Στη Βουλή των Κοινοτήτων ο έλεγχος του Brexit – Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο η ΕΕ

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, καταφέρνοντας νέο ταπεινωτικό πλήγμα στην κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν αύριο Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται: η παραμονή στην ενιαία αγορά· η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος· ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Επιτείνοντας τη δραματική ατμόσφαιρα, τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (Βιομηχανίας) μέσω Twitter, καθώς και ο Άλιστερ Μπερτ (Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (Υγείας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή. Ο Χάρινγκτον στηλίτευσε στην επιστολή της παραίτησής του το ότι η κυβέρνηση κατ’ αυτόν «παίζει στη ρουλέτα» τις «ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μας» διότι δεν έχει καταφέρει να «εξασφαλίσει μια συμφωνία» αποχώρησης.

«Αυτή η τροπολογία ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δημοκρατικών μας θεσμών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Μπρέξιτ. Ο ίδιος προέτρεψε τη Βουλή των Κοινοτήτων να «ορίσει τα επόμενα βήματα» με «ρεαλισμό: κάθε επιλογή (…) πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», υπογράμμισε. Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον απολέσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Μπρέξιτ και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση.

Το πλήγμα έκανε ακόμα βαρύτερο το ότι η Μέι αναζητούσε χθες υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, από την οποία, παρότι έχει απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους κοινοβουλευτικούς δύο φορές, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ την 22α Μαΐου.

Από την άλλη, οι επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σημαντικές για πολίτες και εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη. και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μέτρα για την μείωση τους. Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι επιθυμεί την ομαλή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Για αυτό οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, προκειμένου να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα προς κοινό όφελος. Ωστόσο, η ΕΕ έχει προβλέψει την υιοθέτηση μέτρων προκειμένου να μειώσει τις επιπτώσεις από μια έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία. Πρόκειται για προσωρινά, μονομερή μέτρα και ορισμένα από αυτά απαιτούν τη συμφωνία της Βρετανίας για να τεθούν σε ισχύ. Οι μακροπρόθεσμες λύσεις εξαρτώνται από τις μελλοντικές συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και Βρετανίας.

Αεροπορικές μεταφορές

Οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε χώρες της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν να κάνουν το ίδιο στη Βρετανία.

Σιδηροδρομικές μεταφορές

Η εγκυρότητα των αδειών σιδηροδρομικής ασφάλειας θα επεκταθεί για να εξασφαλιστεί η συνέχεια των σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ του Βρετανίας και ΕΕ, εφόσον η Βρετανία κάνει το ίδιο.

Οδικές μεταφορές

Βρετανικές εταιρείες θα μπορούν να παρέχουν οδικές, επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, εφόσον η χώρα αυτή παράσχει αντίστοιχα δικαιώματα σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Κοινωνική ασφάλιση

Οι Ευρωπαίοι που κατοικούν στη Βρετανία και οι Βρετανοί που κατοικούν στην ΕΕ θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις και συμφωνίες περί κοινωνικής ασφάλισης.

Ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία

Η χρηματοδότηση των διμερών ειρηνευτικών προγραμμάτων στη Βόρειο Ιρλανδία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]