Πολυεθνικές στήνουν γραφεία και μεταφέρουν προσωπικό στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του CIPA στον «Π» για το 2ο Cyprus International Investors Summit και τους 150 επενδυτές από 30 χώρες που είδαν τις ευκαιρίες της Κύπρο.

Οι 160 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές επαφές που πραγματοποίησαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές στη Λεμεσό στο πλαίσιο του 2ου Cyprus International Investors Summit που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) ερμηνεύονται από τους οργανωτές ως ένα σαφές μήνυμα ενδιαφέροντος για ξένες επενδύσεις σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας.

Χωρίς να υποτιμάται ο ρόλος της αγοράς ακινήτων, το κέρδος από τη διοργάνωση είναι ότι 150 και πλέον ξένοι επενδυτές από 30 χώρες άκουσαν για όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα.

Το ευρύτερο ενδιαφέρον επιβεβαιώνει στον “Π” ο πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης. “Τουλάχιστον τέσσερις πολυεθνικές εταιρείες -από τον χώρο της τεχνολογίας- τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν έρθει στην Κύπρο και συζητούν μαζί μας το άνοιγμα περιφερειακών γραφείων στην Κύπρο. Δύο έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους και έχουν βρει χώρους. Το σημαντικότερο είναι ότι θα φέρουν προσωπικό στην Κύπρο και θα εργοδοτήσουν και επιπλέον προσωπικό”, αναφέρει στον “Π” ο πρόεδρος του CIPA.

Επιπλέον, δύο μεγάλα έργα στην υγεία και συγκεκριμένα η κατασκευή εξειδικευμένων νοσοκομείων είναι καθ’ οδόν, ενώ γίνονται συζητήσεις για νέες επενδύσεις στην εκπαίδευση, τόσο για πανεπιστήμια όσο και για σχολεία. “Στο πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο στη Λεμεσό, οι υπουργοί Οικονομικών, Εμπορίου και Υγείας, άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι του κράτους και ο CIPA έκαναν μια παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Κύπρος . Όχι μόνο στους τομείς των ακινήτων, αλλά σε όλους τους τομείς, τουρισμό, ενέργεια, υγεία, εκπαίδευση, υπηρεσίες. Η Κύπρος”, προσθέτει ο κ. Αγκαστινιώτης, “προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες.

Πλεονεκτήματά μας είναι η γεωγραφία, το φορολογικό πλαίσιο, η ποιότητα ζωής, η εγγύτητα με τη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου, η συμμετοχή στην ευρωζώνη”. “Είμαστε πλέον κατ’ εξοχήν προορισμός επιλογής για τους ξένους”, σημειώνει. “Με ξένα κεφάλαια υλοποιούνται οι περισσότερες επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού. Για να έχεις 3,5 εκατ. τουρίστες χρειάζεσαι υποδομή και οι υποδομές απαιτούν επενδύσεις, οι οποίες έρχονται από το εξωτερικό. Γι’ αυτό σιγά-σιγά μειώνεται και η εποχικότητα στον τουρισμό και αυξάνεται η κατά κεφαλή δαπάνη των ξένων επενδυτών”, υπογράμμισε.

Συν και Πλην
Εξηγώντας το τι προσφέρει η Κύπρος σε έναν επενδύτη, ο κ. Αγκαστινιώτης κάνει λόγο για κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

“Και εκεί πρέπει να εστιάσει. Δεν είμαστε ούτε ο πιο φθηνός προορισμός ούτε έχουμε το χαμηλότερο κόστος ενέργειας ούτε έχουμε τα φθηνότερα εργατικά χέρια. Άρα επιχειρήσεις έντασης εργασίας και ενεργοβόρες δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές στην Κύπρο. Πρέπει να μπούμε σε άλλους τομείς εκμεταλλευόμενοι τον φορολογικό μας συντελεστή (ο οποίος είναι καλός, αλλά όχι και ο πιο φθηνό στην Ευρώπη, είμαστε πιο ακριβή από Ιρλανδία και Μάλτα), έχουμε ποιότητα ζωής, έχουμε ασφάλεια, έχουμε γεωγραφική θέση, έχουμε εξαιρετικούς επαγγελματίες. Άρα εστιάζουμε στην εγκατάσταση κεντρικών γραφείων διοίκησης εταιρειών, στις υπηρεσίες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (έχουμε ήδη δύο ξένες επενδύσεις – European και Uclan) και προσπαθούμε να φέρουμε και άλλα, όπως και σχολεία. Δύο μεγάλα έργα στην υγεία, εξειδικευμένα νοσοκομεία, είναι καθ’ οδόν”, αναφέρει στον “Π” ο κ. Αγκαστινιώτης.

Σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να έχει και μεταποιητική ανάπτυξη και βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά πρέπει πρώτα να αποκτήσει το κατάλληλο κόστος της ενέργειας, που είναι και το πιο βασικό. “Επί του παρόντος μπορούμε να φέρουμε εταιρείες τεχνολογίας. Εστιάζουμε στην προστιθέμενη αξία και όχι σε τομείς που απαιτείται ένταση εργασίας και ενέργειας. Όταν λύσουμε το θέμα της ενέργειας. Η γεωγραφική μας θέση βοηθά να έχουμε ελαφρά μεταποίηση-συναρμολόγηση προϊόντων”, καταλήγει.

Ερωτηθείς για την αποτυχία στη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου σχολίασε ότι “το έργο δεν προκηρύχτηκε σωστά. Προκηρύχτηκε ως έργο ανάπτυξης ακινήτου και όχι ως ένα πραγματικό τεχνολογικό πάρκο. Πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός και τότε θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τεχνολογικό ή και για τεχνολογικά πάρκα”.

Brexit
Ο CIPA έχει αναπτύξει και ειδικό πλάνο για τη βρετανική αγορά. “Τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται ενέργειες και δράσεις στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή το Brexit, για την προσέλκυση επιχειρήσεων. Έχουμε ένα μεγάλο και φιλόδοξο προγραμματισμό για να κινηθούμε στην Αγγλία, σε πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ναυτιλία, ασφαλιστικές εταιρείες ναυτιλίας και για τη φιλοξενία κεντρικών γραφείων διοίκησης εταιρειών. Έχουμε ήδη επαφές και σχετικές επαφές έγιναν και στο συνέδριό μας”, αποκάλυψε στον “Π” ο κ. Αγκαστινιώτης.

Ο ρόλος του CIPA
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του CIPA, o Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης σημειώνει ότι στόχος του είναι να προβάλλει την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό, να διευκολύνει επαφ CIPA (όλοι και ο ίδιος εργάζονται χωρίς μισθό και λαμβάνουν αποζημίωση 50 ευρώ ανά συνεδρίαση) και ιδιαίτερα τα οκτώ μέλη του προσωπικού.
“Εννέα με την καθαρίστρια”, λέει χαριτολογώντας για να αναδείξει τη διαφορά με τη στελέχωση και τον προϋπολογισμό φορέων προσέλκυσης επενδύσεων άλλων χωρών, συγκρίσιμων με το μέγεθος της Κύπρου.

“Ο CIPA έχει προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχοι οργανισμοί του εξωτερικού, ακόμη και μικρότερες χώρες, έχουν πολλαπλάσιο προϋπολογισμό. Ο αντίστοιχος οργανισμός στη Μάλτα έχει 40 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό και 80 άτομα προσωπικό. Η Ιρλανδία έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και 300 άτομα”, εξηγεί.
“Πολλά από αυτά που κάνει ο CIPA γίνονται με χρήματα πέραν του προϋπολογισμού, με χορηγούς, όπως η απονομή των βραβείων του CIPA, σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Μια εκδήλωση που δεν κοστίζει τίποτα στον CIPA”, συμπλήρωσε.

Πηγή: politis.com.cy

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]