Μεγάλες ανατροπές προσεχώς στην ασφαλιστική αγορά
Πολύπλοκα και πρωτοφανή θέματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστές το 2018. Εποπτικό περιβάλλον, νέα τεχνολογία, πολιτική αβεβαιότητα. Κίνδυνοι ακόμα και αόρατοι ξετυλίγονται, καλώντας τους ασφαλιστές να ζήσουν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεμάτο προκλήσεις τοπίο.
To Brexit κρύβει προκλήσεις που έχει να κάνει με τα λογιστικά βιβλία, την υπογραφή, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ταλαντούχα στελέχη, αλλά και ότι έχει να κάνει με το Solvency II, πρέπει να μπουν στο «μικροσκόπιο» και να εξεταστούν, τονίζει η KPMG.
Και, αν σκεφτεί κανείς, πρόκειται για ειρωνεία. Όταν η Ευρώπη υιοθέτησε την Οδηγία Solvency II που σχεδιάστηκε με σκοπό να εναρμονίσει όλες τις εποπτικές διαδικασίες στην ΕΕ, η Βρετανία αποφάσισε να βγει από τις πύλες της Ένωσης.
Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα θέματα … στο σκηνικό της αγοράς
Η είσοδος νέων παικτών, για παράδειγμα: Η είσοδος των νέων παικτών κυρίως που έχουν να κάνουν με insurtech, fintech, blockchain θα προκαλέσει «σύγχυση στην λειτουργία της αγοράς, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της τα επόμενα 10 χρόνια.
Οι πελάτες των ασφαλιστικών απαιτούν να πάρουν τις ίδιες σχεδόν υπηρεσίες που παίρνουν από ένα κατάστημα λιανικής. Από την άλλη, τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα καταρρίπτουν όλα τα εμπόδια πρόσβασης στις υπηρεσίες που είχαν άλλοτε οι καταναλωτές.
Μία άλλη αλλαγή είναι «το τι ασφαλίζεται» ή καλύτερα η αξία των αντικειμένων που ασφαλίζονται. Το ενδιαφέρον έχει αρχίσει να μεταφέρεται από την ασφάλιση των φυσικών αντικειμένων στην ασφάλιση δεδομένων, στην ασφάλιση περιουσίας τεχνητής νοημοσύνης και στην διασυνδεσιμότητα των συσκευών. Σύμφωνα με την A. J. Gallagher, μεγάλη διεθνής μεσιτική και εταιρεία διαχείρισης κινδύνων δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλιση δεδομένων μίας επιχείρησης.
Οι cyber κίνδυνοι παρόντες παντού: Τα κυβερνοχτυπήματα αυξάνονται με αποτέλεσμα, η ασφάλιση cyber κινδύνων να γίνει βασική στο κλάδο περιουσίας, καλύπτοντας πτυχές όπως απώλεια και επαναφορά δεδομένων, απώλεια κερδών, νομικά κόστη.
Αποτέλεσμα αυτών να υπάρξει έκρηξη στις ασφαλίσεις cyber στα επόμενα χρόνια καθώς οι επιχειρήσεις επενδύουν στην προστασία τους απέναντι στις απειλές του κυβερνοεγκλήματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της P&S Market Research, η αξία της παγκόσμιας αγοράς cyber κινδύνων έφτασε τα 3,42 δισεκ. δολάρια το 2016 και προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 20% μέχρι το 2023.
Ωστόσο, η RSM, προειδοποιεί ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να αρκεστούν μόνο στην ασφάλιση τους έναντι των cyber κινδύνων, γιατί τότε θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα λειτουργικά κόστη, οικονομικά αλλά και τον κίνδυνο απώλειας φήμης.
Συνέχεια κινδύνων ….Ένας άλλο κίνδυνος είναι αυτός της τρομοκρατίας με τους τρομοκράτες να χτυπούν σε πρωτεύουσες κρατών και μεγάλες πόλεις. Συνεπώς αυξάνεται ολοένα ο κίνδυνος της ζωής των υψηλόβαθμών στελεχών – εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την A J Gallagher τα τρομοκρατικά χτυπήματα στοχεύουν πλέον σε μαζικές καταστροφές περιουσίας. Την μεγαλύτερη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τα χτυπήματα αυτά είναι διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών.
Και όλοι μαζί αυτοί οι κίνδυνοι …. συνθέτουν ένα υπέρ – πολύπλοκο τοπίο κινδύνων, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κορυφαία μεσιτική ασφαλιστική Marsh.
Η μεγάλη ανατροπή έρχεται ….Ακόμα μία αλλαγή έρχεται στην αγορά και την φέρνουν τα αυτοκινούμενα οχήματα. Η Tesla προβλέπεται να «ξεσηκώσει» την αγορά με τον τρόπο που θα δρομολογεί τις πωλήσεις των αυτοκινήτων και τον τρόπο ασφάλισης τους. Ακούγεται ότι ο κόσμος θα προτιμά Tesla, λόγω του χαμηλού κόστους ασφάλισης που θα απαιτείται.
Το πώς και το πόσο θα κοστίζει η ασφάλιση ενός αυτοκινούμενου οχήματος θα καθορίσουν και τον τρόπο που θα πωλείται ένα τέτοιο αυτοκίνητο μας ενημερώνει η KPMG.
Πονοκέφαλος τα IFR…Αλλαγές και δουλειές με «φούντες» φέρνει η εφαρμογή των νέων Προτύπων για τις Ασφαλιστικές Συμβάσεις (IFR), δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, σύμφωνα με την KPMG.
Όλα αυτά φόντο το Brexit … Οι ασφαλιστικές, τέλος αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πολυσυζητημένου Brexit και το πώς αυτές θα λειτουργήσουν ομαλά, αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
της Έλενας Ερμείδου









