγως. Η αξιοποίηση των γνώσεων και των εμπειριών αυτών μόνο προς όφελος του πελάτη των ασφαλιστικών εταιριών είναι και κατ’ επέκταση των ιδίων των ασφαλιστικών εταιριών. Τα ασφαλισμένα κεφάλαια θα ασφαλίζονται με τεκμηριωμένο τρόπο, θα αναπροσαρμόζονται ορθότερα και συνεπώς, θα πληρώνονται τα σωστά ασφάλιστρα στις εταιρείες, θα περιορίζονται οι κίνδυνοι και τέλος, θα δίνονται πιο σωστές καλύψεις στους πελάτες.

Η αλληλουχία αυτών των βημάτων, κατά την άποψη μου, θα είναι αποδοτικότερη και ταυτόχρονα, θα αμβλύνει τις προστριβές που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία διακανονισμού των ζημιών.

1955 – 2020. Μιλήστε μας για τις αρχές που διέπουν την εταιρεία σας τα 65 αυτά χρόνια.

Ε.Μ.: Η εταιρεία μας έχει διαφυλάξει μέσα στα χρόνια, από γενιά σε γενιά, τις αρχές που διέπουν την οικογένεια. Με συνέπεια στη δουλειά, ήθος και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, κατορθώσαμε να εξελιχθούμε και να μεγαλώσουμε με τη πάροδο των ετών, ενώ παράλληλα, έχουμε συσσωρεύσει σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση στο αντικείμενό μας. Η μακρόχρονη διαδρομή που έχουμε διανύσει, αναδεικνύει την αξιοπιστία των υπηρεσιών που προσφέρουμε και πιστοποιεί ότι η εταιρία μας εξελίσσεται προσαρμοζόμενη με επιτυχία στις αυξανόμενες απαιτήσεις της ασφαλιστικής αγοράς τα 65 χρόνια αδιάλειπτης δραστηριότητάς της.

Αναδημοσίευση από το τεύχος του The Insurer που κυκλοφορεί.

Γίνε συνδρομητής στο The Insurer με 16€ για έναν χρόνο ΕΔΩ.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]