Σε δεινή κατάσταση πάνω από 12.000 ανεξάρτητοι ασφαλιστές (imerisia.gr)

Ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος 12.000 επαγγελματιών κινδυνεύει με συρρίκνωση ή και εξαφάνιση εξαιτίας των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην ιδιωτική ασφάλιση. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των τελευταίων δύο ετών εξοντώνουν τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ και οι μεγάλοι επαγγελματίες του κλάδου αντιμετωπίζουν τα προβλήματα από τη μεγάλη μείωση της παραγωγής, τον τραπεζικό και ιντερνετικό ανταγωνισμό και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται σήμερα πάνω από 12.000 ελεύθεροι επαγγελματίες της ανεξάρτητης ασφαλιστικής διαμεσολάβησης (πράκτορες και μεσίτες) εξαιτίας των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στις οποίες υπόκειται ο κλάδος, της πτώσης των εργασιών (παραγωγής) αλλά και του τραπεζικού ανταγωνισμού που στερεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες σημαντική παραγωγή.

Το «καμπανάκι κινδύνου» έχει αρχίσει να κτυπά εδώ και δύο χρόνια αλλά οι φορολογικές εξελίξεις με την αύξηση του ΦΠΑ, την προκαταβολή φόρου, τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα-έδρες σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις (ΟΑΕΕ) ανεβάζουν το μέσο κόστος λειτουργίας των μεσιτικών και πρακτορειακών γραφείων σε ποσοστά της τάξης του περίπου 65% επί του συνόλου της παραγωγής.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες μικρο-μεσαίοι επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς που παρουσιάζουν παραγωγή (τζίρο) κάτω από 100.000 ευρώ ουσιαστικά καταβάλλουν τις 65.000 ευρώ στο κράτος και πρέπει να πληρώσουν τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα (ιδιαίτερα τηλέφωνα, υποδομές IT και ηλεκτρικό), τους μισθούς υπαλλήλων και τις προμήθειες συνεργατών με τα υπόλοιπα 35.000. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το τελικό ποσό που ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα έχει στο τέλος της χρήσης δεν θα ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά, τις μικρότερες (ατομικές) επιχειρήσεις με τζίρους κάτω από 50.000 ευρώ, είναι πλέον αδύνατον να επιβιώσουν. «Είναι αναγκαία πλέον η δημιουργία, μεγάλων σχημάτων διαμεσολαβούντων, προκειμένου να δημιουργηθούν βιώσιμα σχήματα», τονίζουν ανοικτά οι παράγοντες της αγοράς.

Συρρίκνωση της παραγωγής
Ταυτόχρονα με την αύξηση των λειτουργικών εξόδων, υπάρχει και η άλλη «μυλόπετρα» της σημαντικής μείωσης των ασφαλιστικών εργασιών αλλά και της διαφοροποίησης των δικτύων πωλήσεων που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Σήμερα, μόλις το 40% της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής προέρχεται από τους ανεξάρτητους διαμεσολαβούντες, ενώ πριν από δέκα χρόνια το ποσοστό αυτό ανερχόταν περίπου στο 60%. Ταυτόχρονα, η παραγωγή έχει μειωθεί στα χρόνια της κρίσης κατά 30%, άρα η συνολική μείωση της παραγωγής που παρουσιάζουν οι χιλιάδες ανεξάρτητοι διαμεσολαβούντες προς τις ασφαλιστικές εταιρείες ξεπερνά το 40% σε σχέση με την παραγωγή (τζίρο) που παρουσίαζαν πριν από 10 χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ασφαλιστικής αγοράς σήμερα οι περίπου 12.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα προσφέρουν ασφαλιστική παραγωγή μέσα στο 2016 που δεν θα ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ, όταν προ κρίσης η ασφαλιστική παραγωγή τους έφτανε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Αυστηρή εποπτεία
Ανάμεσα στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι και οι αυστηροί όροι που έχει θέσει η εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) και απαιτεί αφ’ ενός την άμεση πληρωμή των ασφαλίστρων του πελάτη προς την ασφαλιστική αλλά και σε θεσμικό επίπεδο την ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα πιστοποίηση και επανεκπαίδευση των ασφαλιστικών συμβούλων.

Σε ό,τι αφορά την άμεση πληρωμή των ασφαλίστρων στις εταιρείες, οι διαμεσολαβούντες θεωρούν ότι ναι μεν είναι μία δίκαιη απαίτηση αλλά είναι εκτός από τα επαγγελματικά ειωθότα, καθώς ελάχιστοι πελάτες τους είναι απολύτως συνεπείς με τις πληρωμές τους. Έτσι προκειμένου να ανανεώσουν τα συμβόλαια που έληξαν, αναγκάζονται να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους και μετά να περιμένουν για ένα και πλέον μήνα να πληρωθούν.

Τραπεζικός ανταγωνισμός – Αντιδράσεις
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εργασίες μέσω των τραπεζικών καταστημάτων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι ασκούνται καταχρηστικά, αφού οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τη θέση τους και επιβάλλουν πλέον τους όρους τους στους δανειολήπτες και στους πελάτες τους. Μαζικές εκδηλώσεις σε κάθε πόλη της Ελλάδας ετοιμάζουν οι σύλλογοι των διαμεσολαβούντων, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους ενάντια στις τραπεζικές πρακτικές και παρεμβάσεις.

Οι πανελλαδικές διαμαρτυρίες θα είναι η μεγαλύτερη κοινή εκδήλωση όλων των συλλόγων διαμεσολαβούντων (πρακτόρων και μεσιτών) και θα πραγματοποιηθούν με παραστάσεις μπροστά σε μεγάλα τραπεζικά καταστήματα αλλά και ταυτόχρονη πληροφόρηση των πελατών για τα δικαιώματά τους. Οι διαμεσολαβούντες καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά ως δανειοδότες επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Στελέχη επισημαίνουν ότι πλέον ο κλάδος έχει χάσει πάνω από το 50% της παραγωγής του από τις παράτυπες πρακτικές των τραπεζών, που ουσιαστικά δεσμεύουν τις εκταμιεύσεις δανείων με συμβάσεις για ασφαλιστικά συμβόλαια.

Πρόβλημα ή λύση η τεχνολογία
Η διαδικτυακή τεχνολογία μέχρι σήμερα ήταν μεγάλο πρόβλημα για τους διαμεσολαβούντες καθώς στέρησε σημαντικά μερίδια αγοράς. Σταδιακά όμως οι νεότεροι ηλικιακά και πιο τεχνολογικά «μορφωμένοι» προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να μετατρέψουν τις τεχνολογικές εφαρμογές από «εχθρούς» σε επαγγελματικούς «συμμάχους» κερδίζοντας χρόνο και χρήμα αλλά και αποσπώντας μερίδια αγοράς στους νέους ασφαλισμένους (κάτω των 45 ετών) που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Όσοι διαμεσολαβούντες προσαρμοστούν και υιοθετήσουν τις νέες συνθήκες θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Αυξάνονται οι συνεργασίες με τις ΕΠΥ

Οι εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) διέξοδο στην κρίση του κλάδου

Mπορεί οι εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) να είναι το «κόκκινο πανί» για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά για τους διαμεσολαβούντες αποτελούν μία λύση. Όλο και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες συνάπτουν συνεργασίες με τις ΕΠΥ, αφού ανοίγουν νέους δρόμους για τους πράκτορες και τους μεσίτες και μάλιστα με αρκετά υψηλές προμήθειες παρά τα χαμηλά ασφάλιστρα. Βέβαια οι κίνδυνοι που ενέχουν οι ΕΠΥ (ειδικά σε ότι αφορά την διακρατική εποπτεία τους) αποτελούν ένα πρόσθετο κίνδυνο για τους διαμεσολαβούντες, αλλά προς το παρόν όλο και περισσότεροι μικροί επαγγελματίες στρέφονται προς αυτές ως μία εναλλακτική πηγή εσόδων, όταν συρρικνώνονται οι εργασίες απ’ όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Πάντως είναι γεγονός ότι τα μεγάλα σχήματα διαμεσολάβησης καταφέρνουν να έχουν καλές συμφωνίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις ΕΠΥ, αναγκάζοντας τους μικρούς να συμμαχήσουν μαζί τους δίνοντας την παραγωγή τους έναντι χαμηλότερων προμηθειών.

Πηγή: www.imerisia.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]