Στη Βουλή το ζήτημα παράτασης στην επαναπιστοποίηση

Το φλέγων ζήτημα της επαναπιστοποίησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έφεραν στη Βουλή με κοινή τους ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και Απόστολος Πάνας, ενώ για το ίδιο θέμα ζητεί απαντήσεις μέσω επιστολής του προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Με κοινή τους ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και Απόστολος Πάνας ζητούν την παράταση της προθεσμίας επαναπιστοποίησης των ασφαλιστικών συμβούλων μέχρι τις 31/3/2020, ημέρα κατά την οποία λήγει και η προθεσμία κατάθεσης των βεβαιώσεων επαναπιστοποίησης στα οικεία Επιμελητήρια.

Η πρωτοβουλία των δύο βουλευτών έρχεται να ενισχύσει σχετικό αίτημα των Επιμελητηρίων προς τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας πολλών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και των υπαλλήλων τους, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία μέχρι τις 31/12/2019.

Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές αναφέρουν στην ερώτησή τους:

«Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με την Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδας 45/21.11.2014, για τη διατήρηση του δικαιώματος άσκησης ασφαλιστικής διαμεσολάβησης απαιτούνται 75 ώρες επαναπιστοποίησης για τα έτη 2015 έως και 2019, δηλαδή 15 ώρες ανά έτος για τα 5 έτη, κατά το δυνατόν αναλογικά, για όσους είχαν αποκτήσει το σχετικό πιστοποιητικό γνώσεων ως την ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΕΕ (12/12/2014). Για όσους απέκτησαν μεταγενέστερα πιστοποιητικό γνώσεων απαιτούνται αναλογικά 15 ώρες επαναπιστοποίησης ανά έτος από την επόμενη χρονιά της πιστοποίησής τους. Από τον ν.4583/2018 – και χωρίς να καταργείται η ΠΕΕ – προκύπτει η ίδια απαίτηση από την δημοσίευσή του (18/12/2018).

Με βάση, επομένως, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι επαναπιστοποιήσεις θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2019, ενώ τα σχετικά αποδεικτικά των επαναπιστοποιήσεων θα πρέπει να κατατεθούν ως 31/3/2020 στα αρμόδια Επιμελητήρια, ώστε να μπορούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και οι υπάλληλοί τους να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους.

Όπως διαπιστώνεται, ωστόσο, από τα Επιμελητήρια, ένας σημαντικός αριθμός ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και υπαλλήλων τους δεν έχουν συμπληρώσει το σύνολο των ωρών επαναπιστοποίησης γνώσεων που απαιτεί το ισχύον νομικό πλαίσιο και βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια της δυνατότητας να ασκούν το επάγγελμά τους. Για το λόγο αυτό ζητούν να δοθεί παράταση της προθεσμίας επαναπιστοποίησης (που έληξε στις 31/12/2019), έως την 31/3/2020 που αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της επαναπιστοποίησης.

Επισημαίνεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, σε απαντητική επιστολή της προς τα Επιμελητήρια, δηλώνει αναρμόδια για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δοθεί παράταση στην προθεσμία επαναπιστοποίησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έως τις 31/3/2020;».

Δείτε την επιστολή του Γ. Χατζηθεοδοσίου ΕΔΩ

 

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]