Ο καιρός… τρελάθηκε – ασπίδα προστασίας η ασφάλιση

Καθημερινή συνήθεια έχουν γίνει πλέον στη χώρα μας οι συζητήσεις για τα… τερτίπια του καιρού. Μέχρι και ο δημοφιλής σκιτσογράφος Αρκάς έχει καταπιαστεί με τον γνωστό καυστικό του χιούμορ με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν θυμίζουν σε τίποτα την εποχή που διανύουμε.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και η δυσάρεστη πλευρά των καιρικών «ανωμαλιών». Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το κύμα κακοκαιρίας που πήρε την ονομασία «Μέδουσα» και σάρωσε ολόκληρη την Ελλάδα από τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, με πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις μέχρι και χιονοθύελλα στον Όλυμπο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν σταματούν εκεί, καθώς φέτος το καλοκαίρι ο καιρός έχει βαλθεί να.. μας τρελάνει. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που προηγήθηκαν της «Μέδουσας», καταγράφηκαν δύο διαδοχικά κύματα καύσωνα και μάλιστα με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Είχαμε, λοιπόν, δύο καύσωνες που συνοδεύτηκαν από πλημμύρες και σφοδρή χαλαζόπτωση. Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι τέτοιας έκτασης εναλλαγή καιρικών φαινομένων σπάνια καταγράφεται, πόσω μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα τα ξαναδούμε. Μάλλον το αντίθετο.

Πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τις επόμενες δεκαετίες τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας θα είναι πολύ πιο συχνά. Εκτιμάται δε, ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 20 έως 59 εκατοστά, σύμφωνα με τα εναλλακτικά σενάρια. Στο ίδιο πλαίσιο, η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου την περίοδο 2015-2045, σε σύγκριση με το διάστημα 1961-1990. Θα έχουμε, λοιπόν, περισσότερες ημέρες με καύσωνα, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, διάβρωση των ακτών, αύξηση πυρκαγιών και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αντίθετα με τη θερμοκρασία, η βροχόπτωση θα μειωθεί κατά 12% κατά μέσο όρο. Παρ’ όλα αυτά, ερευνητές υποστηρίζουν ότι στο μέλλον θα παρατηρούνται φαινόμενα, κατά τα οποία θα πέφτει τεράστια ποσότητα βροχής σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκαλώντας πλημμύρες και άλλες καταστροφές.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι γνωστοί. Η χώρα μας δέχεται κάθε χρόνο ισχυρό πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές , με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να κινδυνεύουν με μεγάλες καταστροφές. Σύμφωνα με την μελέτη της διαΝΕΟσις, τη δεκαετία 2000-2010 έγιναν στην Ελλάδα 111.642 πυρκαγιές που αποτέφρωσαν 611.706 εκτάρια γης. Μέχρι το 2050 οι ημέρες υψηλού κινδύνου κάθε χρόνο αναμένεται να αυξηθούν από 15% μέχρι και 70%, ανάλογα με την περιοχή.

Οι πρωτογενείς επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας και την πιο τακτική καταγραφή ακραίων φαινομένων είναι η εξάντληση υπογείων υδάτων, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι κατολισθήσεις. Αυτό σημαίνει σημαντικές υλικές ζημιές.

Κατά συνέπεια, καλές είναι οι προγνώσεις και οι μελέτες αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν το… μοιραίο, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας είναι η ασφάλιση. Με πραγματικά πολύ χαμηλό ετήσιο κόστος, το οποίο μπορεί να είναι και μικρότερο από όσο ένα πακέτο τσιγάρα το μήνα για τις βασικές καλύψεις,  μπορείτε να ασφαλίσετε την περιουσία σας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και παράλληλα να αντιμετωπίσετε μία σειρά κινδύνων που σχετίζονται με το σπίτι σας και μπορούν να σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού.

Εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, οι καλύψεις που προσφέρονται μέσω της ασφάλισης κατοικίας προσφέρουν στην ουσία ολοκληρωμένη προστασία για την κατοικία μας. Ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδα, πλημμύρα και χιονόπτωση, αλλά και καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών. Όπως ο σεισμός που, δυστυχώς, επανέρχεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που ο Εγκέλαδος προκαλεί ανησυχία στο πανελλήνιο και πιθανώς επακόλουθα σοβαρές καταστροφές.

Και επειδή οι Έλληνες δείχνουν να μην γνωρίζουν ποιο είναι το κόστος της ασφάλισης, σημειώνεται ότι μια απλή ασφάλεια κατοικίας για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. κατασκευής του 2000 και αξίας 100 χιλ. ευρώ κοστίζει 50 ευρώ το χρόνο! Ένα πληρέστερο συμβόλαιο κοστίζει 80-100 ευρώ το χρόνο.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]