Σαν να μην έφτανε όλη η αρνητική δημοσιότητα με το “αλαλούμ στα ανασφάλιστα” ήρθε τώρα να προστεθεί και η είδηση για 100.000 πλαστά ασφαλιστήρια και “επιτήδειους” που “σκανάρουν και διπλοπουλάνε” συμβόλαια αυτοκινήτου. Βαριές (και γνώριμες) κατηγορίες – ποιός θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα υπερασπιστεί την αγορά μας;
Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο χαρακτηρισμός που συνόδευε κάθε δημόσια αναφορά στα ανασφάλιστα ήταν το “αλαλούμ”, αγαπημένη λέξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που χρησιμοποιείται χωρίς φειδώ και συχνά χωρίς έρευνα ή έστω διάθεση, για ψύχραιμη και δίκαιη απογραφή των γεγονότων.
Εδώ που τα λέμε είναι και «πιασάρικη» έκφραση, τραβάει την προσοχή, είναι ανώδυνα επιθετική προς την Κυβέρνηση ώστε να εκτονώνεται και να δικαιώνεται το κοινό αίσθημα και έτσι, αναπαράγεται ευρέως εκ των ενόντων, δηλαδή μάλλον φωτοτυπικά.
Έχει καθόλου δόση αλήθειας; Ως ένα βαθμό, ναι. Και μάλιστα το τελευταίο διήμερο συνοδεύεται και από μια άλλη, εξίσου “βαριά” φράση, γνώριμη απ’ το παρελθόν.
Με τη φράση «πλαστά ασφαλιστήρια αυτοκινήτων» για τα οποία και στο παρελθόν και πρόσφατα κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα ( ευτυχώς όχι ευρέως). Έτσι λοιπόν στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του Star υπήρχε ολόκληρο ρεπορτάζ για περίπου “100.000 οχήματα που κυκλοφορούν με πλαστά ασφαλιστήρια, η ύπαρξη των οποίων αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια των πρόσφατων ελέγχων της ΑΑΔΕ”.
Ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για «επιτήδειους» που «σκανάρουν» συμβόλαια και τα διπλοπουλάνε.
Σοβαρές κατηγορίες που καθόλου δεν τις έχει ανάγκη η ιδιωτική ασφάλιση – διότι σημασία δεν έχει όχι μόνο αν ευσταθούν, αλλά σε τι βαθμό ευσταθούν. Διαφθορά υπάρχει σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα επαγγέλματα. Όταν εκτοξεύονται έτσι τέτοια νούμερα όμως, της τάξεως των 100.000, η αρνητική εντύπωση που δημιουργείται στο ευρύ κοινό είναι μη αναστρέψιμη.
Ίσως θα έπρεπε να τοποθετηθεί σε όλα αυτά, αν όχι επισήμως, γιατί η θέση της είναι δύσκολη, δεν μπορεί να επιτεθεί στην Κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον ανεπισήμως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Να διαρρεύσει δηλαδή, τα δικά της δημοσιεύματα και τα για τα πλαστά ασφαλιστήρια αλλά και για την πορεία του ελέγχου των ανασφάλιστων οχημάτων.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο κόσμος έχει την τάση να προσέχει περισσότερο τα κακά νέα, είναι ένα κατάλοιπο από τότε που ζούσαμε στα δάση και έπρεπε οποιαδήποτε απειλή να την αντιλαμβανόμαστε και να την προλαβαίνουμε εγκαίρως…
Από την άλλη, τα ΜΜΕ, τα οποία σύμφωνα με τους επικοινωνιολόγους, αυτά διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και όχι το αντίθετο, προτιμούν πάντα αυτό που πουλάει και όχι κατ’ ανάγκη, το αληθινό, το πολύπλοκο, ή αυτό που έχει να κάνει με αριθμούς, με δεδομένα ή με αλληλοσυσχετισμούς.
Αν αυτά ισχύουν, τότε οι Έλληνες αυτό που έχουν αποκομίσει είναι ότι
α) η προσπάθεια εντοπισμού των ανασφάλιστων είναι ένα αλαλούμ, άρα γιατί να πάρουμε στα σοβαρά την υποχρέωσή μας να ασφαλιστούμε
β) οι διαμεσολαβητές είναι απατεώνες ολκής γιατί πουλάνε πλαστά ασφαλιστήρια αυτοκινήτου – προσοχή, δεν είναι «λιωμένα παγωτά» είναι πλαστά ασφαλιστήρια.
Που σημαίνει ότι τελικά, οι διαμεσολαβητές παίζουν με την ανθρώπινη ζωή και περιουσία.
Όσο για τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται με τον ένα ή άλλο τρόπο εντός της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, αυτό που ενδεχομένως έχουν αποκομίσει είναι ότι
α) η αγορά και η κυβέρνηση είναι ανίκανες να πατάξουν το φαινόμενο των ανασφάλιστων.
β) τίποτα δεν μας σώζει και άδικα σκοτωνόμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας, μια ζωή οι λίγοι θα καπελώνουν τους πολλούς και δεν θα υπάρχει κανείς να υπερασπιστεί εμάς τους υπόλοιπους. Τελικά αυτή η αγορά δεν πρόκειται να ορθοποδήσει.
Η αλήθεια φυσικά δεν είναι αυτή.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, από την πρώτη διασταύρωση μέχρι σήμερα έχουν ασφαλιστεί περίπου 400.000 οχήματα και απομένουν περίπου άλλα τόσα. Αυτό, αποτυχία δεν το λες…Αν ισχύει, όσο ισχύει, θα πρέπει κάποιος να βγει να το επισημάνει.
Όσο για τα λάθη στις λίστες και στις διασταυρώσεις, αλίμονο αν μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ολοκληρωνόταν χωρίς εμπόδια και χωρίς να σκοντάψει πουθενά. Το θέμα είναι να συνεχιστεί.
Το θέμα είναι, το ποτήρι να φαίνεται μισογεμάτο.
Όσο για τα πλαστά ασφαλιστήρια, όποιος είναι σε θέση να γνωρίζει και να τοποθετηθεί επίσημα, θα πρέπει ίσως να βγουν να μιλήσουν εκ μέρους των πολλών, που δεν έχουν την δυνατότητα να υπερασπιστούν το επάγγελμα, τον κόπο και τη φήμη τους.
Γράφει η Χριστίνα Μωράκη
Πηγή: underwriter.gr