Συνέντευξη – Κυριάκος Μερελής, Υποψήφιος Σύμβουλος ΕΕΘ με τον Συνδυασμό «ισχυρό επιμελητήριο»

Συνέντευξη του κ. Κυριάκου Μερελή, Υποψήφιου Συμβούλου ΕΕΘ με τον Συνδυασμό «ισχυρό επιμελητήριο» του Μιχάλη Ζορπίδη, στο insuranceforum.gr.

 • Κύριε Μερελή, αν και νέος ηλικιακά, σας γνωρίζουμε από την ενασχόληση σας στον Σύνδεσμο Διαμεσολαβητών Ασφαλιστικών Εργασιών και μετέπειτα από την ενεργό συμμετοχή σας στα δρώμενα του Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα είστε και ασφαλιστικός διαμεσολαβητής διατηρώντας δική σας επιχείρηση. Τί σας ωθεί να διαθέτετε χρόνο για τα κοινά;

Ασκώ το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου από το 2004. Η ενασχόληση μου με τη θεσμική εκπροσώπηση του επαγγελματικού κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης , ξεκινά το 2011 με την εκλογή μου στο Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.).  Τους πρώτους τρεις μήνες παρουσίας μου στα έδρανα του Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ. , μεταξύ άλλων εισηγήθηκα τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την παρακολούθηση της ασφαλιστικής και τραπεζικής αγοράς.

 Η εισήγηση μου έγινε δεκτή από το σώμα και έτσι στο Επιμελητήριο μας ξεκίνησε να λειτουργεί μια εξειδικευμένη επιτροπή για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και την προάσπιση των κεκτημένων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.  Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι από τη δημιουργία του επιμελητηριακού θεσμού στη χώρα μας  που συμπληρώνει περίπου 100 χρόνια λειτουργίας δεν υπήρξε σε πανελλαδικό επίπεδο αντίστοιχη πρωτοβουλία για συγκρότηση αντίστοιχης επιτροπής για τους ασφαλιστές.

Ανέλαβα με ομόφωνη απόφαση όλων των συναδέλφων τη θέση του προέδρου της εν λόγω επιτροπής αν και ήμουν ο νεότερος τόσο σε ηλικία όσο και σε επαγγελματική παρουσία.  Στη συνέχεια πρωτοστάτησα στη σύσταση αντίστοιχης επιτροπής στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαμεσολαβητών Ασφαλιστικών Εργασιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, προέκυψε μετά την εκλογή μου στο Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ., έπειτα από παρότρυνση αρκετών συναδέλφων με τους οποίους δώσαμε αρκετούς αγώνες για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Κύριε Βασιλειάδη, από μικρός αγαπούσα τη δράση. Με γοήτευε πάντα η προσπάθεια για αλλαγή της καθημερινότητας, προσπαθούσα να καθιστώ προβλέψιμο το αδύνατο και να βρίσκω περιθώρια χειρισμών σε στενά πλαίσια.

Αγαπώ  την ιδέα μιας κοινής δράσης προς έναν κοινό στόχο.

Αγαπώ να οικοδομώ, να ενεργώ, να λύνω προβλήματα. Πιστεύω ότι αξίζει να προσφέρεις για την επίτευξη του καλού και τελικά, η προσπάθεια πάντα ανταμείβεται.

 • Αυτοί που σας γνωρίζουν σας χαρακτηρίζουν ως έναν μεθοδικό, συστηματικό, επίμονο και ιδιαίτερα μαχητικό άνθρωπο που του αρέσει να εργάζεται αθόρυβα και να αναδεικνύει το έργο του με πράξεις. Γνωρίζουμε ότι έχετε κάνει αρκετά  υπομνήματα, επιστολές  διαμαρτυρίας, ερωτήσεις κ.α. ενέργειες  για θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση και την ασφαλιστική διαμεσολάβηση πολλά από τα οποία έφτασαν στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε υπουργεία και στην αρμόδια εποπτική αρχή (ΔΕΙΑ)  της Τράπεζας της Ελλάδος. Μπορείτε να μας θυμίσετε μερικά από αυτά;

Είμαι χαρούμενος  για την εκτίμηση που δείχνουν στο πρόσωπο μου τόσο οι συνάδελφοι μου ασφαλιστές όσο και άλλοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, διότι φαίνεται ότι αναγνωρίζουν την προσφορά μου στο Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέσα από τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τις ενέργειες που ανέπτυξα τα τελευταία έξι (6) χρόνια.

Μερικές από τις δράσεις που με πρωτοβουλία μου προωθήθηκαν από τη θέση που κατείχα για πέντε (5) συναπτά έτη ως πρόεδρος της επιτροπής για την παρακολούθηση της ασφαλιστικής και τραπεζικής αγοράς είναι οι εξής:

 1. Κατάργηση του Ασφαλιστικού Τειρεσία που προέβλεπε εγγραφή κάποιου συναδέλφου σε αυτόν, με μια απλή καταγγελία ασφαλιστικής εταιρίας και διαγραφή του μόνο έπειτα από τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Δηλαδή μετά από καμιά δεκαετία δικαστικών αγώνων που θα τον εξόντωναν επαγγελματικά, οικονομικά, κοινωνικά και βιολογικά.
 2. Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας ως προαπαιτούμενου δικαιολογητικού για την ανανέωση των αδειών άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές (ασφαλιστές).
 3. Ερωτήσεις, υπομνήματα και καταγγελίες στην αρμόδια εποπτική αρχή (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος για την ασυδοσία και τις αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζουν οι τράπεζες κατά την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
 4. Συμβολικοί αποκλεισμοί τραπεζικών υποκαταστημάτων οι οποίοι ξεκίνησαν από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής μας και υιοθετήθηκαν από Επιμελητήρια, συλλόγους και σωματεία σε όλη την Ελλάδα.
 5. Συστηματική ραδιοφωνική διαφημιστική καμπάνια για την αναβάθμιση της ασφαλιστικής συνείδησης των καταναλωτών και τη δημιουργία φιλικού κλίματος προς τους ασφαλιστές, έναντι των τραπεζών και των άλλων εναλλακτικών δικτύων διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
 6. Επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στο ΕΣΠΑ συγκεκριμένων κωδικών άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, που έχουν σχέση με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
 7. Έπειτα από εισήγηση μου κατατέθηκε στη βουλή ερώτηση από βουλευτές προς τον αρμόδιο υπουργό οικονομικών για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων ασφαλιστικής εταιρίας μέσω εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.
 8. Ενέργειες για τη μείωση του Φ.Π.Α.
 9. Ενέργειες για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
 10. Ενέργειες για τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
 11. Ενέργειες για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 12. Ενέργειες για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στην εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
 • Είναι γνωστό ότι στις επιμελητηριακές εκλογές η συμμετοχή δεν είναι μεγάλη.  Παρόλα αυτά φέτος βλέπουμε μία πολύ μεγαλύτερη κινητοποίηση και παράλληλα μεγάλη συμμετοχή από επαγγελματίες του κλάδου μας. Άλλαξε κάτι;

Κύριε Βασιλειάδη έχετε απόλυτο δίκιο στις επιμελητηριακές εκλογές που διεξάγονται το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα,  2,3 και 4 Δεκεμβρίου 2017, στο περίπτερο 10 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση από την πλευρά των υποψηφίων, καθώς και από την πλευρά των επαγγελματιών, οι οποίοι καλούνται  να αναδείξουν τους ανθρώπους που θεωρούν ικανούς να υπηρετήσουν τα συμφέροντα τους, να προστατέψουν τα δικαιώματα τους και να προασπίσουν τα κεκτημένα τους.

Σίγουρα κύριε Βασιλειάδη το γεγονός ότι στο προηγούμενο Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ. συμμετείχαμε ορισμένοι νέοι, δραστήριοι, μαχητικοί και διεκδικητικοί άνθρωποι, σε συνδυασμό με το αποτελεσματικό έργο που έχει παρουσιάσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχει παρακινήσει αρκετούς συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες.

Τα χρόνια που ζούμε είναι πολύ δύσκολα. Διαπιστώσαμε όλοι μας ότι  δεν χωρούν λανθασμένες επιλογές και πειραματισμοί. Πληρώνουμε πολύ ακριβά τις λανθασμένες επιλογές που κάναμε σε επίπεδο κυβερνήσεων που άλλα έταζαν και τελικά το μόνο που κάνουν είναι να προωθούν πολιτικές εξόντωσης της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ελπίζω το εκλογικό σώμα να επιλέξει τους ικανότερους υποψήφιους για θεσμικούς του εκπροσώπους στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.).

Τέλος, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους συνυποψήφιους/ιες  μου.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]