Μειώνονται οι αποζημιώσεις για θύματα τροχαίων

Παρέμβαση προς τον Αρείο Πάγο από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρωγής και Αλληλεγγύης

Σταδιακή μείωση των αποζημιώσεων για θύματα τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ενώ τα ασφάλιστρα αυξάνονται.
Το γεγονός αυτό επισημαίνει σε επιστολή – παρέμβασή του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Σταύρος Πολέντας.
Στο μεταξύ, ο Δήμος Πλατανιά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Αγ. Χριστόφορος” οργανώνουν σήμερα στις 11 π.μ. στο πάρκο Χρήστου Πολέντα στην Νεραντζιά Βουκολιών εκδήλωση στην οποία αναμένεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για να κηρύξει την έναρξη του μαθητικού έτους 2017 – 2018 ως έτους για την οδική ασφάλεια.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή του για το θέμα των αποζημιώσεων σε θύματα τροχαίων ο κ. Πολέντας τονίζει ότι:
«δεν μπορούν οι ασφαλιστικές να αυξάνουν τα ασφάλιστρα και τα κέρδη τους και ταυτόχρονα να καλούνται να αποζημιώσουν με το μικρότερο δυνατό κόστος τη ζωή ενός ανθρώπου και τον συνακόλουθο πόνο και ψυχική οδύνη των συγγενών του».
Ο κ. Πολέντας εξηγεί ότι «διαπιστώνουμε καθημερινά μία φειδωλή, θα μπορούσαμε επιεικώς να πούμε, επιδίκαση αποζημιώσεων από τα Δικαστήρια ουσίας, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «από 1/1/2017, αυξήθηκαν υποχρεωτικά τα κατώτατα όρια που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες για την ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης των αυτοκινήτων, σύμφωνα μάλιστα με απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία ορίστηκαν πλέον στο ποσό των 1.220.000 ευρώ ανά θύμα στις σωματικές βλάβες και αντίστοιχα επίσης στο 1.220.000 ευρώ για τις υλικές ζημίες ανά ατύχημα ανεξάρτητα τον αριθμό των θυμάτων».
Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, με αριθμό 126/2017, που «επεδίκασε το ποσό των 20.000 ευρώ και 15.000 ευρώ σε σύζυγο και τέκνα αντίστοιχα του θανόντος οδηγού, αφού έκρινε ότι αυτός ήταν συνυπαίτιος του τροχαίου σε ποσοστό 60%».
Παράλληλα, ο κ. Πολέντας ζητά να κρατήσουμε ως κοινωνία τις διαπιστώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στον Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, κ. Γεώργιου Ουρσουζίδη και εξηγεί:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στην υποχρέωση της Πολιτείας να αγκαλιάσει τους ανθρώπους που υπέστησαν εν τω μεταξύ σοβαρότατο πλήγμα από τη μάστιγα των τροχαίων, επισημαίνοντας παράλληλα το μεγάλο κόστος των τροχαίων που στερούν πολύτιμους πόρους από τους χειμαζόμενους Έλληνες πολίτες, δίνοντας έμφαση στο βάρος που πρέπει να ρίξει η Πολιτεία ως προς την πρόληψη».

Πηγή: haniotika-nea.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]