Ποιοι υποχρεούνται μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουν POS-Τι θα ισχύσει για τις λοταρίες

Παρότι  δεν έχει ακόμα εκδοθεί , έχει ήδη πάρει τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργείων η απόφαση σχετικά με το ποιές κατηγορίες επαγγελμάτων πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα POS .ωστε οι φορολογούμενοι να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο.

Έτσι, μέχρι το τέλος Ιουνίου γιατροί, δικηγόροι, εστιατόρια, μπαρ, καφενεία και γενικότερα όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν μηχανήματα POS. Οσοι εξ αυτών δεν τηρήσουν την υποχρέωση αυτή θα καταβάλλουν υψηλά πρόστιμα.

Από την τοποθέτηση μηχανημάτων θα εξαιρεθούν τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει και όριο ανάλογα με τον τζίρο της κάθε επιχείρησης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τα περίπτερα του Συντάγματος που κάνουν μεγάλο τζίρο δεν μπορούν για παράδειγμα να εξαιρεθούν από την υποχρέωση τοποθέτησης μηχανημάτων POS, αν και αρκετά από αυτά διαθέτουν ήδη.

Παράλληλα, μέχρι τον  Μάρτιο θα έχει εκδοθεί μία ακόμη απόφαση που θα αφορά τις λοταρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κληρώσεις θα μετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω καρτών.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών και να διεκδικούν το μεγάλο δώρο του μήνα, που θα είναι ένα αυτοκίνητο, αλλά και μικρότερα δώρα .

Το συνολικό ποσό που θα διατίθεται σε ετήσια βάση θα ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ.

• Στις λοταρίες ο πολίτης με το που κάνει κάποια αγορά, για παράδειγμα σε ένα κατάστημα με ρούχα, θα γνωρίζει εάν η απόδειξή του έχει κερδίσει. Σύμφωνα με το σχέδιο, σε καθημερινή βάση 50 «τυχεροί» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, θα πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους.

Ολες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο δωρεάν αγορές. Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος πληρώνει με κάρτα συναλλαγή αξίας 40 ευρώ, το τερματικό POS την ώρα της συναλλαγής θα ενημερώνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αγορές ίσης αξίας με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ.

Τα ελεγκτικά συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη ξεκινήσει ελέγχους προκειμένου να εντοπιστούν παράνομα POS.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ελέγχους ζητούν στοιχεία από τους ελεγχόμενους που διαθέτουν POS από τα οποία να αποδεικνύεται η προέλευση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, οι ελεγκτικές αρχές είχαν εντοπίσει εταιρεία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας POS παρακάμπτοντας την εφορία και το τραπεζικό σύστημα.

Οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί είχαν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τα capital controls. Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ μηνιαίως.

του Προκόπη Χατζηνικολάου-πηγή :Έντυπη Καθημερινή
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]