Spotawheel: Η start up που άλλαξε την αγορά μεταχειρισμένων Ι.Χ.

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες επενδύσεις του ολλανδικού Venture Friends fund είναι και η Spotawheel. Η τελευταία είναι μια πολύ νέα σε ηλικία εταιρεία, καθώς δεν έχει κλείσει καν τον πρώτο χρόνο της. Κι όμως, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον δυναμικό πλέον χώρο του e-commerce/e-marketplaces πέρασε γρήγορα τα επιμέρους στάδια και έφτασε ήδη στην επιχειρηματική εφηβεία και -γιατί όχι;- στην ωριμότητα. Κι αυτό γιατί έχει ήδη σηκώσει λεφτά από την αγορά, έχοντας διαμορφώσει σχέσεις εμπιστοσύνης με επενδυτές, αλλά και γιατί ο τζίρος της «τρέχει» διαρκώς προς τα πάνω.

Η Spotawheel, με λίγα λόγια, είναι μια εταιρεία που βοηθάει στην αγορά και πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων – μια εταιρεία που «προσφέρει δίκαιη τιμολόγηση στον πωλητή και πλήρη εμπιστοσύνη και διαφάνεια στον αγοραστή», όπως επισημαίνει ο CEO και συνιδρυτής της Χάρης Αρβανίτης. Ο τελευταίος, στα 37 του χρόνια, έχει πίσω του μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική διαδρομή ως μάνατζερ σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις (π.χ. Cosmote), αλλά και σε διεθνείς φίρμες όπως η McKinsey & Company.

wheel2

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα δεδομένα του σήμερα για να κάνουμε μια προέκταση στο αύριο. Η εταιρεία Spotawheel σε 9 μήνες λειτουργίας έχει καταφέρει να σημειώσει μια μικρή επιτυχία: κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1,5 εκατ. ευρώ, στοκ 140 κορυφαίων αυτοκινήτων και προσωπικό 40 ανθρώπων. Σε μια ελληνική αγορά που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Spot awheel έκλεισε νέο γύρο χρηματοδότησης, με το fund Venture Friends να ηγείται για ακόμη μία φορά, φτάνοντας τη συνολική επένδυση περίπου στο 1 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής. Αμεσος στόχος είναι η ενδυνάμωση της αγοράς της Θεσσαλονίκης, η έναρξη ακόμα 2-3 προορισμών στην Ελλάδα και η άμεση επέκταση του μοντέλου στο εξωτερικό. Ζήτησα από τον Χάρη να αφηγηθεί τη μικρή αλλά ενδιαφέρουσα διαδρομή της εταιρείας από την αρχή.

Από την ιδέα:

«Βίωσα στο πετσί μου το πρόβλημα στην αγορά του μεταχειρισμένου όταν προσπάθησα με τον Χρήστο Ζη και τον Κυριάκο Αγαδάκο (σ.σ.: συνιδρυτές) το καλοκαίρι του 2014 να βρω ένα ασφαλές 7θέσιο μεταχειρισμένο για την οικογένειά μου που μεγάλωσε απότομα (δίδυμα)! Μέσα σε 3 μήνες εντατικού ψαξίματος ήρθαμε αντιμέτωποι με όλα τα ευτράπελα της αγοράς: παραπληροφόρηση ή απόκρυψη πληροφοριών, γυρισμένα χιλιόμετρα, κρυφά μηχανικά προβλήματα, ιστορικά σοβαρών ατυχημάτων, ψεύτικα βιβλία service και πλαστά έγγραφα, εισαγωγές “αγνώστου πατρός” κ.τ.λ. κ.τ.λ. Είδαμε δεκάδες αυτοκίνητα ιδιωτών και εμπόρων, ενώ σε όλα τρέχαμε αφήνοντας στην άκρη τις δουλειές μας, προσπαθώντας να κανονίσουμε με τους ιδιοκτήτες τον χρόνο και τον τόπο του ελέγχου του αυτοκινήτου. Πραγματικός εφιάλτης! Από το πρόβλημα αυτό λοιπόν προέκυψε και το όραμα της αλλαγής αυτής της αρρωστημένης κατάστασης. Οραματιστήκαμε μια αγορά μεταχειρισμένων όπου θα υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη, διαφάνεια, ευκολία και πάνω από όλα αξία για τον πελάτη!»

Η υλοποίηση της ιδέας

«1) Πρώτα θέσαμε τον στόχο να φτιάξουμε το μοντέλο της Amazon για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Απόλυτη εμπιστοσύνη, 1-click διαδικασίες, εμμονή με την εμπειρία του πελάτη, δικαίωμα επιστροφής χωρίς ερωτήσεις, online customer feedback, ελαχιστοποίηση του κόστους μέσω της τεχνολογίας.

2) Επειτα δώσαμε βάση στο να χτίσουμε την εμπιστοσύνη, δημιουργώντας τη Spotmechanic τον Απρίλιο του 2015, το μεγαλύτερο σήμερα δίκτυο μηχανικών στην Ελλάδα που πραγματοποιεί εξονυχιστικούς επιτόπιους έλεγχους σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ιδιωτών και εμπόρων για λογαριασμό των δυνητικών αγοραστών τους, δίνοντας τα αποτελέσματα γραπτώς, σημείο-σημείο, με φωτογραφίες για κάθε εύρημα. Η Spotmechanic κατάφερε φοβερά νούμερα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, ολοκληρώνοντας πάνω από 4.000 ελέγχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 92% customer satisfaction και 0,1% problem rate. Παράλληλα μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την αγορά εκ των έσω, ώστε να αντιληφθούμε πόσο πραγματικά μεγάλο ήταν το πρόβλημα.

3) Εναν χρόνο μετά ήμασταν έτοιμοι να προσφέρουμε την ολοκληρωμένη λύση στον κόσμο, κι αυτή δεν ήταν άλλη από τη Spotawheel.

Η Spotawheel είναι μια εταιρεία εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που έχει βάλει σκοπό να συγκεντρώσει κάτω από την ίδια στέγη τα καλύτερα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της αγοράς, λέγοντας μόνο όλη την αλήθεια στους πελάτες της, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ώστε να μειώσει τα κόστη της και να προσφέρει αυτοκίνητα σε εξαιρετική τιμή για την κατάστασή τους. Κάθε αυτοκίνητο περνάει από τους εξονυχιστικούς ελέγχους της Spotmechanic, τα χιλιόμετρα επιβεβαιώνονται και αποδεικνύονται εγγράφως (μέγα θέμα στην αγορά του μεταχειρισμένου), ενώ η κατάσταση του αυτοκινήτου αποτυπώνεται εγγράφως σημείο-σημείο, κάτι που κανένας ανταγωνιστής δεν θέλει να κάνει (για ευνόητους λόγους). Η Spotawheel έχει μόνο ελληνικά αυτοκίνητα ιδιωτών, τα οποία επιλέγει με θρησκευτική ευλάβεια, απορρίπτοντας 9 στα 10 που ελέγχει.

Ολες οι πληροφορίες και η γραπτή αναφορά για όλα τα αυτοκίνητα βρίσκονται στο virtual showroom www.spotawheel.gr, μέσα από το οποίο μπορεί κάποιος να επιλέξει τρόπους πληρωμής, να ζητήσει τραπεζική χρηματοδότηση ή ανταλλαγή με το παλιό του αυτοκίνητο, να κανονίσει ένα test drive στον χώρο του ή τις εγκαταστάσεις μας και φυσικά να μας δηλώσει πού να παραδώσουμε το αυτοκίνητο σε όλη την Ελλάδα!

Κάθε αυτοκίνητο παραδίδεται με σχεδόν 6 μήνες εργοστασιακή εγγύηση για πάνω από 150 μέρη, τη γραπτή αναφορά της Spotmechanic που αποτελεί και νομική κατοχύρωση για τους πελάτες μας, ενώ συνοδεύεται από δικαίωμα επιστροφής χρημάτων 7 ημερών ή 300 χλμ. χωρίς ερωτήσεις. Το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων δείχνει πόσο σίγουροι νιώθουμε για τα αυτοκίνητά μας – αυτό είναι κάτι που πραγματικά αλλάζει την αγορά και το επίπεδο εμπιστοσύνης».

wheel3

Όπως δημοσιεύθηκε στο Business Stories του Πρώτου Θέματος (Κυριακή 12 Φεβρουαρίου)

Πηγή: newmoney.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]