«Ψαλίδι» σε αναλήψεις μετρητών!

Πώς η εμφανιζόμενη αύξηση του ορίου γίνεται… μείωση σε ετήσια βάση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά τα ΑΤΜ υπό αυστηρό έλεγχο.

Τα ψιλά γράμματα της εφαρμογής των capital control πρέπει να διαβάσουν οι Έλληνες καταθέτες, για να αντιληφθούν ότι, στην πραγματικότητα, οι αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή περιορίζουν τις αναλήψεις μετρητών αντί να τις αυξάνουν, έστω οριακά!

Το μυστικό βρίσκεται στη βάση υπολογισμού των επιτρεπόμενων αναλήψεων:

  • Ως τώρα, το όριο ήταν 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο και πλέον αλλάζει στα 1.800 ευρώ το μήνα, δηλαδή πολύ λιγότερο από όσο είχε ζητήσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (2.000 ευρώ το μήνα).
  • Το δεκαπενθήμερο, όμως, αντιστοιχεί σε 14 ημέρες. Το έτος έχει 26 δεκαπενθήμερα, άρα με το παλιό όριο ο καταθέτης μπορούσε να σηκώνει μέχρι 21.840 ευρώ. Με το νέο όριο, θα μπορεί να σηκώνει σε ετήσια βάση 21.600 ευρώ. Συνεπώς, σε ετήσια βάση οι επιτρεπόμενες αναλήψεις μειώνονται κατά 240 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά ένα άλλο κρίσιμο περιορισμό στη χρήση μετρητών, τις αναλήψεις από ποσά καταθέσεων που προέρχονται από εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό, η ΕΚΤ παραμένει επίσης φειδωλή, καθώς επιτρέπει μόνο το 50% αυτών των ποσών να τα παίρνουν οι καταθέτες μετρητοίς στην Ελλάδα.

Το Σin είχε εξηγήσει έγκαιρα γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έθεσε «βέτο» στη χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση μετρητών, παρότι το ζητούσαν η κυβέρνηση και οι εμπορικές τράπεζες. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τεράστιο ποσό νομίσματος σε κυκλοφορία (μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος), το οποίο μάλιστα, αντί να μειώνεται, αυξάνει.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

 

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]