Οδυνηρή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον εχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων – Προκήρυξη πρόωρων εκλογών

328 βρετανοί βουλευτές (έναντι 301) τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέστη οδυνηρή ήττα εχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων χάνοντας 21 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, που τάχθηκαν στο πλευρό των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα αποπεμφθούν από τις τάξεις του κόμματος

Στους 21 αντάρτες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς, ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Πλέον οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να εισαγάγουν στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου εκτός κι αν οι βουλευτές εγκρίνουν μια νέα συμφωνία ή ψηφίσουν υπέρ μιας εξόδου χωρίς συμφωνία το αργότερο έως τις 19 Οκτωβρίου.

Τις προθέσεις του αποκάλυψε ο Τζόνσον ήδη από το απόγευμα της Τρίτης μέσω εκπρόσωπου του ανακοινώνοντας ότι «ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ενάντια στην κυβέρνησή του, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Έχει ακόμα, αποσαφηνιστεί πως όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

Όλα δείχνουν ότι ο Τζόνσον θα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ηκυβέρνηση είχε ήδη απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά τη μεταπήδηση ενός βουλευτή των Συντηρητικών σε ένα μικρό φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα. Η πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα εξεταστεί σήμερα στο κοινοβούλιο. Χρειάζεται να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του σώματος για να εγκριθεί. Επίσης σήμερα, οι κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν επί του σχεδίου νόμου που απαιτεί από τον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,20 δολαρίου, στο 1,1994 δολ. – το χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2017, ενώ αναλυτές της MUFG βλέπουν πτώση ακόμη και κάτω από το 1,10 δολάριο ανά στερλίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα το Ηνωμένο Βασίλειο θα πλέει σε ταραχώδη και ανεξερεύνητα ύδατα,

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]