Ν. Γεωργόπουλος, Cromar: Χρυσωρυχείο η GDPR

Τον τρόπο με τον οποίο «κουμπώνουν» οι ασφάλειες στο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών, GDPR εξήγησε, μεταξύ άλλων ο κος Νίκος Γεωργόπουλος cyRM, MBA cyber Privacy Risks Insurance Advisor Cromar “Cyber Insurance at Lloyd’s, Co-Founder DPO Academy στο συνέδριο του Insuranceforum.gr στην Θεσσαλονίκη, μιλώντας για την νέα πραγματικότητα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τις θεσμικές αλλαγές.

της Ελενας Ερμείδου

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποτελεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων τόνισε ο κος Γεωργόπουλος, «είναι ένα κανονισμός που ρυθμίζει τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων» είπε χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά ο Κανονισμός ρυθμίζει τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων σχετικά με: Τα προσωπικά τους δεδομένα. Την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων. Την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία και μεταβίβαση των προσωπικών τους δεδομένων εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τις διαδικασίες διαβίβασης προσωπικών δεδομένων εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο «χρειάζεται και ένας DPO, ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την επιχείρηση έναντι των Αρχών, Εθνικών και Ευρωπαϊκών, να διασφαλίσει την εναρμόνιση της λειτουργίας της επιχείρησης σε ότι αφορά τις πολιτικές πρακτικές και μεθοδολογία επεξεργασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, να προστατέψει την επιχείρηση από τους κινδύνους επιβολής των σημαντικότατων και βαρύτατων διοικητικών προστίμων που προβλέπει ο Κανονισμός

Είναι πολύ σημαντικό, ο ίδιος τόνισε να καταλάβουν οι επιχειρήσεις ότι η «Η Λογοδοσία δεν μεταφέρεται ούτε ανατίθεται σε τρίτον».

Που «κουμπώνουν» οι ασφάλειες;

Ο κος Γεωργόπουλος εξηγώντας το ρόλο της ασφάλισης στο κομμάτι αυτό, εξήγησε ότι οι ασφάλειες μεταφέρουν τον κίνδυνο από τον ιδιώτη ή την επιχείρηση στην αγορά, άρα και «το Cyber Insurance είναι Εργαλείο Διαχείρισης του Υπολοιπόμενου Κινδύνου».

Δίνοντας μία πρώτη εικόνα της αγορά των cyber κινδύνων τόνισε ότι η παγκόσμια αγορά το 2016 ήταν στα 3,4 δισεκ. δολάρια. Εκ του συνόλου το 75% προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 8% από την Ευρώπη, και το 6% από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ το 2020 η Ευρωπαϊκή αγορά stand alone συμβολαίων που υπολογίζεται σε 190 εκατ.  δολάρια και αναμένεται να φθάσει τα 900 εκατ. δολάρια. Συνεπώς και οι ευκαιρίες ανάπτυξης για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι πολύ μεγάλες στο μέλλον

Τι καλύπτει με πρώτη ματιά το Cyber Insurance

Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων οι οποίοι υπέστησαν ζημιά λόγω απώλειας προσωπικών δεδομένων από την εταιρεία στην οποία τα είχαν δώσει, ανταπόκριση σε περιστατικά παραβίασης, κάλυψη για απώλεια εσόδων από διακοπή λειτουργιών από περιστατικά παραβίασης συστημάτων και απώλειας εμπιστευτικών πληροφοριών, κάλυψη από διαχείριση περιστατικών εκβιασμού από απειλές που μπορεί να βλάψουν το δίκτυο ή να οδηγήσουν σε διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]