ΟΑΕΕ: Οι δόσεις έρχονται …τα χρέη μένουν ! Περιμένοντας την νέα ρύθμιση

Μια ακόμη αναποτελεσματική ρύθμιση ή τολμηρή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι ρυθμίσεις πάνε και έρχονται αλλά τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και κύρια στον ΟΑΕΕ, που είναι η αιχμή του προβλήματος με άμεσες συνέπειες στον ασφαλισμένο-οφειλέτη, μένουν.
Τώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, με βάση νομοθετική διάταξη στο νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ετοιμάζει να ρυθμίσει όχι άμεσα με νόμο άλλα έμμεσα με ΚΥΑ , ξανά τις οφειλές προς τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων.

Εχουν ανακοινωθεί διάφορα από τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσσο Πετρόπουλο, που είναι ο μόνος που έχει κατανοήσει το πρόβλημα και όπως τουλάχιστον έχει ανακοινώσει θα φέρει κάτι διαφορετικό από τις γνωστές μέχρι τώρα ρυθμίσεις των συγκεκριμένων δόσεων ( οι 100 της τελευταίας ρύθμισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), των πλαφόν μείωσης προσαυξήσεων και των συγκεκριμένων ημερομηνιών που πρέπει να ρυθμίσεις.

Αυτές οι πρακτικές ρυθμίσεων απέτυχαν παταγωδώς όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής .
Η μόνη μέχρι τώρα θετική ενέργεια στο πρόβλημα «θηλειά» για τους αυτοαπασχολούμενους ήταν ότι αυτή η κυβέρνηση τόλμησε και αποποινικοποίησε τις οφειλές αυτές.

Οι σύλλογοι των ασφαλισμένων ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ έχουν προβεί σε μια σειρά από προτάσεις και νομικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουν ένα ληστρικό καθεστώς όχι μόνο εισφορών αλλά και «τοκογλυφικών» προστίμων και προσαυξήσεων.
Έτσι ερχόμενοι στο τώρα και στις νέες προθέσεις της κυβέρνησης να ρυθμίσει εκ νέου τις οφειλές αυτές, με άλλα κριτήρια και με ΚΥΑ και όχι με μια εφάπαξ νομοθετική διάταξη, έχει την δυνατότητα να ανατρέψει και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Όπως πχ οι χρεώσεις ασφάλιστρων υγείας για διαστήματα που ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είχαν κάλυψη υγείας από το ΙΚΑ αλλά έπρεπε να το δηλώσουν οι ίδιοι , αφού δεν μπορούσε το γραφειοκρατικό και απαρχαιωμένο μηχανογραφικό σύστημα των ταμείων να διαπιστώσει αυτόματα.
Πρόκειται για αδικία μεγάλου μεγέθους, και η ΚΥΑ πρέπει να το ρυθμίσει μέσα από την προσκόμιση της ασφαλιστικής ικανότητας του ασφαλισμένου από το ΙΚΑ για τα διαστήματα αυτά που αποδεικνύουν ότι ήταν ασφαλισμένος στην υγεία και να πληρώσει τον υποχρεωτικό ( παλαιοί ασφαλισμένοι) κλάδο σύνταξης.
Επίσης, πρέπει γενναία να δει η κυβέρνηση και συνολικά τον κλάδο υγείας για τους ασφαλισμένους αυτούς που είναι χρεωμένοι με ασφάλιστρα υγείας ενώ δεν τους παρείχε υπηρεσίες υγείας, όχι γιατί δεν το ήθελαν αυτοί αλλά γιατί λόγω των οφειλών δεν είχαν ασφαλιστική ικανότητα για την υγεία.

Αν αυτό το θέμα ρυθμιστεί και οι οφειλέτες θα ανακουφιστούν, και το κράτος θα βάλει λεφτά στον ΕΦΚΑ.
Διαφορετικά μην περιμένουν ότι και αυτή η ρύθμιση θα φέρει αποτέλεσμα. Αρκεί να λάβουν υπόψη τους ότι αυτοί οι οφειλέτες στην πλειοψηφία τους έχουν βάλει λουκέτα στις δουλειές τους ,δεν μπορούν επανέλθουν γιατί δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και αν επανέλθουν τα χρήματα δεν τους φτάνουν να πληρώνουν τις «ληστρικές» και «τοκογλυφικές» αμαρτίες του κράτους με τον χειρότερο ασφαλιστικό οργανισμό που δημιουργήθηκε, ποτέ και λεγόταν ΟΑΕΕ .

Πηγή: asfalisinet.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]