MyData: Παράταση 3 μηνών και σενάρια για προαιρετική εφαρμογή το 2021

Παρατείνεται για τουλάχιστον τρεις μήνες, το μέτρο για την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και στοιχείων, με την χρήση της πλατφόρμα MyData, που ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ από αύριο 1η Ιανουαρίου του 2021.

Οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, ίσως αυτό γίνει σήμερα ή τις πρώτες ημέρες του επόμενου έτους, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την παράταση – ποικίλουν οι προτάσεις – για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών ήταν αποφασισμένοι να μην δώσουν καμία απολύτως παράταση και το μέτρο να ισχύσει κανονικά από την 1η Ιανουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο από καιρό.

Πάταξη φοροδιαφυγής
Ο λόγος ήταν απλός. Στο μέτρο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επενδύσει σημαντικά, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ειδικά στο κομμάτι που αποτελεί και την μεγάλη φορολογική μάστιγα, αυτή των πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα είχε γίνει σημαντική δουλειά και προεργασία, τουλάχιστον από τις φορολογικές αρχές.

Δύο όμως είναι οι παράγοντες που άλλαξαν τα δεδομένα και φέρουν το υπουργείο Οικονομικών να υιοθετεί άλλη τακτική και να ετοιμάζεται να δώσει παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.

Το ένα έχει να κάνει με την πανδημία και την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υλοποίηση του έργου, που θα συνοδεύσει το εγχείρημα, τόσο από την πλευρά της Πολιτεία, όσο και των φορολογουμένων

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από φορείς και λογιστές να δοθεί μία γενναία παράταση. Μάλιστα κάποιοι ζητούν, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, το μέτρο να είναι προαιρετικό για όλο το 2021 και έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη λάβει τις οριστικές αποφάσεις τους. Δεν είναι απίθανο αυτό να καθυστερήσει σημαντικά. Και τι σημαίνει αυτό; Να δοθεί μία παράταση κάποιων μηνών – πιθανότατα τρεις – και στο τέλος αυτής της προθεσμίας να επανεξεταστεί το όλο θέμα, με βάση τις συνθήκες που τότε θα έχουν δημιουργηθεί.

Κίνητρα στους φορολογούμενους
Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν κίνητρα προς τους φορολογούμενους, ώστε να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα myData, κάνοντας δελεαστικό το μέτρο στα μάτια των φορολογουμένων. Μάλιστα για ένα διάστημα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν κάποιες πηγές, το μέτρο ίσως και να είναι προαιρετικό και η μετάβαση προς την υποχρέωση για όλους να είναι πιο ομαλή.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως εκτιμούν ότι τα οφέλη θα είναι σημαντικά από το myData.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό είναι:

Συντριπτικό χτύπημα στα κυκλώματα έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Περιορισμός της φοροδιαφυγής, αφού το κρατικός μηχανισμός θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις τάσεις στην αγορά και στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.
Θα υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα και real time για το ποιες επιχειρήσεις και κλάδοι πλήττονται και έτσι η παρέμβαση του κράτους να είναι και πιο άμεση και πιο αποτελεσματική.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]