Σκάνδαλο Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας: Εμπλοκή και ασφαλιστικού πράκτορα – παράγοντα της ομοσπονδίας.

Σε μία μεγάλη αποκάλυψη προχώρησε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ οπου σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει πως στα έγγραφα που μελετά ο εισαγγελέας υπάρχει αναφορά σε σημαντικό παράγοντα της ιστιοπλοΐας που «όντας ασφαλιστής, διατηρώντας πρακτορείο ασφαλειών και συνεργαζόμενος με την ασφαλιστική εταιρεία κατά παράβαση του αθλητικού νόμου και λειτουργώντας ασυμβίβαστα με την ιδιότητά του, ασφάλισε στην παραπάνω ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται όλα τα αθλητικά σκάφη, τα αυτοκίνητα και πολλούς αθλητές της εθνικής ομάδας, όπως και αυτά ομίλων που μετέχουν σε πανελλήνια και περιφερειακά πρωταθλήματα. Εχοντας σημαντικές αμοιβές και προμήθειες από τα παραπάνω ασφαλιστήρια συμβόλαια».

Επίσης, για μέλος του ΔΣ της ίδιας Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι «το 2012 έλαβε από το ταμείο της ΕΙΟ το ποσό των 30.000 ευρώ με σκοπό να μεταβεί στο Λονδίνο και να καλύψει τα έξοδα της ολυμπιακής ομάδας. Πλην όμως ουδέποτε συνόδευσε την ολυμπιακή ομάδα, ενώ ένας συνεργάτης του (σ.σ. από τους πρωταγωνιστές των πρόσφατων αποκαλύψεων) μονολογούσε φωναχτά «εγώ φέρνω τα λεφτά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τους αθλητές και αυτοί οι δύο τα τρώνε», υπονοώντας άλλους σημαντικούς παράγοντες της Ομοσπονδίας».

Πλαστά παραστατικά και πληρωμές-φάντασμα

Ομως οι αναφορές για ύποπτες συναλλαγές παραγόντων της ιστιοπλοΐας δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει αναφορά σε άλλο μέλος του ΔΣ ότι «πλήρωνε προπονητές ναυτικού ομίλου όπου συμμετέχει με χρήματα της Ομοσπονδίας προσκομίζοντας διάφορα ψεύτικα τιμολόγια. Ακόμη χρησιμοποιούσε πλαστά παραστατικά για υπολογιστές, εκτυπωτές, για σέρβις σκαφών, για αγορά πετρελαίου, που αποτελούσαν όλα προσωπικά του έξοδα και τα χρήματα εκταμιεύονταν από την Ομοσπονδία». Επιπλέον «άλλοι παράγοντες εμφάνιζαν τιμολόγια ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών που στην πραγματικότητα ουδέποτε μισθώθηκαν και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά των παραπάνω τιμολογίων τα καρπούνταν. Ακόμη πλήρωναν τα παιδιά τους, που είναι αθλητές, κόβοντας αποδείξεις σε άλλα ονόματα, όπως σε προπονητές και συγγενείς τους».

Στα έγγραφα αυτά διατυπώνονται ισχυρισμοί εις βάρος άλλων παραγόντων της ιστιοπλοΐας που κατέχουν κρίσιμες θέσεις, παρότι έχουν ποινικό μητρώο (μνημονεύονται οι καταδικαστικές αποφάσεις τους).

Επίθεση με σταχτοδοχείο

Ο ίδιος παράγοντας, όπως σημειώνεται, «συμμετείχε στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου που αφορούσαν συγγενή του αθλητή και ειδικότερα θέματα οικονομικού περιεχομένου, όπως αμοιβές, τον εξοπλισμό του κ.λπ. Με αποτέλεσμα με την παρουσία του να ασκεί ψυχολογική πίεση στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και να μην μπορούν να αντιτάξουν τις ενστάσεις τους, τις αντιρρήσεις τους και ενδεχομένως την αντίθεσή τους σε οικονομικά κονδύλια που αφορούν το συγκεκριμένο αθλητή. Σε μια περίπτωση που έφερε αντίρρηση, ένας υπάλληλος του και επιτέθηκε και του έριξε το σταχτοδοχείο».

Αθλητής με… έξτρα προνόμια

Υπάρχει αναφορά σε άλλον αθλητή που είχε οικογενειακές σχέσεις με παράγοντα της Ομοσπονδίας και ο οποίος είχε προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με άλλους επιτυχημένους αθλητές για τους οποίους καταγγέλλεται ότι υποβαθμίζονταν. Οπως σημειώνεται, «ο εν λόγω αθλητής έπαιρνε ανεξέλεγκτα χρήματα, ενώ γινόταν γι’ αυτόν χωριστός προϋπολογισμός. Τα χρήματα παραδίδονταν σε αυτόν, ο οποίος τα διαχειριζόταν χωρίς να λογοδοτεί πουθενά οικονομικά. Διέμενε σε ξεχωριστό ξενοδοχείο από αυτό που κατέλυε η υπόλοιπη αποστολή της εθνικής ομάδας, έτρωγε χωριστά από τους υπόλοιπους αθλητές. Επίσης έφερνε παραστατικά από φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους, ορθοπεδικούς και φάρμακα, αποσκοπώντας να δικαιολογήσει όσο το δυνατόν περισσότερα έξοδα. Ενώ όλοι οι διεθνείς αθλητές διέμεναν στο ίδιο κατάλυμα, εκείνος μίσθωσε με κρατικές επιχορηγήσεις διαμέρισμα στη Γλυφάδα. Υπήρχε προκλητική προνομιακή μεταχείρισή του με συνεχείς καταβολές χρημάτων που κανείς δεν γνώριζε πού κατέληγαν».

Επίσης στα έγγραφα αυτά αναφέρεται ότι «εισπράττει σημαντικό ποσό ως οδοιπορικά που δεν το εισπράττει κανείς άλλος αθλητής, χωρίς να έχει τις υψηλότερες διακρίσεις συγκριτικά με άλλους συναθλητές του. Απολαμβάνοντας όλα τα ευεργετήματα λόγω των συγγενών του. Χρησιμοποιεί όλες τις υλικοτεχνικές υποδομές της Ομοσπονδίας για τη μετάβασή του στους αγώνες του εξωτερικού για δήθεν προετοιμασία. Κι αυτό όταν η Ομοσπονδία δηλώνει οικονομική αδυναμία να καλύψει έξοδα συμμετοχής σε αγώνα των εν ενεργεία πρωταθλητών της».

Πήγαινε αποστολές για να βρει προμηθευτές

Στα εν λόγω έγγραφα μνημονεύεται ακόμη ότι παράγοντας πηγαίνει σε αποστολές του εξωτερικού ως συνοδός εθνικών και ολυμπιακών ομάδων και, αντί να βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών, μοναδική ασχολία του είναι να βρίσκει προμηθευτές για την επιχείρησή του.

Επίσης, για άλλο κεντρικό πρόσωπο στην ιστιοπλοΐα μνημονεύεται ότι «κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2007 επιμελείται προσωπικά δήθεν τις ανταλλαγές των σκαφών στο εξωτερικό χωρίς ουδέποτε η ΕΙΟ να ενημερωθεί για το συνολικό ποσό της ανταλλαγής ή για το ποσό με το οποίο κοστολογήθηκαν τα προς ανταλλαγή σκάφη. Στη συνέχεια υποχρέωνε την Ομοσπονδία να καταβάλλει σε δικό του, προσωπικό λογαριασμό το ποσό που απαιτείτο για την αγορά του νέου σκάφους, ενώ θα μπορούσε τα χρήματα αυτά να τα εμβάσει η Ομοσπονδία στον πωλητή. Το σκάφος αυτό το έχει στην κατοχή του και δεν το επιστρέφει στην Ομοσπονδία».

Παράνομες συναλλαγές, προωθήσεις ημετέρων

Πρόκειται για έγγραφα που περιγράφουν τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας. Στο υλικό αυτό που παρουσιάζει «Το Βήμα» καταγράφεται σωρεία παράνομων συναλλαγών, κυρίως με αγοραπωλησίες ιστιοπλοϊκών σκαφών, ιδιοποιήσεις χρημάτων από κρατικές επιχορηγήσεις, ιδιωτικά ταξίδια που πληρώνονται από ταμεία της Ομοσπονδίας, προωθήσεις ημετέρων και υποβοήθηση αθλητών που ήταν συγγενείς παραγόντων εις βάρος ιστιοπλόων με καλύτερες επιδόσεις και περισσότερες διεθνείς επιτυχίες. Επιπλέον αναφέρεται ότι ιδιώτες καταλαμβάνουν σημαντικά πόστα στην ιστιοπλοΐα παρότι έχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για σειρά αδικημάτων. Με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας να αντιτείνουν ότι «δεν υπήρχε οποιοδήποτε μεμπτό και οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι άδικες».

Πηγή: https://www.tanea.gr/2021/01/26/greece/eggrafa-fotia-gia-ta-kakos-keimena-stin-omospondia-tis-istioploias/

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]