Πόσο κοντά είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.Τι ανατροπές δημιουργεί στην αγορά (asfalisinet.gr)

Ξανά ζεσταίνονται τα σενάρια ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν και μέχρι το τέλους του χρόνου οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών για την πώληση της μεγαλύτερης Ελληνικής Ασφαλιστικής εταιρίας, της Εθνικής Ασφαλιστής.

Είναι άλλωστε κάτι αναμενόμενο, από καιρό, απλά δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί οι χρόνοι που θα τεθούν και επίσημα οι διαδικασίες, τουλάχιστον για την πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής, από την μητρική εταιρία την Εθνική Τράπεζα, όπως άλλωστε προβλέπει εταιρικό πλάνο της Τράπεζας, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης.

Ως προς τους μνηστήρες για αυτή την εξαγορά , που θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη στην ασφαλιστική αγορά και κύρια στις εταιρίες που έχουν μείνει με καθαρή ελληνική συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο, συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ανθρώπων της αγοράς, αναφέρουν ότι μόνο δύο πολυεθνικοί παίκτες, που έχουν παρουσία στην Ελλάδα, μπορούν να έχουν ενδιαφέρον.

Πρόκειται για την Allianz,που ωστόσο δεν ανοίγει εύκολα τα χαρτιά της, που διαθέτει κεφάλαια και βλέψεις για εξαγορές στην Ευρώπη άλλων ασφαλιστικών εταιριών. Επίσης στο παιχνίδι των μνηστήρων για την εξαγορά είναι πλέον και η ΝΝ Hellas, που εμμέσως πλην σαφώς έχει δημοσιοποιήσει τον πιθανό ενδιαφέρον της, όταν τεθεί και επίσημα η διαδικασία πώλησης. Άλλωστε η θυγατρική του Ολλανδικού ομίλου ΝΝ Group στην Ελλάδα, ΝΝ Hellas , κάτω από την νέα ηγεσία, της κ. Μαριάννας Πολιτοπούλου, κινείται πλέον πιο επιθετικά στην αγορά με άξονες τους κλάδους υγείας και ζωής, που έχει ως κύρια δραστηριότητα στην χώρα.

Έτσι, με δεδομένο ότι η ERGO Ηellas έχει πλέον ολοκληρώσει την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, οι άλλοι πολυεθνικοί παίκτες δεν φαίνεται να δείχνουν, από την μέχρι τώρα πολιτική τους, ότι έχουν άμεσο ενδιαφέρον για μία τέτοιου μεγέθους εξαγορά στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως η έκπληξη, αν τελικά δεν υπάρξει ενδιαφέρον από τις πιο πάνω εταιρίες, να προκύψει από κάποιο επενδυτικό fund, όπως και στην περίπτωση της Eurolife.

Πάντως, οι βασικοί παράγοντες που θα παίξουν ρόλο για τους υποψήφιους αγοραστές είναι το τίμημα της πώλησης, και ο τρόπος πώλησης. Δηλαδή αν θα είναι το 100% του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που θα παίξει ρόλο αν αγοραστής είναι ασφαλιστικός όμιλος ή το 75% που αναφέρεται στο αρχικό πλάνο της Εθνικής Τράπεζας. Σε δευτερεύουσα θέση εκτιμούν, παράγοντες της αγοράς, έρχεται η «προίκα» του bancassurance με το δίκτυο της Τράπεζας.

Πηγή: www.asfalisinet.gr

 

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]