Νέα γενιά από κρατικά φέσια δημιουργούν νοσοκομεία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία

Της Δήμητρας Καδδά 

Μία νέα γενιά από κρατικά χρέη αποκαλύπτουν τα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες για το μήνα Οκτώβριο τα οποία δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ειδικά στα νοσοκομεία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων (πέραν των 90 ημερών) οφειλών προς ιδιώτες αυξήθηκε, παρά τις πληρωμές που έγιναν μέσα στο δεκάμηνο του 2017. Αλλά και στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ η μείωση στο υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με τις πληρωμές που έγιναν.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τον Οκτώβριο οι νέες επιχορηγήσεις που έγιναν κεντρικά από το κράτος προς το ευρύτερο δημόσιο ώστε να πληρώσει με την σειρά του ιδιώτες (προμηθευτές, συμβασιούχους κλπ) ήταν ελάχιστες και συγκεκριμένα λιγότερες από 10 εκατομμύρια ευρώ. Και τούτο διότι η 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου. Έτσι, μένει να φανεί αν τον Νοέμβριο ξεκίνησε κανονικά η ροή πληρωμών.

Αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων στο τέλος Οκτωβρίου έφτανε στα 550, 7 εκατομμύρια ευρώ έναντι 516,7 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιανουάριο, όταν οι πληρωμές στο μεσοδιάστημα έφτασαν στα 115,4 εκατομμύρια ευρώ.
  • Στα ασφαλιστικά ταμεία εκτός του ΕΟΠΥΥ οι πληρωμές έφτασαν σε 334,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των υποχρεώσεων αυξήθηκε στα 1,107 δισ. ευρώ από 1,093 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2017.
  • Στην τοπική αυτοδιοίκηση παρατηρήθηκε μείωση του υπολοίπου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από τα 344,2 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου στα 311,4 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Αλλά το ποσό που πληρώθηκε στο μεσοδιάστημα ήταν πολύ μεγαλύτερο, 114,4 εκατ. ευρώ.
  • Στις ΔΕΚΟ υπήρχε αντίστοιχη υστέρηση μεταξύ των πληρωμών που έγιναν (103,5 εκατομμύρια ευρώ) και της μείωσης του υπολοίπου υποχρεώσεων.

Συνολικά στη γενική κυβέρνηση το υπόλοιπο των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες διαμορφώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στα 3,46 δισ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και οι πληρωμές έφτασαν στα 752 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 10μηνο. Για εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις πληρώθηκαν επιπλέον 367,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δαπάνη για επιστροφές φόρων έφτασε στα 171,2 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. όταν μέσω των συμψηφισμών που έγιναν το ονομαστικό ποσό των πληρωμών ήταν πολλαπλάσιο).

Αναδρομικός έλεγχος για τις δοσοληψίες του 2016
Στο σχέδιο συμφωνίας για το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται η δέσμευση της Κυβέρνησης να εξαλείψει πλήρως έως το τέλος του μνημονίου τις οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες χρησιμοποιώντας και δικούς της πόρους.

Αναφέρεται επίσης μία ακόμη δέσμευση: έως το τέλος Μαρτίου του 2018 και ως προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση ανεξάρτητοι αξιολογητές να ελέγξουν τις πληρωμές που έγιναν με χρήματα του ESM την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2016.

Στόχος είναι να ελεγχθούν οι λογαριασμοί και να επιβεβαιωθεί η σωστή χρήση των πόρων αυτών αλλά και να διευκρινιστεί αν υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα. Ο ανεξάρτητος αξιολογητής θα απευθύνει συστάσεις και οι αρχές θα πρέπει να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν πιθανά διαρθρωτικά προβλήματα πριν το τέλος Απριλίου του 2018.

Πηγή: capital.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]