Συνέντευξη – Κώστας Λάσκος, Υποψήφιος Σύμβουλος ΕΕΘ

Συνέντευξη του κ. Κώστα Λάσκου, Υποψήφιου Συμβούλου ΕΕΘ, στο insuranceforum.gr.

 • Κ.Λάσκο, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Τραπεζικών Θεμάτων του ΕΕΘ έχετε μία αρκετά μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τα προβλήματα και τα ζητήματα εν γένει που αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο. Θα ήθελα αρχικά να μας θυμίσετε μερικές από τις δράσεις σας τα τελευταία χρόνια μέσα από την επιτροπή.

Στο επιμελητήριο μας είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 1000 ασφαλιστικοί σύμβουλοι. Αριθμός ικανός ώστε να έχουν μία ανεξάρτητη επιτροπή για τα ασφαλιστικά και τραπεζικά τους θέματα. Επιτροπή στην οποία έχω τη χαρά να προεδρεύω.

Ο Μιχάλης Ζορπίδης Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου έχει συμβάλει ουσιαστικά και ψυχικά όσο κανείς άλλος πρόεδρος ως τώρα, στην ανάδειξη της δουλειάς μας και στην τακτοποίηση των προβλημάτων του χώρου μας. Έχει υποστηρίξει όλες τις προτάσεις αυτής της δραστήριας επιτροπής.

Συγκεκριμένα:

 1. Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ημερίδων.
 2. Συμβολικούς αποκλεισμούς τραπεζικών καταστημάτων για αθέμιτες και εκβιαστικές πρακτικές των τραπεζών που έχουν σκοπό να αρπάξουν τα ασφαλιστήρια των επαγγελματιών.
 3. Μοιράσαμε στα πλαίσια της ΔΕΘ και στο κέντρο της πόλης 50000 ενημερωτικά έντυπα που αναδεικνύουν το έργο του ασφαλιστή.
 4. Διαφημίσαμε στα τοπικά ραδιόφωνα της πόλης με τον Δημήτρη Σταρόβα τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.
 5. Κάναμε παρεμβάσεις και πετύχαμε με τροπολογία την μη υποχρέωση για την εγγραφή στο μητρώο της προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας.
 6. Δημιουργήσαμε νέα υποεπιτροπή που εξετάζει καταγγελίες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Μαζί με τα άλλα επιμελητήρια της χώρας προωθούμε τη δημιουργία ενιαίου μητρώου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Κάναμε πράξη ό,τι υποσχεθήκαμε στους ασφαλιστές και δεν σταματάμε.

 • Διαβάσαμε τις θέσεις σας για τον κλάδο μας και ομολογώ πως αν καταφέρναμε ως επιμελητήριο να υλοποιήσουμε τα μισά από αυτά θα ήταν μία μεγάλη επιτυχία. Μπορείτε να μας πείτε τα σημαντικότερα θέματα που θεωρείτε πως θα πρέπει να ασχοληθεί η επόμενη διοίκηση του κλάδου την επόμενη μέρα;

Έχουμε εκκρεμότητα με το φορολογικό μας .Ο κλάδος μας συμβάλει όσο κανείς στον κρατικό κορβανά. Μας παίρνει το 70% των κερδών μας και μας αφανίζει. Επιθυμούμε να ενταχτούμε ξανά στο καθεστώς μισθωτών αφού οι αμοιβές μας από τις εταιρίες είναι συγκεκριμένες βάση συμβάσεων. Όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Αυτό θα μας δίνει την ανακούφιση του αφορολόγητου.

Την ίδια στιγμή  η πολιτεία είναι ανίκανη να εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλει τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος. Αν και ανακοινώθηκαν ενέργειες για το ξεκαθάρισμα των αρχείων, ακόμα δεν έχει βρεθεί άκρη για την πολυπόθητη τελική διασταύρωση και την επιβολή οριστικών προστίμων.

Στόχος μας είναι να μπει τάξη με την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ακόμη, να δώσει στοιχειώδη περίθαλψη σε αυτούς που πλήρωσαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να συνταξιοδοτήσει άμεσα τους επαγγελματίες που έληξε η ασφαλιστική τους δράση. Όλα αυτά που θα χαρακτήριζαν μια ευρωπαϊκή πολιτισμένη χώρα.

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι γεγονός ότι βρίσκεται σε περίοδο ανάσχεσης. Η ανάπτυξη της σκαλώνει. Η διείσδυση στην κοινωνία είναι ελάχιστη. Η ευθύνη της πτώσης δεν είναι απρόσωπη. Εμείς έχουμε και πρόσωπο και ταυτότητα επαγγελματική.

 • Κατά πόσον μπορούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να επηρεάσουν καταστάσεις και ακόμη περισσότερο να αλλάξουν πράγματα μέσα από τα επιμελητήρια;

‘Oταν εκλέχθηκα πρώτη φορά στο επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ήμουν ο μόνος ασφαλιστής. Δεν είχαμε φωνή τότε. Σε λίγο τα επιμελητήρια τα επαγγελματικά θα κατακτηθούν από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Αυτό γιατί είμαστε ταμειακά ενήμεροι λόγω της υποχρεωτικής ανανέωσης της άδειας μας που μας δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεστε με σημαντικό πλεονέκτημα από άλλα επαγγέλματα. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για μας. Τα επιμελητήρια έχουν οικονομική επάρκεια, δεν εξαρτώνται οικονομικά από την πολιτεία. Με την πολιτεία συνδιαλέγονται ως σύμβουλοι του κράτους και μπορούν από τον θεσμικό αυτό ρόλο να επηρεάσουν τις αποφάσεις με δίκαιες προτάσεις για το καλό των επαγγελματιών.

 • Μία από τις επιτυχίες της προεδρίας του κ. Μιχάλη Ζορπίδη και κάτ. επέκταση της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Τραπεζικών Θεμάτων ήταν και η στάση της απέναντι στις αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές. Ομολογουμένως τις δράσεις σας λίγο καιρό μετά τις υιοθέτησαν δεκάδες σύλλογοι ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από όλη τη χώρα. Προγραμματίζετε κάποιες νέες κινήσεις για την επόμενη χρονιά και εφόσον οι επαγγελματίες σας επανεκλέξουν;

Αλήθεια είναι ότι το παράδειγμα των δράσεων της δραστήριας αυτής επιτροπής της οποίας έχω τη χαρά να προεδρεύω, το ακολούθησαν και άλλα επιμελητήρια και σύλλογοι απ’ όλη τη χώρα. Αν είναι διοίκηση η παράταξη του Μιχάλη Ζορπίδη στις ερχόμενες εκλογές, θα συνεχίσουμε τη διαφήμιση με τον Δημήτρη Σταρόβα στο ραδιόφωνο. Θα φτιάξουμε μητρώο ασφαλιστών. Θα υποστηρίξουμε όποια καταγγελία πολίτη για αθέμιτο ανταγωνισμό με νομικά μέσα. Θέλουμε να καινοτομούμε. Όσο μεγαλώνει η θέληση μικραίνουν οι δυσκολίες.

 • Ο χρόνος σας μοιράζεται μεταξύ της εταιρείας σας ( ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε )  και των υποχρεώσεών σας στο Επιμελητήριο, μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο παράλληλα;

Ο χρόνος είναι πολύ αργός για όσους περιμένουν.

Πολύ γρήγορος για όσους φοβούνται.

Πολύ σύντομος για όσους χαίρονται.

Γεμίζω  το χρόνο μου δημιουργικά και αυτό το κάνω με χαρά. Ο χρόνος είναι το ίδιο κατανεμημένος σε όλους. Το θέμα είναι πού θέλεις να τον ξοδέψεις. Αν σηκωθείς από τον καναπέ της τηλεόρασης έχεις χρόνο και για τη δουλειά σου και για το επιμελητήριο και για την οικογένεια σου.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]