Ο κορωνοϊός χτυπά και τις ασφαλιστικές

Η ασφαλιστική βιομηχανία, τόσο σε επίπεδο εταιρειών όσο και ασφαλιστών, επηρεάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού και ήδη άρχισαν να καταγράφονται οι προβληματισμοί από τα στελέχη του τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ασφαλιστικά στελέχη προβληματίζονται, αν οι πελάτες τους περιέλθουν σε δύσκολη οικονομική θέση λόγω μείωσης εισοδημάτων ή απώλειας εργασίας και αρχίσουν την εξαργύρωση ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς μιλώντας στον «Φ» ανέφεραν ότι ένα από τα προβλήματα θα είναι η καταβολή δόσεων, όπως για παράδειγμα στις ασφάλειες αυτοκινήτων. Αν μια οικογένεια έχει δυο ή τρία αυτοκίνητα και τα συμβόλαιά τους λήγουν το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να πληρώσουν τη δόση. Τότε τονίζουν, θα αρχίσουν τα προβλήματα αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής.
Ωστόσο, εκτιμούν ότι λόγω της θεαματικά μειωμένης κίνησης στους δρόμους, η συχνότητα των τροχαίων θα μειωθεί αισθητά και άρα οι αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλλουν οι εταιρείες θα είναι οι μικρότερες.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχοντας την άσχημη εμπειρία του 2013, όταν η οικονομική στενότητα άλλαξε τη συμπεριφορά νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περιορίζοντας σημαντικά τη δυνατότητα τους να αγοράζουν ασφαλιστικές υπηρεσίες, προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να βοηθήσουν. Το θέμα είναι πως μπορούν να είναι ελαστικοί με τους πελάτες τους αλλά χωρίς να επηρεαστούν οι δείκτες φερεγγυότητας.
Είναι προβληματισμός που έχει μεταφερθεί και στην Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών και προς το παρόν αναμένουν. Γενικότερη πάντως είναι η εκτίμηση πως σε μια περίοδο όπου το κυρίαρχο σύνθημα είναι «μένουμε σπίτι», αποτελεί δύσκολη υπόθεση η σύναψη νέων ασφαλιστικών συμβολαίων και ιδιαίτερα εκείνων που απαιτούν την προστιθέμενη αξία (συμβουλή, ενημέρωση, καθοδήγηση) του επαγγελματία ασφαλιστή. Μάλιστα βλέπουν ότι το επάγγελμα του ασφαλιστή διέρχεται μεγάλη κρίση, πρώτον γιατί λόγω της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούν να έχουν επαφές με πελάτες για να πωλήσουν ασφάλειες και δεύτερον οι επαγγελματίες του είδους δεν μπορούν να έχουν εισοδήματα μέσω του κυβερνητικού σχεδίου για αναστολή εργασιών.
Στις προκλήσεις που διέρχεται ο ασφαλιστικός κλάδος έρχεται να προστεθεί το εθνικό σύστημα υγείας που εφαρμόσθηκε τον Μάρτιο του 2019 και πλήρως οι υπηρεσίες του ΓεΣΥ αναμένεται να λειτουργήσουν τον Ιούνιο του 2020. Προς το παρόν οι πελάτες που έχουν ασφάλειες υγείας τηρούν στάση αναμονής για να δουν πως θα είναι το σκηνικό στον τομέα της υγείας και τι μέλλει γενέσθαι με τα ιδιωτικά συμβόλαια.

 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το εννιάμηνο του 2019, το σύνολο των μεικτών ασφαλίστρων κλάδου ζωής ήταν €284,47 εκατ. παρουσιάζοντας πτώση 1,2% σε σύγκριση με την περίοδο του 2018. Το σύνολο των ασφαλίστρων για τα αυτοκίνητα ήταν €133,07 εκατ. παρουσιάζοντας άνοδο 6,2% σε σχέση με το 2018. Τέλος Φεβρουαρίου 2020 οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων ήταν €1,6 δισ. από €1,7 δισ. την περίοδο του 2018.
Πηγή: https://www.philenews.com/

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]