Συνέντευξη – Νίκος Γεωργόπουλος, cyRM MBA Cyber Risks Advisor Cromar Insurance Brokers Ltd – Lloyd’s Cover Holder

του Αντώνη Αντωνόπουλου για το insuranceforum.gr.

Η CROMAR Insurance Brokers Ltd αποτέλεσε μία από τους χορηγούς του 29ου Thessaloniki Insurance Conference που έλαβε χώρα την Τετάρτη 06 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα τη “Διαμεσολάβηση στη νέα ψηφιακή εποχή”. O Νίκος Γεωργόπουλος, cyRM MBA Cyber Risks Advisor Cromar Insurance Brokers Ltd – Lloyd’s Cover Holder με την εισήγησή του “Cyber Insurance & GDPR” αναφέρθηκε στην ασφάλιση Cyber Insurance που καλύπτει τις Οικονομικές Συνέπειες που μπορούν να απειλήσουν τη βιωσιμότητα μιας εταιρίας, όταν πέφτει θύμα ενός περιστατικού παραβίασης ασφάλειας. «Τα περιστατικά παραβίασης ασφάλειας είναι σαν τον σεισμό-ξέρουμε ότι θα γίνουν, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το πότε!», σημείωσε στην ομιλία του. Στο πλαίσιο αυτής της συμμετοχής, ο κ. Γεωργόπουλος παραχώρησε μία συνέντευξη στο insuranceforum.gr.

Κύριε Γεωργόπουλε,

Πόσο ενημερωμένες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον κανονισμό GDPR, αλλά και για τις επιπτώσεις μιας ηλεκτρονικής επίθεσης;

ΝΚ: Σήμερα 6 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων ένα μικρό μέρος των Ελληνικών εταιριών έχει κάνει έργα συμμόρφωσης με την βοήθεια εξωτερικών συμβούλων και περίπου 2.000 εταιρίες έχουν ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer). To σύνολο των Ελληνικών εταιριών με 50 εργαζομένους και άνω ανθρώπινο δυναμικό είναι 4.500. Οι εταιρίες αυτές είναι και οι πρώτες που θα ενσωματώσουν τον Γενικό Κανονισμό στις διαδικασίες λειτουργίας τους. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει δεν είναι μόνο στην Ελλάδα τα ποσοστά συμμόρφωσης μικρά τα ίδια ισχύουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η εσωτερική αντίσταση σε οτιδήποτε επιφέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, είναι η αλλαγή κουλτούρας, η αλλαγή της οποίας είναι ένας συνεχής αγώνας ο οποίος ξεκίνησε την 25.05.2018. Ο Γενικός Κανονισμός είναι μια διαδικασία αποτύπωσης του τρόπου λειτουργίας μιας επιχείρησης, του τρόπου αντιμετώπισης των δικαιωμάτων του πελάτη, της προστασίας των υποδομών της και της εξασφάλιση της ομαλής συνέχισης της λειτουργίας της. Πολλές εταιρίες μετά τη διαδικασία αποτύπωσης των διαδικασιών τους και των ροών των δεδομένων τους ανακάλυψαν ότι έκαναν πράγματα τα οποία έπρεπε να αλλάξουν ή να καταργήσουν για να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο.

Η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού προστατεύει και τα συμφέροντα των μετόχων μιας επιχείρησης και είναι ένας παράγοντας αξιολόγησης των μεγάλων εταιριών από τους Οίκους Αξιολόγησης.

Τι είναι αυτό που θα συμβουλεύατε τους επιχειρηματίες σχετικά με το cyber insurance;

ΝΚ: H διαδικασίας ανάληψης κινδύνου από μια ασφαλιστική εταιρία αποτελεί στην ουσία έναν δωρεάν έλεγχο του επιπέδου ασφάλειας του συστήματος διαχείρισης της πληροφορίας που έχει μια επιχείρηση και είναι κάτι που οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν σε συνεργασία με τον ασφαλιστή που θα επιλέξουν. Παρατηρώντας τους λόγους για τους οποίους αγοράζει κάποια εταιρία cyber insurance, σύμφωνα με την έρευνα ‘”2018 Survey of  Cyber Insurance Market Trends” της PartnerRe, θα δει κανείς ότι ο τρίτος λόγος είναι η απαίτηση των πελατών τους. Η ασφάλιση των επιχειρήσεων γίνεται πλέον απαίτηση της αγοράς και εμπορική πρακτική που θα επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Πιο απλά, αν δεν έχει μια επιχείρηση ασφάλιση cyber insurance, δε θα μπορεί να προχωρήσει κάποιες εμπορικές συμφωνίες.

Επιπλέον, η ασφάλιση cyber insurance κάνει λειτουργικό το Πλάνο Αντιμετώπισης Περιστατικών (Incident Response Plan) της επιχείρησης παρέχοντας πρόσβαση σε ειδικούς διαχείρισης περιστατικών παραβίασης ασφάλειας (δικηγόρους, πραγματογνώμονες ηλεκτρονικού εγκλήματος, επικοινωνιολόγους κλπ), οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει πλήθος περιστατικών. Δεν είναι εύκολο για μια επιχείρηση να βρει εξειδικευμένους στη διαχείριση περιστατικών παραβίασης ασφάλειας τη στιγμή που τους χρειάζεται χωρίς την ύπαρξη ασφάλισης cyber insurance. Περισσότερες πληροφορίες για την προετοιμασία της επιχείρησής σας στην αντιμετώπιση περιστατικών παραβίασης ασφάλειας μπορείτε να βρείτε στη βραβευμένη από την αγορά των Lloyd’s εκπαιδευτική μηχανή.

Πόσο επηρεάζουν οι αλλαγές που φέρνει η χρήση της τεχνολογίας την ασφαλιστική αγορά και ποιοι είναι οι κλάδοι στους οποίους θα δοθεί έμφαση στο μέλλον;

ΝΚ: Οι ασφαλίσεις που θα γνωρίσουν ανάπτυξη στο μέλλον είναι αυτές που συνδέονται με την προστασία άυλων εταιρικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα προσωπικά δεδομένα, οι ευθύνες που προκύπτουν από την μη σωστή επεξεργασία τους, η πνευματική ιδιοκτησία και οι κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση του κυβερνοχώρου (κυβερνοεπιθέσεις, περιστατικά παραβίασης ασφάλειας, κυβερνοεκβιασμοί). Αν δούμε πώς λειτουργούν σήμερα οι επιχειρήσεις θα καταλάβουμε ότι χωρίς την χρήση των δεδομένων δε θα  είχαμε επιχειρηματικές αποφάσεις και χωρίς τη χρήση του κυβερνοχώρου δε θα είχαμε πληροφόρηση, εξυπηρέτηση και διανομή προϊόντων.

Σε αυτές τις αγορές έχει δώσει έμφαση τα τελευταία χρόνια η Cromar δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, με σκοπό να προσφέρει πάντα στον πελάτη και συνεργάτη της τις καλύτερες εξειδικευμένες λύσεις σε συνεργασία με την αγορά των Lloyd’s.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]