Πανάκριβη η ιδιωτική ασφάλεια υγείας στην Αυστραλία (neoskosmos.com)

Κοστίζει τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στη Βρετανία.

Οι Αυστραλοί πληρώνουν πιο «χρυσή» την ιδιωτική ασφάλεια υγείας απ’ ό,τι οι ασφαλισμένοι άλλων χωρών όπως αυτοί της Βρετανίας ή της Ν. Ζηλανδίας.

Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη ενός ζευγαριού με δύο παιδιά από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία στην Αυστραλία, κοστίζει κατά μέσο όρο $600, ενώ για την ίδια κάλυψη μία οικογένεια στη Βρετανία -επίσης ασφαλισμένη στην ίδια ασφάλεια- πληρώνει $176 και στην Ν. Ζηλανδία $286.

Τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “The Age”, αφορούν τα ποσά που χρεώνει η ασφαλιστική εταιρία Bupa η οποία είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας.

Σχολιάζοντας το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος ασφαλίστρων που χρεώνει στους Αυστραλούς πελάτες της η Bupa, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι πολλές εταιρίες που παρέχουν προσθετικά υλικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για επεμβάσεις αντικατάστασης αρθρώσεων ή οστών, χρεώνουν υπερβολικά ποσά όταν αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς που έχουν ιδιωτική ασφάλεια.

Η εν λόγω ασφαλιστική εταιρία διαμαρτυρόμενη για την «ληστρική» πρακτική των εταιριών παροχής προσθετικών υλικών απέστειλε επιστολή και στα δύο μεγάλα κόμματα, ζητώντας να επέμβουν. Στη συγκεκριμένη επιστολή, η Bupa αναφέρει και συγκεκριμένο παράδειγμα για το πόσο πληρώνει το κεραμικό υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε επεμβάσεις ισχίου. Ενώ το δημόσιο νοσοκομείο Prince of Wales του Σίδνεϊ αγοράζει το συγκεκριμένο υλικό για μία επέμβαση ισχίου έναντι $4.900, η ίδια εταιρία πώλησής του αν ο ασθενής έχει ιδιωτική ασφάλεια υγείας το χρεώνει $11.000, χρήματα που καλύπτονται από την ασφάλειά του.

Εκπρόσωπος της Bupa ανέφερε, επίσης, ότι είναι λογικό η ιδιωτική ασφάλεια υγείας να κοστίζει πανάκριβα αν, εκτός από το υπερβολικό κόστος των προσθετικών υλικών, λάβει κανείς υπόψη του και το φαινόμενο γήρανσης του πληθυσμού, που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτών που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλο και συχνότερα νοσοκομειακή νοσηλεία αυξάνεται συνεχώς.

Προς υπεράσπιση των πανάκριβων ασφαλίστρων που πληρώνουν οι Αυστραλοί, έσπευσε η γενική διευθύντρια του οργανισμού Private Healthcare Australia που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές ασφάλειες της χώρας, κ. Ρέιτσελ Ντέιβιντ, η οποία, σχολιάζοντας τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των ασφαλίστρων που πληρώνουν οι Βρετανοί και οι Νεοζηλανδοί σε σχέση με τους Αυστραλούς, δήλωσε ότι η πολιτική των ασφαλιστικών εταιριών της Βρετανίας, για παράδειγμα, σε σχέση με αυτή της Αυστραλίας, διαφέρει πάρα πολύ και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ασφαλίστρων.

«Το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Βρετανία είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό της Αυστραλίας» ανέφερε η κ. Ντέιβιντ, προσθέτοντας: «Στη Βρετανία μία ασφαλιστική εταιρία έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή κάλυψης σε άτομα που κατηγοριοποιεί ως πελάτες ‘υψηλού κινδύνου’ όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους, κάτι που δεν έχει δικαίωμα να κάνει η ίδια ασφαλιστική εταιρία στην Αυστραλία» είπε.

Παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός που προασπίζεται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων Consumer Health Forum παραδέχθηκε ότι, όντως, το νομικό καθεστώς βάσει του οποίου οι ασφαλιστικές εταιρίες επιχειρούν στη Βρετανία είναι διαφορετικό απ’ αυτό της Αυστραλίας, θα πρέπει να ερευνηθούν και άλλες παράμετροι όλου του συστήματος, όπως οι υπέρογκοι μισθοί των γιατρών που εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, σε σχέση με τους συναδέλφους τους στα ιδιωτικά ή το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση έδωσε τον Ιούλιο το “πράσινο φως” στις ασφαλιστικές εταιρίες να προχωρήσουν σε αύξηση της τάξης του 5,6% στα ασφάλιστρα ενώ τον Φλεβάρη αναμένεται και νέα αύξηση.

Πηγή : www.neoskosmos.com

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]