Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν οι φορολογούμενοι τα τσουχτερά εκκαθαριστικά

Αυλαία σήμερα το βράδυ για τις φορολογικές δηλώσεις. Με βάση τα τελευταία στοιχεία 150.000 περίπου φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τη δήλωση τους και αν δεν το πράξουν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής από 100 έως 500 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5,95 εκατομμύρια δηλώσεις από τις οποίες για πρώτη φορά το 41,24% είναι χρεωστικές, δηλαδή 2,45 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο (εκτός από τους φόρους που κατέβαλαν μέσω της μηνιαίας παρακράτησης κατά τη διάρκεια του έτους).

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς φέτος εντοπίστηκαν δύο κατηγορίες φορολογούμενων, αυτοί που είχαν χαμηλά σχετικά εισοδήματα και πλήρωσαν μικρότερο ελαφρώς φόρο και η μεσαία τάξη, δηλαδή πάνω από 40.000 ευρώ που πλήρωσε αυξημένο φόρο έως και διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι και οι ίδιοι οι φορολογούμενοι δεν πιστεύουν το φόρο που καλούνται να πληρώσουν και επικοινωνούν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρόβλημα τους. Μάλιστα, αναρτούν σε αυτά το εκκαθαριστικό τους σημείωμα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν (και δικαίως καθώς ξεπερνούν κάθε φαντασία) το ύψος του φόρου.

IMG_1615

Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

1. Οι 2.457. 365 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 41,24% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 3,38 δισ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο κατά μέσο όρο το ποσό των 1.377 ευρώ.

2. Οι 933.388 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 15,67% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαρισθεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 348,82 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 373 ευρώ.

3. Οι 2.564.893 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς οι υποχρεώσεις των οποίων καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 43,07 % του συνόλου.

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:

– 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

– 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

– 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.

Πηγή: liberal.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]