Ντορίνα Οικονομοπούλου: «Μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στο χώρος της ασφ. Διαμεσολάβησης η IDD»

Η κ. Ντορίνα Οικονομοπούλου, Μέλος Δ.Σ. του ΣΕΜΑ & μέλος της ομάδας εργασίας για την οδηγία IDD, κατά την διάρκεια της 16ης ημερίδας του insuranceforum.gr και του ΣΕΜΑ μίλησε για το περιβάλλον που θα διαμορφώσει η είσοδος της οδηγίας IDD στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση αλλά και τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που πρόκειται να επιφέρει, όπως η ίδια διατύπωσε παρακάτω:

“Στο ΣΕΜΑ έχουμε συστήσει μια ειδική ομάδα εργασίας και σύντομα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας. Στη ζωή δυστυχώς δεν επιβιώνουν οι πιο ισχυροί αλλά οι πιο προσαρμοστικοί και σε ένα περιβάλλον που καθημερινά αλλάζει καλούμαστε  να προσαρμοστούμε και να αφομοιώσουμε στα επιχειρηματικά μας μοντέλα τις ανάγκες οι οποίες είναι αναγκαίες για να επιβιώσουμε.  Μετά το Solvency II και τις ταραχές ουσιαστικά και αναταράξεις που είχαμε στην ασφαλιστική αγορά για την προσαρμογή μας για το οποίο τώρα πλέον γίνετε ελάχιστος λόγος τα νερά της διαμεσολάβησης έρχεται να ταράξει η νέα οδηγία IDD. Η οδηγία αυτή ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης στην Ευρώπη στο χρηματοπιστωτικό τομέα που αποβλέπει στο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή επιτυγχάνοντάς την ομοιομορφία της ρυθμιστικής αντιμετώπισης στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί επαρκές επίπεδο προστασίας του καταναλωτή στην Ευρώπη. Ποιους αφορά όμως;

Η οδηγία εφαρμόζεται στα πρόσωπα που η δραστηριότητα τους συνιστάται

Στην παροχή υπηρεσιών διανομής ασφαλιστικών ή αντιασφαλιστικών πόντων σε τρίτους.

 Το αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις της IDD σε μακροχρόνια βάση κατά την άποψη μου μόνο θετικά  μπορεί να είναι αλλά μέσα από μια διαδικασία η οποία είναι επίπονη Για όλους μας. Καλύτερα πληροφορημένους καταναλωτές πελάτες οι οποίοι θα απολαμβάνουν μεγαλύτερης προστασίας διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης αυξημένο γνωστικό επίπεδο των διανομέων και ισότιμη μεταχείριση αφού η εκπαίδευση επεκτείνετε και στους αναλαμβάνοντάς κινδύνους δηλαδή και στα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών εξυγίανση της αγοράς η αγορά θα αναγκαστεί σε αλλαγές ενώ θα αποβάλλει τους ευκαιριακά εμπλεκόμενους, οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις που παρέχουν την εξουσία στις αρχές να επιβάλλουν κυρώσεις χρηματικά πρόστιμα που είναι ιδιαίτερα υψηλά ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά στην εφαρμογή αθέμιτων πρακτικών και βέβαια δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία τα υψηλά κόστη λειτουργίας για τη διαμεσολάβηση λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοοικονομική ικανότητα η οποία πλέον θα απαιτείται από τους διανομείς τα κεφάλαια που θα πρέπει να επενδύσουν και βεβαίως τον διαχωρισμό των λογαριασμών ασφάλιστρων.»

Η ημερίδα του insuranceforum.gr διεξήχθη την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με την συμμετοχή περισσοτέρων από 220 ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και στελεχών ασφαλιστικών εταιρειών.

Η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των μεγαλύτερων κλαδικών φορέων της χώρας και με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κλαδικών μέσων ενημέρωσης.

Διαβάστε το αναλυτικό δελτίο τύπου

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]