Στο τέλος Σεπτεμβρίου το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ΤΟΜΥ!

Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει έτοιμο τη σχέδιό της για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι ΤΟΜΥ που σήμερα εξακολουθούν να υπολειτουργούν και να είναι περιορισμένες σε όλη τη χώρα (περίπου 100), έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό, ενώ μέχρι στιγμής είναι υπό εξέταση διάφορα σενάρια αξιοποίησής τους.

Παρότι αρχικά ο τέως τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, είχε διαμηνύσει πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλει λουκέτο στις ΤΟΜΥ, φαίνεται πως το σχέδιο αυτό δεν προκρίνεται.  Άλλωστε η χρηματοδότησή τους από τα κοινοτικά κονδύλια θα υπάρχει έως το 2021.

Μέχρι στιγμής όπως αναφέρουν πληροφορίες που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» ένα από τα σενάρια της νέας κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι ΤΟΜΥ και πιθανώς στο άμεσο μέλλον να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ πλήρως, αφού ούτως ή άλλως οι περισσότερες έχουν εγκατασταθεί μέσα στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης διαθέσιμων κτιρίων.

Βέβαια αγκάθι παραμένει το προσωπικό, καθώς έχει προσληφθεί με μια απλή διαδικασία προκήρυξης και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο δημόσιο. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να μοριοδοτηθούν όσοι εργάσθηκαν στις ΤΟΜΥ, ώστε να προσληφθούν στο δημόσιο με κάποια ενίσχυση.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί που προσελήφθησαν ως οικογενειακοί (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι) έχουν συμβάσεις 2 ετών και με τη δυνατότητα για ανανέωση για άλλα δύο χρόνια.

Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις ΤΟΜΥ εργάζονται συνολικά 1100 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων. Η αρχική σκέψη που προέβλεπε τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ ενείχε και την πρόσληψη 1.195 γιατρών. Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω από 550 γιατροί που έχουν προσληφθεί.

Πηγή: healthreport.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]