Συνέντευξη – Τσεκούρας Δημήτρης – Γενικός Διευθυντης ARAG SE

Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος και Γενικός Δ/ντής ARAG SE στην Ελλάδα και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικής Προστασίας της ΕΑΕΕ την τρέχουσα περίοδο κ. Δημ. Τσεκούρας μας παραχώρησε συνέντευξη σχετικά με την εικόνα που υπάρχει γύρω από τη Νομική Προστασία και πως τα εξειδικευμένα ασφαλιστικά προγράμματα μπορούν  να προσφέρουν προστασία στους επαγγελματίες.

 • Για πολλούς, η Νομική Προστασία ταυτίζεται με το αυτοκίνητό τους και κυρίως με την στιγμή του ατυχήματος. Ποια είναι η αλήθεια; 

 Η Νομική Προστασία για τον οδηγό και το αυτοκίνητο ήταν από τα πρώτα επιτυχημένα προγράμματα του κλάδου, οπότε δικαιολογημένα για πολλούς έχει συνδεθεί εννοιολογικά μαζί του, αφού και σήμερα είναι ένα κλασσικό πρόγραμμα με την μεγαλύτερη διείσδυση στους καταναλωτές.

Επιπλέον εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πολυκλαδικές και μη εξειδικευμένες στη ΝΠ ασφαλιστικές εταιρίες, συνδέουν κατά κανόνα την ασφάλιση της ΝΠ με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης του αυτοκινήτου, για πωλησιακούς λόγους, δίνεται μεγάλος χώρος σ’ αυτήν την παροχή.

Στις δεκαετίες που κύλησαν, χωρίς το αυτοκίνητο να χάσει την πρωτοκαθεδρία στα συμβόλαια του κλάδου, αναδείχθηκαν από τις εξειδικευμένες εταιρίες ΝΠ και άλλα προγράμματα ασφάλισης όπως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, για το κάθε νοικοκυριό, για τους διαχειριστές πολυκατοικιών, για τα σκάφη, για τους εκμισθωτές ακινήτων και για τον καταναλωτή ευρύτερα. Συνεπώς η λέξη «ταυτίζεται» στην ερώτησή σας δεν είναι ορθή αφού στερεί σημαντική ύλη από την έκταση και το περιεχόμενο του κλάδου, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Για να αντιληφθείτε καλύτερα τι εννοώ, επιστρέψτε μου να πω τα εξής. Η ΝΠ διευκολύνει τον ασφαλισμένο να αντιμετωπίσει τις νομικές διαφορές που τον απασχολούν, αφού αναλαμβάνει το κόστος επίλυσής τους, με τρείς τρόπους δηλ. συμβουλευτικώς, εξωδικαστικώς και δικαστικώς. Στο τροχαίο ατύχημα η νομική διαφορά που ζητάει την ρύθμισή της είναι η αποζημίωση του ανυπαίτιου οδηγού. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται οι νομικές διαφορές και στα άλλα ασφαλιστήρια της ΝΠ που διατίθενται σήμερα στην αγορά, αφού το να έχεις δίκιο δεν αρκεί και το να βρεις το δίκιο σου, κοστίζει.

 • Υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα για επαγγελματικές κατηγορίες και, αν ναι, τι διείσδυση έχουν στους επαγγελματικούς αυτούς χώρους;

Όπως προείπα, η ασφάλιση για ΝΠ ενός επαγγελματία ή μιας επιχείρησης ήταν από μακρού χρόνου μια ασφαλιστική δυνατότητα που έλυνε τα χέρια τους σε βασικά προβλήματα της καθημερινής επαγγελματικής τους δραστηριότητας, αφού κάλυπτε νομικές διαφορές που σχετίζονταν:

 1. με το αίτημα αποζημίωσης μετά από μία ζημιά σε πρόσωπα, πράγματα, εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό
 2. με τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδότου – εργαζομένων
 3. με τις μισθωτικές διαφορές ως προς την επαγγελματική στέγη
 4. με την ποινική υπεράσπιση του ασφαλιζομένου επαγγελματία – επιχειρηματία ενώπιον ποινικών δικαστηρίων και διοικητικών αρχών
 5. με την διεκδίκηση των οφειλομένων ποσών από απλήρωτα τιμολόγια συναλλαγματικές ή επιταγές
 6. με τις διαφορές που τυχόν προκύψουν με τα ταμεία ασφάλισης για σύνταξη ή περίθαλψη
 7. με τις διάφορες που τυχόν προκύψουν με ασφαλιστικές εταιρίες από την ενεργοποίηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων της επιχείρησης κλπ.

Με την πάροδο των χρόνων τα συμβόλαιά μας εξειδικεύθηκαν για πολλές ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών και σήμερα στην ARAG υπάρχουν στοχευμένα προγράμματα ασφάλισης για γιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, ιατρικά κέντρα και κάθε πάροχο υπηρεσιών υγείας για λογιστές, φοροτεχνικούς, για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και βεβαίως για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και πραγματογνώμονες.

Η διείσδυση υπάρχει αλλά ακόμα δεν είναι η αναμενόμενη, γεγονός που δείχνει τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου, αλλά και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε να περάσουμε το μήνυμα μέσω των συνεργατών μας στην αγορά, για την προαγωγή της ασφαλιστικής κουλτούρας στον τόπο μας.

 

 • Η ανάπτυξη των πωλήσεών σας πραγματοποιείται μέσω των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Υπάρχει σοβαρό κίνητρο γι αυτούς και ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για να γνωρίσουν σε βάθος τα προγράμματά σας;

Η ανάπτυξη των πωλήσεών μας, σωστά επισημαίνετε, πραγματοποιείται μέσω των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που επιλέγουν για την ΝΠ την ARAG και μας τιμούν με την συνεργασία τους, αφού πείστηκαν για την αξιοπιστία και σοβαρότητα στο σχεδιασμό των προϊόντων μας, για την δέσμευση μας στην ποιοτική εξυπηρέτηση του πελάτη, ενστερνίστηκαν τις εταιρικές μας αρχές και αξίες και με δοκιμασμένο πια το ήθος στις επαγγελματικές μας σχέσεις προχωράμε μαζί προς αμοιβαίο όφελος.

Η ανάπτυξη πραγματοποιείται επίσης μέσω των ασφαλιστικών εταιριών που συνεργάζονται μαζί μας δηλαδή στην ουσία πάλι μέσω του καλού αγωγού της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης των δικτύων τους.

Με προσωπικές επαφές, συναντήσεις εκπαίδευσης και σεμινάρια κατά τόπους ή κεντρικά αναλύουμε τα ασφαλιστικά προγράμματα, προτείνουμε λύσεις ανάπτυξης και μεθόδους προσέγγισης τόσο για τις αυτοτελείς ασφαλίσεις ΝΠ όσο και για τις συνδυαστικές με άλλα ασφαλιστήρια μέσω της ανάλυσης του εκάστοτε χαρτοφυλακίου των συνεργατών μας.

Εκτός της προμήθειας είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε συνεργάτη να αισθάνεται ότι έχει προσφέρει στον κάθε πελάτη του το σωστό προϊόν, εκείνο που μελετήθηκε για να ταιριάζει στις ανάγκες του ακριβώς και όχι περίπου, στη σωστή τιμή και με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποστήριξης διακανονιστών, νομικών συμβούλων και εξειδικευμένων ανά νομική περίπτωση δικηγόρων, παντού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυτά εγγυάται η διεθνής μας καταγωγή, η τεχνογνωσία και η διεθνής εμπειρία της ARAG.

 • Ειδικά για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, οι οποίοι υποχρεούνται να έχουν ενεργό ασφαλιστήριο επαγγελματικής αστικής ευθύνης, τι παραπάνω τους προσφέρει και το πρόγραμμα Νομικής Προστασίας; Που και πότε θα τους χρησιμεύσει;

Το ασφαλιστήριο ΝΠ του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή λειτουργεί συμπληρωματικά με την υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αν δεν υπάρχει αφήνει σοβαρά κενά στην προστασία του.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την συμπληρωματικότητα.

Η περίπτωση, είναι ότι από πράξη ή παράλειψη του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή υφίσταται ο ασφαλισμένος ζημία και με την νομική καθοδήγηση κάποιου ειδικού στρέφεται εναντίον του διαμεσολαβητή για αποζημίωση. Η εναντίον του διαμεσολαβητή απαίτηση δεν ενσωματώνεται σε ευθεία αγωγή κατά της ασφαλιστικής του εταιρίας (όπως π.χ. συμβαίνει στο αυτοκίνητο) αλλά στρέφεται μόνον εναντίον του. Η πρώτη του λοιπόν νομική ανάγκη είναι να ανακοινώσει – προσεπικαλέσει ο διαμεσολαβητής την ασφαλιστική του εταιρία επαγγελματικής ευθύνης στο δικαστήριο ζητώντας αντί για αυτόν να καταβάλλει εκείνη ότι τυχόν καταδικαστεί αυτός να πληρώσει. Η δικονομική αυτή υποκατάσταση, γίνεται με κανονικό δικόγραφο, γίνεται από δικηγόρο, θέλει στοιχειοθέτηση και υποστήριξη και συνδέεται με οικονομικό κόστος που το αναλαμβάνει ο ασφαλιστής ΝΠ.

Εκτός αυτού ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, αναλόγως του συμβάντος που αντιμετωπίζει είναι εκτεθειμένος σε διοικητικές αλλά και ποινικές ευθύνες. Σε περίπτωση λοιπόν ποινικής δίωξης η ΝΠ αναλαμβάνει την ποινική του υπεράσπιση από ανεξάρτητο και εξειδικευμένο δικηγόρο που δεν συνδέεται με τα συμφέροντα της ασφαλιστικής εταιρίας ευθύνης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις διοικητικές του ευθύνες, είτε πρόκειται για την εποπτεύουσα αρχή ή άλλη εμπλεκόμενη. Ανεξαρτήτως τέλος της συμπληρωματικότητας, το ασφαλιστήριο ΝΠ του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή τον αντιμετωπίζει σαν επαγγελματία – επιχειρηματία και τον προστατεύει σε όλο το φάσμα της τρέχουσας δραστηριότητάς του, είτε πρόκειται για διαφορές με τον ιδιοκτήτη της επαγγελματικής του στέγης, είτε για διαφορές με το προσωπικό που απασχολεί, είτε πρόκειται για το ασφαλιστικό του ταμείο, για τα ασφαλιστήριά του κλπ

 • Συχνά αναφέρεται στην αγορά η έννοια της σύγκρουσης συμφερόντων, όταν η νομική προστασία καλύπτεται από την ίδια εταιρεία που καλύπτει και τους υπόλοιπους κινδύνους ενός ασφαλιστηρίου, είτε στον κλάδο οχημάτων είτε σε άλλους κλάδους. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Για την προστασία του ασφαλιζομένου ο νομοθέτης θέτει μια σειρά εγγυήσεων, όπως για παράδειγμα είναι η ελεύθερη επιλογή του δικηγόρου και στόχος των νομοθετικών προβλέψεων είναι να απομακρυνθεί η περίπτωση της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ ασφαλιστή και ασφαλιζομένου. Θεωρητικά τέτοια περίπτωση υπάρχει όταν η ιδιότητα του ασφαλιστή ευθύνης και η ιδιότητα του ασφαλιστή ΝΠ συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο, όπως συμβαίνει με τις πολυκλαδικές εταιρίες και όχι με τις εξειδικευμένες όπως είναι η ARAG που ασχολείται μόνον με την νομική προστασία.

Σκεφτείτε για παράδειγμα τις εξής περιπτώσεις.

Σε ένα τροχαίο εμπλέκονται δύο οχήματα και τυχαίνει ο ένας να είναι ασφαλισμένος για ΝΠ και ο άλλος για αστική ευθύνη στην ίδια εταιρία. Στην περίπτωση αυτή αν ο πρώτος ζητήσει την ενεργοποίηση της ασφάλισης ΝΠ τότε ζητάει από την ασφαλιστική του εταιρία να στραφεί εναντίον του εαυτού της.

Φανταστείτε τώρα την περίπτωση ο κοινός αυτός ασφαλιστής ώς νομική προστασία να αναλάβει την ποινική υπεράσπιση του ενός όταν από την καταδίκη ή την απαλλαγή του θα εξαρτάται το να καταβάλλει ή όχι αποζημίωση ως αστική ευθύνη στον άλλον.

Μπορεί ο κοινός αυτός ασφαλιστής ως ΝΠ να αναλάβει τις διαφορές του πελάτη του από ασφαλιστήρια που ως ασφαλιστής ευθύνης έχει εκδώσει? Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα και η μόνη διασφάλιση είναι η αυστηρή εποπτεία ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις που έχουν όχι λίγες φορές ταλαιπωρήσει την αγορά.

 • Συχνά στις ομιλίες σας αναφέρεστε στο νέο περιεχόμενο του κλάδου της ΝΠ σήμερα και στο αυξημένο ενδιαφέρον από κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Τι ακριβώς εννοείτε;

Εννοώ κατά βάση δύο πράγματα. Κατ αρχήν η περίοδος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε στη χώρα έχει αφήσει βαθύ ίχνος στην νοοτροπία, στις συνήθειες και στο αίσθημα ασφαλείας του μέσου πολίτη. Το πρώτο λοιπόν που εννοώ είναι ότι στη περίοδο αυτή των ανατροπών έχει αλλάξει η κατάταξη των νομικών διαφορών που απασχολούν τους πολίτες. Σήμερα όπου και να σταθείς γίνεται λόγος για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Εμείς στην ARAG βιώσαμε το κύμα αυτό που στον ιδιωτικό τομέα εργασίας δεν είναι είδηση. Είδηση όμως είναι πως και στον δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι άρχισαν να απομακρύνονται από την ασφάλεια του παρελθόντος και ένιωσαν για πρώτη φορά την ανάγκη νομικής υποστήριξης μέσω της ασφάλισης.

Για πρώτη φορά σχεδόν όλες οι ένστολες κατηγορίες υπαλλήλων του κράτους  άρχισαν να ενδιαφέρονται για την παραφύλαξη των εργασιακών, υπηρεσιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και μέσω της ασφάλισης ΝΠ στην ARAG βρήκαν τον συνήγορο και υποστηρικτή τους, αφού με την περικοπή των μισθών δύσκολα θα μπορούσαν από μόνοι τους να προχωρήσουν.

Το δεύτερο που εννοώ είναι ότι στην ζωή των ανθρώπων οι νομικές διαφορές θα υπάρχουν πάντα όποτε η ΝΠ θα είναι πάντα επίκαιρη και αναγκαία.

Εμείς στην ARAG επεξεργαζόμαστε τώρα προγράμματα για διαφορές που θα προκύψουν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που ζούμε.

Εννοώ τις διαφορές από τις καταναλωτικές συναλλαγές μέσω internet αλλά και τις «επιθέσεις» που μέσω του διαδικτύου μπορεί να δεχθεί κάποιος στην προσωπικότητά του, στα προσωπικά του δεδομένα, στην επιχείρησή του ή στα μέλη της οικογενείας του.

Όλα αυτά και πολλά άλλα προσδίδουν στον κλάδο μας το νέο σύγχρονο περιεχόμενό του, που εμείς συνεχώς θα εξελίσσουμε και μαζί του θα γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]