ΣΕΒ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα

Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας ΣΕΒ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε να βελτιώνεται τον Ιούνιο του 2019 και διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες, από 100,8 τον προηγούμενο μήνα. Η βελτίωση αυτή προήλθε κυρίως από την ανάκαμψη των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο ενώ στους υπόλοιπους τομείς δεν καταγράφηκαν αξιόλογες μεταβολές. Ειδικότερα, στη βιομηχανία το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων διαμορφώθηκε σε -0,6 μονάδες, από -0,2 τον προηγούμενο μήνα και -1,6 τον Ιούνιο του 2018, ωστόσο οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της παραγωγής τους επόμενους μήνες βελτιώθηκαν. Στο λιανικό εμπόριο, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων ανέκαμψαν αισθητά, ως αποτέλεσμα κυρίως των θετικών εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις και τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους. Στις υπηρεσίες, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων βελτιώθηκε ελαφρά, καθώς οι επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για την πορεία της τρέχουσας ζήτησης και την βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της. Τέλος, στις κατασκευές το κλίμα παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, με την πτωτική τάση ωστόσο να παρουσιάζει σημάδια αντιστροφής, τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις δημόσιες κατασκευές.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο του 2019, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -27,8 μονάδες, από -29,5 τον προηγούμενο μήνα και -48,9 τον Ιούνιο του 2018. Η αισιοδοξία των νοικοκυριών αποτυπώνεται κυρίως στις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομικής τους κατάστασης και της γενικότερης κατάστασης της χώρας, που μπορεί να συνδεθούν αφενός με τη διαφαινόμενη κυβερνητική αλλαγή μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και αφετέρου με την υλοποίηση των προεκλογικών μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των νοικοκυριών (καταβολή χρηματικής παροχής μόνιμου χαρακτήρα σε συνταξιούχους, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση

Οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές αγαθών πλην καυσίμων και πλοίων διατηρούν τον δυναμισμό τους, αν και ο ρυθμός ανόδου παρουσιάζει μικρή επιβράδυνση. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2019 αυξήθηκαν κατά +7,3% (+7,6% σε σταθερές τιμές), ενώ συνολικά, κατά το διάστημα Ιαν – Μάιος 2019 εμφανίζουν άνοδο +6,8% (+6,4% σε σταθερές τιμές), επιπλέον αύξησης +11,6% το αντίστοιχο διάστημα το 2018, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανόδου των εξαγωγών των βιομηχανικών προϊόντων (+11%). Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περεταίρω καθώς οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Πιο αναλυτικά, οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν κατά +17,6% (+15,3% σε σταθερές τιμές) τον Μάιο του 2019 και κατά +9,4% (+6,1% σε σταθερές τιμές) το διάστημα Ιαν – Μάιος 2019, με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται σε -€6,8 δισ., από – €6,0 δισ. κατά το αντίστοιχο διάστημα το 2018.

Πηγή:  Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας ΣΕΒ, TEYXΟΣ 47, 17 Ιουλίου 2019

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]