Ρεπορτάζ από το Insuranceforum.gr – “Tο 2016 αλλάζει το ασφαλιστικό τοπίο”

Η έλευση του Solvency II την 1.1.2016 όπως ήταν αναμενόμενο δρομολόγησε σημαντικές και κατά πολλούς αναμενόμενες εξελίξεις για τον ασφαλιστικό κλάδο.

 

Λίγο πριν την αλλαγή του έτους η Eurobank  ανακοίνωσε την πώληση του 80% των μετοχών που διαθέτει στην Eurolife ERB Insurance Group, στην Fairfax Financial Hondings αποκομίζοντας 316 εκατ. Ευρώ και διατηρώντας παράλληλα το 20% των μετοχών. Η εν λόγω συναλλαγή περιελάμβανε τις ασφαλιστικές δραστηριότητες Ζωής και Γενικών ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, τη θυγατρική μεσιτείας ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και τις συμβάσεις τραπεζοασφαλιστικής μεταξύ θυγατρικών της Eurolife, της Eurobank και θυγατρικών της αναφορικά με την αποκλειστική διανομή ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα και στη Ρουμανία μέσω του δικτύου πωλήσεων της Eurobank. Η συναλλαγή η οποία τελεί υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών ,αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2016.

 

Εν αναμονή αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος βρίσκεται και η ΑΤΕ Ασφαλιστική ανεξαρτήτως του εάν τελικά θα κλείσει και θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η πώληση της στον  Όμιλο της Ergo. Οι διαβουλεύσεις για την εν λόγω συμφωνία βρίσκονται σε εξέλιξη και σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετό διάστημα με αναπόφευκτη όπως την πώληση της υπό την εν εξελίξη ή άλλη συμφωνία. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές εικασίες και για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της σε εύλογο βάθος χρόνου, πιθανώς εντός του 2016 και ίσως και 2017. Η Εθνική Ασφαλιστική σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα βρεί εύκολα αγοραστή και  το αντίτιμο της πώλησης της  δεν μπορεί πλέον να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ανεξαρτήτως που μεγάλου μεριδίου που κατέχει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

 

Στην Ελλάδα επέστρεψε στις αρχές Δεκεμβρίου και η Credit Agricole. Ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός, επιστρέφει αυτή τη φορά ως μεγαλομέτοχος της Alpha Bank. Όπως ανακοινώθηκε από την Alpha Bank, η Credit Agricole, μέσω της θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρείας, κατέχει το 9,75% των μετοχών της Alpha Bank. Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο θεσμικό μέτοχο της τράπεζας και ένα από τους μεγαλύτερους θεσμικούς μετόχους των ελληνικών τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. Παράλληλα, εν εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εξαγοράς της Credit Agricole Life από την εδρεύουσα στη Βουλγαρία Euroins.

 

Είναι πλέον φανερή η τάση απεμπλοκής των Τραπεζικών Ιδρυμάτων από τις ασφαλιστικές εργασίες όσον αφορά την μετοχική τους σχέση, δεδομένου ότι οι Κεφαλαιακές Απαιτήσεις του νέου πλαισίου φερεγγυότητας επιβαρύνουν σημαντικά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζικών ομίλων.

 

Την τοποθέτηση επιτρόπου στην International Life ΑΕΓΑ αποφάσισε στις αρχές Δεκεμβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου α) να εκτιμηθεί του ύψος του διαθεσίμου και του απαιτούμενου περιθωρίου φερεγγυότητας της καθώς και της σχετικής ασφαλιστικής τοποθέτησης με ημερομηνία αναφοράς την 31η/12/2015. β) να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του χαρτοφυλακίου της για την είσπραξη των ασφαλίστρων και απαιτήσεων της Εταιρείας καθώς η πληρωμή των ασφαλιστικών αποζημιώσεων προς τους καταναλωτές γ) να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της συνέχισης των εργασιών της εταιρείας. Η απόφαση αυτή αποδίδεται στην έλλειψη της απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας, λίγο πριν αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο Solvency II. Ο διορισμός επιτρόπου στην εταιρεία ζωής του ομίλου της International Life συνοδεύθηκε και με τον διορισμό του ίδιου επιτρόπου (του κ. Ιωάννη Περιστέρη) και στη δεύτερη ασφαλιστική εταιρεία του ομίλου, δηλαδή την International Life Γενικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με το αιτιολογικό της ΤτΕ, η απόφαση υπαγορεύεται λόγω της μετοχικής διασύνδεσης των δύο εταιρειών και «των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, που επηρεάζουν σημαντικά τη χρηματοοικονομική κατάσταση και τη φερεγγυότητά της». Αναμενόταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς του σχετικού χαρτοφυλακίου Ζωής της εταιρίας στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε. Ενδέχεται να μην δοθεί το πράσινο φως από το επόπτη ενώ υπάρχουν φήμες για την ένταξη της εταιρίας σε  διαδικασία run-off .

 

Τέλος, στις αρχές Δεκεμβρίου η Αιγαίον Ασφαλιστική προκειμένου να διασφαλίσει πελάτες και συνεργάτες προέβη σε διακοπή των εργασιών της και σε εντάχθηκε σε  διαδικασία run-off.

Το Solvency II μας θέτει εν αναμονή και άλλων εξελίξεων στον Ελληνικό ασφαλιστικό χάρτη που αναμένεται να εκτυλιχθούν μέσα στους επόμενους μήνες, με πιθανές αλλαγές στην μετοχική σύνθεση εταιριών που υπό το νέο καθεστώς θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση προκειμένου να συνεχίσουν την λειτουργία τους στον κλάδο.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]