ΠΣΕΑΔ: Η οδηγία για τα ασφάλιστρα εξυπηρετεί τις ασφαλιστικές

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ) αναφέρει ότι δεν του προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΑΕΚ) σχετικά με την έκδοση της Οδηγίας για την είσπραξη και απόδοση Ασφαλίστρων από την Έφορο Ασφαλίσεων, προσθέτοντας ότι “ο επόπτης υιοθετεί το σύνολο των εισηγήσεων ενός εποπτευομένου χωρίς διαβούλευση με τα όποια άλλα εμπλεκόμενα μέρη”.

Σε σημερινή ανακοίνωση ο ΠΣΕΑΔ αναφέρει ότι «η Οδηγία εισάγει τέτοια ρήτρα, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι Ασφαλιστικές Εταιρείες εφόσον η καταβολή σε συγκεκριμένη ημερομηνία του ασφαλίστρου θα είναι πλέον προϋπόθεση κάλυψης» και «ως εκ τούτου φέρει σαφέστατα σε δυσμενέστερη μοίρα τον καταναλωτή τον οποίο, δήθεν προστατεύει η νέα οδηγία».
Ο Σύνδεσμος αναφέρει επίσης ότι εντύπωση του προκαλεί η αναφορά πως η «’επίσημη απόδειξη της ίδιας της ασφαλιστικής εταιρείας κατοχυρώνει τον πελάτη’, υπονοώντας ότι οι αποδείξεις των διαμεσολαβητών δεν τον κατοχυρώνουν», προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι διαμεσολαβητές εργάζονται με καθεστώς αντιπροσωπείας και είναι επίσης γνωστό ακόμα και σε φοιτητές νομικής», όπως αναφέρει, «ότι η είσπραξη υπό αντιπροσώπου δεσμεύει τον αντιπροσωπευόμενο».
«Μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις με την έκδοση του ασφαλιστηρίου αυτόματα το χρεώνεται και ταυτόχρονα εγγυάται την εξόφλησή του κάποιος διαμεσολαβητής. Ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει ρήτρα χρόνου πληρωμής ασφαλίστρου ως προϋπόθεση κάλυψης», προσθέτει.
Επίσης, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών αναφέρει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί πως μπορεί να ποινικοποιείται η είσπραξη από κάποιο αντιπρόσωπο του ασφαλίστρου για πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Άλλωστε και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιτρέπουν και μάλιστα θέτουν και αυστηρά κριτήρια για τον τρόπο εφαρμογής του, ως προνοείται και στην εν ισχύει σχετική νομοθεσία μας», αναφέρει και προσθέτει ότι «αυτό θα αποσαφηνιστεί με την εκδίκαση των προσφυγών τόσο των μελών μας όσο και του ιδίου του Συνδέσμου στο Ανώτατο Δικαστήριο».
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]