Στο 14,5% το κόστος πρόσκτησης εργασιών και αύξηση του δείκτη ζημιών στην ασφαλιστική αγορά

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΑΕΕ <<Αριθμοδείκτες 2015- Επισκόπηση της ασφαλιστικής αγοράς με τη χρήση δεικτών>>, διαπιστώνεται ότι το κόστος πρόσκτησης εργασιών έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 14,5%, αφού είχε αυξηθεί μέχρι το 15,4% το 2013, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2008 παρατηρείται αύξηση του δείκτη ζημιών.

Η μελέτη ανταποκρίνεται στην ανάγκη να υπάρχει όχι μόνο μια απλή καταγραφή των οικονομικών μεγεθών αλλά επιτρέπει τη σύγκριση με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους της οικονομίας και άλλες ασφαλιστικές αγορές. Η οικονομική θεωρία προτείνει τη χρήση χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών, οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τις  δημοσιευμένες καταστάσεις.

Οι αριθμοδείκτες υπολογίστηκαν με βάση τη δραστηριότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων  ( Ζημιών, Ζωής, Μικτές) αλλά και με βάση τη μορφή εγκατάστασης (Ανώνυμη ασφαλιστική εταιρία, Υποκατάστημα αλλοδαπής ασφαλιστικής επιχείρησης και Πανελλαδικός αλληλασφαλιστικός συνεταιρισμός).

Όπως προκύπτει, το ποσοστό χρεωστών ασφαλίστρων προς την παραγωγή ασφαλίστρων συνέχισε την καθοδική του πορεία, φτάνοντας στο 11,1%. Το 2010 και το 2012 είχε πάρει τιμές γύρω στο 19%.

Το 2015 χαρακτηρίστηκε από την αναστροφή της πορείας μείωσης του δείκτη ζημιών (αύξηση από 34,6% στο 35,6%) των ασφαλίσεων κατά Ζημιών. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αύξηση του δείκτη ζημιών από το 2008, όταν η παρούσα μελέτη ξεκίνησε να εκδίδεται.

Επίσης, οι προβλέψεις των εκκρεμών αποζημιώσεων συνέχισαν να αυξάνουν ως ποσοστό επί της παραγωγής ασφαλίστρων, φθάνοντας στο 91,8%.

Τέλος, το περιθώριο τεχνικού κέρδους μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, φθάνοντας στο 29,8% το 2015 (έναντι 36,3% το 2014). Έτσι, επέστρεψε στις τιμές που έπαιρνε κατά την τριετία 2009-2011.

Δείτε παρακάτω την αναλυτική μελέτη της ΕΑΕΕ

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]