Πανελλαδική έρευνα για τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στις συμπεριφορές υγείας

Διαβάστε τα αποτελέσματα Πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η GPO για την Eθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με τίτλο «Διαχρονική ανάλυση της αυτοαναφερόμενης κατάστασης υγείας στην Ελλάδα. Διερεύνηση των επιπτώσεων των πολιτικών λιτότητας και της περιοριστικής πολιτικής στις συμπεριφορές υγείας»

Σύμφωνα με την έρευνα το 68,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα χαρακτηρίζει καλή έως πολύ καλή την υγεία του. Βέβαια σταθερό γνώρισμα των Ελλήνων είναι να θεωρούν την περσινή υγεία τους καλύτερη από την σημερινή.

Το 37% του συνόλου δηλώνει ότι κατά την διάρκεια του τελευταίου μήνα υπήρξαν ημέρες που η σωματική τους υγεία δεν ήταν καλή με υψηλότερο του μέσου όρου να εμφανίζεται το ποσοστό στις γυναίκες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αυξημένο σε σχέση με την σωματική υγεία εμφανίζεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν ήταν καλή η ψυχική τους υγεία τον τελευταίο μήνα(53,9%).

Όσον αφορά την αίσθηση απόλαυσης της ζωής τους περισσότερες αναφορές (42,6%) συγκεντρώνει η απάντηση «Μέτρια». 1 στους 3 Έλληνες απολαμβάνει τη ζωή του, ενώ 1 στους 5 απολαμβάνει τη ζωή του λίγο ή καθόλου.

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης

Η ανασφάλεια, ο φόβος, ο θυμός, η αγανάκτηση, η απογοήτευση και το άγχος είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που προκαλεί στο 44,6% των πολιτών η παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας, ποσοστό παρόμοιο με αυτό του Σεπτεμβρίου του 2015 και του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς.

Αυτοεκτίμηση της οικονομικής κατάστασης των ερωτώμενων

Η διασταύρωση των απαντήσεων στην ερώτηση του επιπέδου υγείας με αυτές που περιγράφουν την οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων στην έρευνα, αποκαλύπτουν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων, αφού το επίπεδο υγείας αυτών που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση είναι σαφώς υψηλότερο.

Κοινωνική υποστήριξη

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, διπλασιάστηκε το ποσοστό από 3,4% σε 7% όσων δηλώνουν πως δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μπορούν να βασιστούν πάνω του αν αντιμετωπίσουν σοβαρά προσωπικά προβλήματα. Αυξάνονται επίσης οι απαντήσεις 1-2 άτομα (από 28,7% σε 34%), ενώ αντίθετα μειώνονται οι απαντήσεις 3-5 άτομα (από 46,7% σε 42,9%) και 6 ή περισσότερα άτομα (από 21,2% σε 16,1%). Σημαντικά οξυμένο σε σχέση με το μέσο όρο παρουσιάζεται το πρόβλημα της απομόνωσης (κανένα άτομο να με βοηθήσει) στην ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών (13,8%).

Αυξημένο επίσης καταγράφεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι οι γύρω τους δεν νοιάζονται καθόλου για τις δραστηριότητές τους (από 5,3% σε 7,9%). Και σε αυτή την ερώτηση οι απαντήσεις «καθόλου» είναι αυξημένες (14,7%) στην ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών

Χρήση και κόστος πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας

Το 28,6% του δείγματος αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας κατά την διάρκεια του τελευταίου μήνα και απευθύνθηκε σε υπηρεσία υγείας. Το 4,2% ενώ εμφάνισε κάποιο πρόβλημα δεν απευθύνθηκε τελικά σε επαγγελματία υγείας είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας είτε γιατί τελικά δεν χρειάστηκε.

Κατανομή εξόδων τον τελευταίο μήνα ανά είδος πρωτοβάθμιας υπηρεσίας υγείας.

Το 2006 το 52,6% όσων επισκέπτονταν κάποια υπηρεσία υγείας δεν πλήρωνε τίποτα από την τσέπη του. Το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα βρίσκεται στο 25,8%. Οι μισοί περίπου σήμερα (49,7%) πληρώνουν έως 50€ ενώ αυξημένο σε σχέση με το 2006 είναι και το ποσοστό όσων πληρώνουν από 51 – 150€. (από 15,1% σε 18,0%).

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]