Συνέντευξη – Κωνσταντίνος Λάσκος, Πρόεδρος Επιτροπής Ασφαλιστικών & Τραπεζικών Υποθέσεων

Ο Κωνσταντίνος Λάσκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Τραπεζικών Υποθέσεων, μιλάει στο insuranceforum.gr για τον ρόλο της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Τραπεζικών Υποθέσεων, με ποιό τρόπο συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμέτωπιζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και για τα μελλοντικά σχέδια της επιτροπής όσον αφορά τη προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου.

Ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Οικονομικών θεμάτων;

 Η επιτροπή αποτελείται απο ασφαλιστές, εκλεγμένα μέλη του Ε.Ε.Θ. που προσφέρουν εθελοντική εργασία χωρίς δηλαδή κάποια αποζημίωση τύπου βουλευτικής. Καλοί Σαμαρίτες δηλαδή.

 Ο θεσμικός ρόλος του επιμελητηρίου άρα και της επιτροπής είναι συμβουλευτικός απέναντι στην πολιτεία αλλά και στον ελεύθερο επαγγελματία. Δηλαδή προτείνει στις σχετικές αρχές Υπουργείο, Τράπεζα της Ελλάδος, τις λύσεις προκειμένου να γίνει η δουλειά τόσο η δική μας όσο και των Αρχών βιώσιμη, φερέγγυα και αποτελεσματική. Πρακτικά όμως στου “κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα” γι’αυτό παίρνουμε τα όπλα μήπως και μας προσέξουν.

  Στην ατζέντα μας τα θέματα που μας απασχολούν τον τελευταίο καιρό είναι οι φορολογικές αλλαγές,, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι συμβάσεις των εταιριών με τους διαμεσολαβιτές, ο αθέμιτος ανταγωνισμός τραπεζών, ηλεκτρονικών και άλλων καναλιών διαμεσολάβισης αντιδεοντολογικής λειτουργίας ασφαλιστικών εταιριών. Κανονιστικό πλαίσιο 30,31. Διευκρινήσεις όπως αν ένας ασφαλιστής που έχει ενεργή άδεια στην Ελλάδα και μεταφέρει την επαγγελματική έδρα σε άλλη χώρα τι καθεστώς ισχύει. Σεμινάρια, εκπαίδευση, ερωτήσεις, διευκρινίσεις κ.λ.π. Τράπεζα της Ελλάδος για νομιμοποιητικά έγγραφα, άσκηση διαμεσολάβισης, τήρηση μητρώου ασφαλιστών καθώς και καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών σε δάνεια Ρ.Ο.S κ.τ.λ. αφού ο ρόλος μας ακουμπά και τραπεζικά θέματα.

 Θα θέλαμε να μας αναφέρετε μερικές από τις σημαντικότερες δράσεις της Επιτροπής.

 Οι πιο σημαντικές δράσεις μας είναι η εκπαίδευση μελών για ασφαλιστικά θέματα και πωλήσεις. Υπομνήματα και συναντήσεις με γραμματεία εσόδων και προγραμματισμός ραντεβού με αντίστοιχο αρμόδιο υπουργό για φορολογικά θέματα, τήρηση μητρώου ασφαλιστών.

Τη χρονιά του 2016 κάναμε τρεις συμβολικούς αποκλεισμούς τραπεζικών καταστημάτων για αθέμιτες και εκβιαστικές πρακτικές τους προκειμένου ν’αρπάξουν ασφαλιστήρια μας.Το 2016 διοργανώσαμε στα πλαίσια της Δ.Ε.Θ. και μια ημερίδα με αυτό το θέμα, καθώς μοιράστηκαν στο κέντρο της πόλης και στις εισόδους της Έκθεσης 50.000 προκυρήξεις που τονίζουμε τα οφέλη του καταναλωτή εάν επιλέξει τον ασφαλιστή του για την προστασία του. Διοργανώσαμε και χρηματοδοτήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με συνδιοργάνωση των 3 μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με εκλεκτούς προσκεκλημένους για τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς.

Πετύχαμε με παρεμβάσεις των επιμελητηρίων τροπολογία που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την τελικά μη υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας για την εγγραφή στο μητρώο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

 Βλέπετε η πολιτεία σε κάθε της ευκαιρία στοχοποιεί το επάγγελμα μας βάζοντας του τέτοιες “τρικλοποδιές”, και μόνο σε εμάς προκειμένου να μας οδηγήσει σε παραίτηση εργασιών. “Τυχαίο; Δε νομίζω”. Λοιπόν, τους δηλώνουμε πως ό,τι και να κάνουν προς αυτήν την κατεύθυνση θα το πολεμήσουμε με κάθε μέσο. Οι ασφαλιστές στην πλειοψηφία τους είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι άνθρωποι, μαχητές, εύστροφοι, χαρισματικές προσωπικότητες και προσαρμόζονται σε όλες τις συνθήκες γι΄ αυτό και μπορούν να κάνουν αυτό το επάγγελμα που απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς.

Την τελευταία περίοδο είδαμε αρκετές διαμαρτυρίες κατά των αθέμιτων πρακτικών των Τραπεζών οι οποίες μάλιστα είχαν πολύ θετικό αντίκτυπο αλλά και δημοσιότητα. Θα έχει συνέχεια όλο αυτό;

 Οι διαμαρτυρίες αυτές αλήθεια είναι ότι έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα και ξεκίνησαν από εμάς στη Θεσ/νίκη. Ο σκοπός τους εκτός από συμβολικός ήταν να αγγίξουμε την καρδιά του καταναλωτή προκειμένου να μη μας “πουλήσει” τόσο εύκολα στα καλέσματα των τραπεζών και να καταλάβει ότι όταν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος θα βρεθεί εκτεθειμένος και απροστάτευτος.

  Αποφασίσαμε στο μέλλον να αλλάξουμε τον τρόπο διαμαρτυρίας γιατί οι διαμεσολαβητές δεν είναι μαθημένοι να βγαίνουν στα πεζοδρόμια.  Θα κάνουμε ραδιοφωνική καμπάνια για να περάσουμε μηνύματα στον καταναλωτή. Εδώ στην τοπική ραδιοφωνία. Το επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει έμπρακτα την υποστήριξη στους ελεύθερους επαγγελματίες.

  Θα λαμβάνουμε επίσης διαμαρτυρίες-καταγγελίες ασφαλιστών που αφορούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των τραπεζών, θα εξετάζονται τα αιτήματα απο τριμελή ομάδα που έχει ήδη συσταθεί και θα παρεμβαίνει το επιμελητήριο όπου χρειάζεται νομικά και διαδικαστικά προκειμένου να συμμορφωθούν οι τραπεζικοί στην ασφαλιστική δεοντολογία. Για αυτό το σκοπό θα γίνουν δημοσιεύσεις στο περιοδικό του επιμελητηρίου.

 Όπως όλοι μας γνωρίζουμε στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει κάποια συνδικαλιστική αντιπροσώπευση των επαγγελματιών του κλάδου. Η Επιτροπή Ασφαλιστικών και Οικονομικών Θεμάτων έχει εν μέρει και αυτή την ιδιότητα?

Η επιτροπή μας δεν υποκαθιστά καμία άλλη συνδικαλιστική οργάνωση. Αντίθετα κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα έχει τη συμπαράσταση της ασφαλιστικής επιτροπής μας.

 Η κάποια αδράνεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων δικαιολογείται γιατί τα ταμεία τους δεν εισπράτουν τις συνδρομές των μελών. Όλες αυτές οι δράσεις κακά τα ψέματα θέλουν “παράδες”, αλλιώς η κάθε διοργάνωση θα μοιάζει με παρέα “φτωχών συγγενών”. Εμείς για να μην το “παίζουμε” και “μάγκες” εκτός από την διάθεση μας και τον χρόνο που διαθέτουμε έχουμε την οικονομική υποστήριξη του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το οποίο δεν έχει αρνηθεί καμία πρόταση μας.

Όποιος διαμεσολαβητής έχει μία πρόταση ή ιδέα, πολύ ευχαρίστως να τη συζητήσουμε με την προυπόθεση να συμμετέχει κι ο ίδιος στην υλοποίηση της.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]