Στο τραπέζι η νέα «μεθοδολογία» για τα οικογενειακά επιδόματα

Σε τρία ανοικτά μέτωπα θα επικεντρωθεί η μάχη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τους δανειστές. Σήμερα, κατά την διερευνητική πρώτη συνάντηση θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα συζητήσεων για το πλέον δύσκολο θέμα του υπουργείου Εργασίας που αφορά τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και τις παροχές πρόνοιας.

Στο πρώτο μέτωπο των εργασιακών, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόλγου αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή διάταξη με την οποία θα αλλάζει ο τρόπος προκήρυξης απεργιών σε πρωτοβάθμια σωματεία.

Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει η «Realnews», η διάταξη είναι έτοιμη και έχει λάβει έγκριση σε τεχνικό επίπεδο και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξέταζε να την καταθέσει στη Βουλή ξεχωριστά από τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Η διάταξη θα προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για την λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων, στο 50 +1% του ποσοστού των εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου. Σήμερα με βάση το συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα συζητηθούν οι πρόσφατες παρεμβάσεις του καλοκαιριού αναφορικά με τα μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Η δεύτερη και δυσκολότερη μάχη θα δοθεί στον τομέα των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων. Η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου θα επιμείνει ότι δεν πρέπει να κοπούν τα καταβαλλόμενα επιδόματα, στηριζόμενη στα επιπλέον 160 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του 2018.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δανειστές θα επιμείνουν στην εφαρμογή της μεθοδολογίας που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, ζητώντας χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια έως και 50%, αλλά και ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων με ταυτόχρονη διοχέτευση των πόρων σε οικογένειες με έως δυο παιδιά.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων να αυξηθεί από 40 ευρώ που είναι σήμερα στα 60 ευρώ με επιπλέον ενίσχυση για τις οικογένειες που έχουν έως δυο παιδιά. Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη στείλει εναλλακτικά σενάρια για την αναδιάρθρωση των επιδομάτων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από την τρόικα, γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των οικογενειών με την εξασφάλιση πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές παροχές. Από τον προϋπολογισμό του 2018, η παροχή σχολικών γευμάτων ενισχύθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ και η επιδότηση για ένταξη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 90 εκατ. ευρώ. Οι αλλαγές θα πρέπει να νομοθετηθούν και να εφαρμοστού ν έως το τέλος του έτους.

Σκληρή μάχη με τους δανειστές αναμένεται να δοθεί και στην αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας. Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση των κέντρων που θα πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και στην αξιολόγηση των ικανοτήτων των αναπήρων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επιστημονικό εργαλείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ΙCF (International Classification of Functioning, Disability and Health).
Σύμφωνα με την τρόικα, το Εγχειρίδιο της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και Υγείας (ICF) οδηγεί, μέσω της επιστημονικής αξιολόγησης, τεκμηρίωσης και ταξινόμησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας του ατόμου, στην πιστοποίηση των δικαιωμάτων του για παρεμβάσεις υποστήριξης του.

Στην τεκμηριωμένη απάντηση του υπουργείου Εργασίας σε περισσότερες από 50 σελίδες επισημαίνεται η ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που υπάρχουν, αλλά και η ενίσχυση τους μέσω κονδυλίων που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ για διπλασιασμό των μονάδων και στελέχωση τους με εξειδικευμένους γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα μπορούν να προσδιορίζουν την ικανότητα του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες στην καθημερινότητά του.

Στο τρίτο μέτωπο του ασφαλιστικού, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην πορεία των εσόδων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος της διοίκησης του Φορέα είναι οι έκδοση περίπου 40.000 συντάξεων έως το τέλος του έτους και η αποπληρωμή σημαντικού όγκου ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους. Χθες ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την πληρωμή επιπλέον 18.734 νέων οριστικών κύριων συντάξεων και 5.503 νέων προσωρινών κύριων συντάξεων.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο έως το τέλος του έτους να τηρηθούν το χρονοδιαγράμματα επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων για να διαπιστωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς που θα περικοπεί το 2019.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]