Συνέντευξη – Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ε.Ε.Α, Πρόεδρος Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης Ε.Ε.Α.

Στο 28ο Ασφαλιστικό συνέδριο του ΙnsuranceForum.gr που έλαβε χώρα στις 20 Νοεμβρίου στην Καβάλα υπό την Αιγίδα του Επιμελητηρίου Καβάλας συμμετείχε ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ε.Ε.Α, Πρόεδρος Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης Ε.Ε.Α.. Ως ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, ο κ. Γαβαλάκης με την ομιλία του “Η Οδηγία IDD και οι θεσμικές αλλαγές που επέρχονται στην καθημερινότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή” τόνισε τα νέα δεδομένα που φέρει η Οδηγία IDD και εστίασε στη συγχώνευση των κατηγοριών διαμεσολάβησης, ενώ έκλεισε προτείνοντας ψυχραιμία και επαγγελματισμό στους συναδέλφους του.

Ο κ. Γαβαλάκης μίλησε στο Insuranceforum.gr σχετικά με την IDD και θέματα που αφορούν τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Κύριε Γαβαλάκη,

Συμμετείχατε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την προσαρμογή της Οδηγίας IDD στο Ελληνικό δίκαιο, θεωρείτε ότι η Οδηγία καλύπτει τις ελληνικές αναγκαιότητες;

ΔΓ: Η Οδηγία καταρχήν φέρνει κάτι πολύ καλό που πάγια ήταν αίτημα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι η ισότιμη αντιμετώπιση κάθε δικτύου διανομής με ίσους κανόνες, ίσες υποχρεώσεις. Αυτό είναι ένα επίτευγμα σε ευρωπαϊκό και άρα σε ελληνικό επίπεδο που πιστεύουμε ότι θα φέρει την αγορά σε ένα καλύτερο επίπεδο, γιατί πια όποιος προωθεί ασφαλιστήρια συμβόλαια, όποιο κανάλι διανομής και να είναι, θα έχει τις ίδιες απαιτήσεις και υποχρεώσεις απέναντί στο νόμο. Αυτό λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, κατά την ενσωμάτωση της Οδηγίας ταυτόχρονα εκσυγχρονίζουμε το ήδη νομοθετικό πλαίσιο 1569 που αφορούσε την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Καταφέρνουμε και εκεί πολύ σημαντικά πράγματα και νομίζουμε ότι θα φέρουμε την ασφαλιστική διαμεσολάβηση σε ένα ακόμα καλύτερο επίπεδο.

Έχει περάσει ενάμιση μήνας από την εφαρμογή της Οδηγίας IDD και η Οδηγία δεν έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία. Τι είναι αυτό που καθυστερεί την ενσωμάτωση ενός σχεδίου νόμου που είναι ήδη έτοιμο από το καλοκαίρι.

ΔΓ: Έχετε απόλυτο δίκαιο ότι το καλοκαίρι έγινε η δημόσια διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μετά τη δημόσια διαβούλευση κατατέθηκαν οι προτάσεις όλων των φορέων στο τελευταίο τους στάδιο και πια το νομοσχέδιο είναι στο υπουργείο για επεξεργασία. Πρέπει να περάσει και από μια νομική διαδικασία της κεντρικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της βουλής, που κάνει τη νομική επεξεργασία του κειμένου. Δυστυχώς έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει η καθυστέρηση που εντοπίζετε.

Εκεί έχει συναντήσει σκοπέλους η διαδικασία;

ΔΓ: Ναι ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται. Περιμένουμε όλοι γιατί είναι κρίμα και να μην ισχύει ένας νόμος ο οποίος είχαμε την ευρωπαϊκή απαίτηση να ισχύει από την 1η Οκτωβρίου και στο κάτω κάτω να μη λειτουργεί η ασφαλιστική διαμεσολάβηση με το νέο κανονιστικό πλαίσιο. Η αλήθεια είναι ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να μη λέμε μόνο τα αρνητικά για τη χώρα μας, υπάρχει καθυστέρηση. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή  πέντε, έξι χώρες δεν έχουν ενσωμάτωση. Ελπίζουμε όμως, σύντομα αυτό να λυθεί. Να ξέρουμε όλοι μέσα σε ποιο νομικό πλαίσιο λειτουργούμε.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου. Γιατί κατά την άποψή σας απαγορεύτηκε η συνεργασία ανάμεσα στους μεσίτες και τους πράκτορες;

ΔΓ: Η συνεργασία η οποία απαγορεύτηκε στο συγκεκριμένο άρθρο αφορά τη συνεργασία σε επίπεδο διαμεσολάβησης. Ήταν ένα άρθρο που βεβαίως δε προτάθηκε από τη διαμεσολάβηση. Προτάθηκε από τους άλλους φορείς της νομοπαρασκευαστικής και κυρίως του υπουργείου και του εποπτικού μηχανισμού και αφορούσε τη δυνατότητα που θα μπορεί να έχει ένα νομικό πλαίσιο και ο επόπτης να παρακολουθήσει ποιος έχει την ευθύνη κατά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Όταν λοιπόν, διαμεσολαβούν ταυτόχρονα ένας επαγγελματίας, ο οποίος εκπροσωπεί τον πελάτη και ένας επαγγελματίας, ο οποίος εκπροσωπεί την ασφαλιστική εταιρεία  αυτό δημιουργούσε προφανέστατα μια νομική δυσκολία στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου. Από όσο γνωρίζω λοιπόν, από την ενασχόληση μου με την νομοπαρασκευαστική επιτροπή αυτήν ήταν η βασική αιτία για την οποία προτάθηκε αυτό το άρθρο. Παραμένει βέβαια, να δούμε το πως τελικά θα εφαρμοστεί γιατί έχουν γίνει προτάσεις από όλους τους φορείς άλλες απόρριψης και άλλες αποδοχής. Οπότε περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει το υπουργείο.

Αντώνης Αντωνόπουλος για το InsuranceForum.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]